Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός : Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους τονίζουν οι ειδικοί και επιμένουν στο lockdown

Κοροναϊός : Δεν υπάρχει περιθώριο λάθους τονίζουν οι ειδικοί και επιμένουν στο lockdown

Τα εφιαλτικά σενάρια της εκρηκτικής αύξησης κρουσμάτων που περιμένουν οι επιστήμονες, στον απόηχο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και της γιορτής των Θεοφανίων, παίρνουν σιγά σιγά σάρκα και οστά με τα κρούσματα να αυξάνονται και τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι μια λάθος κίνηση μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα

Τα εφιαλτικά σενάρια της εκρηκτικής αύξησης κρουσμάτων που περιμένουν οι επιστήμονες, στον απόηχο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και της γιορτής των Θεοφανίων, παίρνουν σιγά σιγά σάρκα και οστά με τα κρούσματα να αυξάνονται αργά και «βασανιστικά» και τους ειδικούς να υπογραμμίζουν ότι μια λάθος κίνηση ακόμα μπορεί να τα τινάξει όλα στον αέρα.

Οι λοιμωξιολόγοι μιλούν ανοιχτά πλέον για ένα πιθανό τρίτο κύμα, το οποίο θα πυροδοτήσει η χαλαρότητα που παρατηρήθηκε τις εορταστικές ημέρες και το οποίο θα είναι ακόμα πιο σφοδρό από τα προηγούμενα δυο.

Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 800 κρούσματα του φονικού ιού, με τον αριθμό των μολύνσεων στη χώρα μας να ακολουθεί αυξητική τάση. Την ίδια στιγμή τόσο οι θάνατοι όσο και οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να μειώνονται σταθερά.

Ωστόσο, εφόσον επιβεβαιωθούν οι «μαύρες» προβλέψεις των ειδικών και τα κρούσματα αυξηθούν δυστυχώς θα ακολουθήσει νέα πίεση στο σύστημα υγείας που ήδη ασφυκτιά και θα αυξηθούν οι θάνατοι.

Όλα τα παραπάνω φυσικά απομακρύνουν τόσο την άρση του lockdown, όσο και τη χαλάρωση των μέτρων, αφού οι αριθμοί δεν επιτρέπουν κανενός είδους χαλάρωση και η νέα αναβολή του ανοίγματος των καταστημάτων, έστω και με τη μέθοδο του click away, μοιάζει σίγουρη.

Διαβάστε επίσης: Πότε αναμένεται να φτάσει το τρίτο κύμα του κοροναϊού στην Ελλάδα 

Μεγάλο «αγκάθι» η Αττική

Ο μεγάλος προβληματισμός των ειδικών και της κυβέρνησης, εστιάζεται στην επιδημιολογική κατάσταση της Αθήνας, αλλά και της Αττικής γενικότερα.

Η πρωτεύουσα και τα προάστιά της δεν παρουσιάζουν τάσεις μείωσης του ιικού φορτίου. Τουναντίον, τα τελευταία 24ωρα η κατάσταση δείχνει να έχει επιβαρυνθεί σε αρκετές περιοχές, ενώ οι μετρήσεις στα λύματα, παραπέμπουν σε τριπλασιασμό του φορτίου.

Ως εκ τούτου, οι ειδικοί εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί ως προς την άρση των μέτρων του lockdown.

Δεν αποκλείεται, δε, το σενάριο να καταφύγουν σε τοπικού χαρακτήρα μέτρα, αναλόγως με το επιδημιολογικό φορτίο κάθε περιοχής. Η Αττική πάντως παραμένει σε υψηλά επιδημιολογικά επίπεδα, ενώ περιοχές της πρωτεύουσας παρουσιάζονται ιδιαίτερα επιβαρυμένες.

Συγκεκριμένα, σήμερα η Αττική κατέγραφε περισσότερα από το 1/3 του συνόλου των κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας, με 290 επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Οι επιστήμονες «κρούουν» τον κώδωνα του κινδύνου

Τον ίδια στιγμή, τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το τρίτο κύμα του κοροναϊού έκρουσε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου στην Θεσσαλονίκη, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Αν ακούω ότι οι νεκροί είναι λίγοι, δεν πήραμε κανένα μάθημα. Βιώσαμε ανείπωτη τραγωδία. Δεν έχει κάνει με αριθμούς, αλλά με οικογένειες. Να μη πάθουμε τα ίδια Φεβρουάριο και Μάρτιο. Να προσέξουμε τον Γενάρη. Ο ιός είναι εδώ δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Ο ιός ολοκληρώνει το κύκλο του τον Μάρτιο» τόνισε.

«Να μη βιώσουμε τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος στο τρίτο» πρόσθεσε. Σε ότι αφορά στην Θεσσαλονίκη και εν γένει την βόρεια Ελλάδα, που έως τώρα επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα υπήρξε τον Οκτώβριο.

«Τότε έπρεπε να ληφθούν κάποια μέτρα και δεν λήφθηκαν. Δεν υπολογίστηκε το ιικό φορτίο και η διασπορά. Αφέθηκε ο ιός και έκανε μεγάλη καταστροφή.
Ακόμα την βιώνουμε» σημείωσε, υποδεικνύοντας την αργή αποκλιμάκωση των εισαγόμενων στις ΜΕΘ αλλά και όσων εκδημούν από την Covid-19.

«Έρχεται αύξηση κρουσμάτων» λέει ο Γώγος

Από την πλευτά του, ο κ. Γώγος, επεσήμανε πως πρέπει να γίνουν λίγα και αργά βήματα. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα επόμενα βήματα» εξήγησε.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα, την επόμενη βδομάδα θα έχουμε αυξημένα κρούσματα, όπως εκτίμησε ο καθηγητής.

Σχετικά με το αν θα ανοίξουν άλλες δραστηριότητες είπε: «Δεν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμα. Δεν υπάρχουν εισηγήσεις για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αλλάζει πολύ εύκολα η επιδημιολογική εικόνα.»

Το επόμενο θέμα για επανεξέταση είναι το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου, επεσήμανε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι θα συζητηθεί την άλλη βδομάδα.

«Τον Γενάρη θα πάμε με ήπια βήματα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Όσον αφορά τα εμβόλια, ο κ. Γώγος είπε ότι βελτιώνονται τα πράγματα. Στόχος είναι μέχρι 15 Γενάρη να έχει εμβολιαστεί όλο το υγειονομικό προσωπικό.

Νωρίς ακόμα για να γνωρίζουμε για παράταση ή όχι του lockdown

Από την άλλη πλευρά, του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, αναφέρθηκε στο αυστηρό lockdown, το οποίο πήρε παράταση για ακόμα μια εβδομάδα.

Μιλώντας στο MEGA, απαντώντας σχετικά με την άρση του lockdown, υπογράμμισε πως ακόμα είναι νωρίς για να απαντήσουν οι ειδικοί για τη συνέχιση ή όχι του lockdown.

«Κανείς δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις για την επόμενη Δευτέρα» υπογράμμισε ο Θανάσης Εξαδάκτυλος.

Παράλληλα, υπενθύμισε πως το άνοιγμα των σχολείων θα πρέπει να γίνει με πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και εξάπλωση της πανδημίας.

«Αν ανοίξουν λιανεμπόριο και γυμνάσια θα έχουμε 2.000 κρούσματα»

Τέλος, αρνητικός τόσο στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, όσο και στην επιστροφή των μαθητών του γυμνασίου, η οποία θα επιφέρει πάνω από 2.000 κρούσματα ημερησίως, εμφανίστηκε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγγιάννης εξήγησε ότι αν ανοίξουν το λιανικό εμπόριο και τα γυμνάσια ταυτόχρονα θα έχουμε μεγαλύτερα διασπορά και μπορεί να φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα τη μέρα. Αυτό, όπως τόνισε, δεν θα το αντέξει το σύστημα υγείας.

«Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, τέλος Μαρτίου θα βλέπαμε την κορύφωση» είπε.

Παράλληλα, αν μείνουν ανοιχτά μόνο τα δημοτικά θα πάμε καλά, είπε.

Ο κ. Σαρηγιάννης προτείνει να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο click away και με επιδοτήσεις για την απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων. Να μην ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εκτός ίσως από την Γ’ Λυκείου.

«Ταυτόχρονο άνοιγμα δευτεροβάθμιας και λιανεμπορίου θα είναι προβληματικό» υπογράμμισε.

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα – Το σκηνικό του lockdown

Η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα και αναλόγως θα παρθούν οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες και τα υπόλοιπα μέτρα που συνθέτουν το lockdown στη χώρα.

Έτσι, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό αν θα αρθεί το σκληρό lockdown είτε με την επιστροφή στο σχολείο των μεγαλύτερων μαθητών, είτε με το άνοιγμα του click away, είτε και των δύο.

Σε κάθε περίπτωση η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, φανέρωσε την προτίμηση των ειδικών σε περίπτωση που κληθούν να ανοίξουν μόνο μία δραστηριότητα.

Πότε «βλέπει» ύφεση της πανδημίας ο Μαγιορκίνης

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι και με μία ήπια κάλυψη του εμβολιασμού, 40-50%, που θα έχουμε πετύχει το καλοκαίρι, θα δούμε μεγάλη ύφεση της επιδημίας. Τα μέτρα ατομικής προστασίας θα τα ξεφορτωθούμε, όταν δούμε τα νούμερα να πέφτουν δραματικά. Ίσως από τον Μάιο και μετά».

Η αισιόδοξη εκτίμηση ανήκει στον επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος αναφέρει ότι σε αυτή τη φάση είμαστε στη συρρίκνωση του δεύτερου κύματος.

«Το γεγονός ότι παραμένουν κλειστές κάποιες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίστηκαν με εκθετική αύξηση μέσα Οκτωβρίου -Νοέμβριου, ίσως μας επιτρέψει να πούμε ότι η επιδημία μπορεί να κινηθεί σε σταθεροποιητικά επίπεδα και να μην δούμε τρίτο κύμα. Η εικόνα της πανδημίας, αυτή τη στιγμή είναι σε φάση βελτίωσης» λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρακτορείο FΜ.

Ο καθηγητής Μαγιορκίνης απαντά, μεταξύ άλλων, στο πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στην Ελλάδα, τι προβλέπεται για τα εμβόλια που προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα με ιστορικό, ή παρενέργειες σε όσες-ους έχουν κάνει αισθητικές μικροεπεμβάσεις στο πρόσωπο, κατά πόσον μπορούν οι επιστήμονες να «μπερδέψουν» τα εμβόλια, αλλά και σε ποιες περιπτώσεις είναι τελικά εφικτό να αλλάξει το μεσοδιάστημα των δύο δόσεων.

Must in

Τι σημαίνουν τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ

Ανεξαρτήτως πρακτικής εφαρμογής, τα εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ενισχύουν την πίεση προς τις δυτικές κυβερνήσεις να μετατοπιστούν από την υποστήριξη των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024