Πανεπιστήμια : Eως και διαγραφές για τους ταραξίες φοιτητές
Με τον νέο νόμο που φέρνει το υπουργείο Παιδείας θα αντιμετωπίζονται τα αδικήματα που θα τελούνται εντός των ιδρυμάτων και συγκροτείται ομάδα προστασίας των πανεπιστημίων
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Νόμος θεμελίωσης συνολικού πειθαρχικού δικαίου στα ΑΕΙ, που θα φτάνει μέχρι τις διαγραφές φοιτητών μετά την κρίση τους από νέο πειθαρχικό συμβούλιο που συγκροτείται σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα, θα είναι αυτός που φέρνει το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα μισθοδοτείται από αυτό και θα διατίθεται σε όποια πανεπιστήμια κριθεί ότι χρειάζεται με κοινή απόφαση των δύο υπουργών (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη).
Δεν θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των ΑΕΙ, αλλά θα είναι υποχρεωτικό αυτές να δώσουν όποια βοήθεια χρειάζεται στο νέο σώμα που, όπως είναι γνωστό, θα μπορεί να ασκεί προανακριτικό έργο και συλλήψεις εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί σκόπιμο. Το σημείο αυτό αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στην «αναίμακτη» εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου, καθώς η σύνοδος πρυτάνεων αλλά και η ομοσπονδία των καθηγητών τους έχουν ζητήσει να υπάγεται η νέα «αστυνομία των ΑΕΙ» στη δικαιοδοσία της διοίκησής τους. Οπως όλα δείχνουν, όμως, τα μέλη της θα συνεργάζονται με τους πρυτάνεις των ΑΕΙ, αλλά δεν θα βρίσκονται υπό τον έλεγχό τους.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες για τον νέο νόμο που παρουσιάζεται τα επόμενα 24ωρα, θεσμοθετείται υποχρεωτικά η ελεγχόμενη είσοδος στα ΑΕΙ, σε πρώτη φάση με ειδικά μηχανήματα (και κάμερες στις εισόδους τους) και σε επόμενο χρόνο με κάρτα εισόδου. Θα εγκατασταθεί, δε, στις εισόδους των κεντρικών πανεπιστημίων ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης όσων εισέρχονται και εξέρχονται από αυτά.
Τα αδικήματα και οι ποινές
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του νέου νόμου, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους φοιτητές τους. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται θέματα αντιγραφών, λογοκλοπής, καταστροφής περιουσίας του πανεπιστημίου, παρεμπόδισης λειτουργίας του κ.ο.κ. Για την αντιμετώπιση των αδικημάτων αυτών θα υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ποινών, οι οποίες θα κυμαίνονται από απλή επίπληξη, στέρηση συμμετοχής σε εξεταστική περίοδο, έως μερική ή συνολική διαγραφή από τα μητρώα του πανεπιστημίου και απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.
Το πειθαρχικό συμβούλιο, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά για φοιτητές και θα είναι αυτό που θα κρίνει τα συγκεκριμένα παραπτώματα, θα είναι παρόμοιο με εκείνο των καθηγητών ΑΕΙ. Αυτό θα αποτελείται από τον έναν αντιπρύτανη του εκάστοτε ιδρύματος (υπεύθυνο των ακαδημαϊκών υποθέσεων), τον κοσμήτορα κάθε σχολής, τον πρόεδρο τμήματος του φοιτητή που τυχόν διέπραξε το πειθαρχικό αδίκημα και έναν εκπρόσωπο των φοιτητών που θα εκλέγεται ηλεκτρονικά από το σύνολό τους.
Η ΟΠΠΙ
Το νέο σώμα φύλαξης των ΑΕΙ, η Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), θα εδρεύει σε κάθε ίδρυμα, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι ένα «περιπλανώμενο» σώμα ειδικών φρουρών. Κι αυτό γιατί δεν θα εδρεύει αναγκαστικά σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν προβλήματα ασφάλειας. Αντιθέτως, θα εγκαθίσταται σε ειδικούς χώρους σε κάθε ίδρυμα στο οποίο θα προκύπτουν προβλήματα βανδαλισμών ή επεισοδίων και σίγουρα στα κεντρικά ιδρύματα της χώρας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Πανεπιστήμιο Αθηνών). Ο σχεδιασμός αυτός αφήνει, προς το παρόν, εκτός το Πάντειο Πανεπιστήμιο, από τη Σύγκλητο του οποίου εκφράστηκαν πρόσφατα αντιρρήσεις για τη μέθοδο συγκρότησης του σώματος φύλαξης των ΑΕΙ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις