Κοροναϊός : Επιφυλάξεις των ειδικών για τα επόμενα βήματα άρσης του lockdown
Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κοροναϊού αλλά και το πώς θα γίνει η άρση του lockdown.
- Η κάρτα που συνήθως οι οδηγοί λησμονούν να ανανεώσουν - Στα 200 ευρώ το πρόστιμο
- Κύκλοι ΣΥΡΙΖΑ για Κασσελάκη: Επιχειρεί με fake news να φτιάξει παράλληλο μηχανισμό εντός και εκτός κόμματος
- Οδυσσέας Ελύτης: Πέντε άγνωστες ιστορίες
- Πόσο θωρακισμένη είναι η πολύπαθη Μάνδρα μετά από δύο πλημμύρες και δύο πυρκαγιές;
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα μίλησαν οι κ.κ. Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και Θάνος Δημόπουλος, πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιατρικής Σχολής, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας του κοροναϊού αλλά και το πώς θα γίνει η άρση του lockdown.
«Νομίζω το θέμα των σχολείων έχει συζητηθεί αναλυτικά. Η διεθνής βιβλιογραφία δείχνει ότι το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων στις διακυμάνσεις της πανδημίας παίζει σχετικά μικρό ρόλο. Υπάρχουν και σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις από το να παραμένουν κλειστά τα σχολεία. Βεβαίως είναι διαφορετική η δομή στην Ελλάδα από άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία», είπε ο κ. Δημόπουλος.
«Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Δημόπουλο, έτσι είναι. Είναι ένα στοίχημα πάντα το άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας. Ένα σημείο που πρέπει να υπάρξει προσοχή είναι η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών, κυρίως η κινητικότητα στις εισόδους. Στο εξωτερικό ο γονέας δεν πλησιάζει καν την πόρτα του σχολείου. Πιστεύουμε ότι και οι γονείς θα συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και θα ληφθούν και ειδικά μέτρα, θα είναι ανοιχτές περισσότερες πόρτες, ενδεχομένως κάποιος να προσέχει να μη δημιουργείται συνωστισμός στις εισόδους», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Βατόπουλος.
Η σημασία του εμβολιασμού
«Το θέμα του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο έχει κυρίαρχο ρόλο γιατί αυτή είναι η ουσιαστική λύση του προβλήματος. Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει όλες τις δόσεις του εμβολίου ώστε να πάρουν την πρώτη δόση όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Βλέπουμε ότι εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ προχωρούν σε επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμού. Και ο ΠΟΥ υιοθέτησε αυτή την τακτική, σημειώνοντας ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer μπορεί να δοθεί μέχρι και 6 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση. Το στοίχημα για την Ελλάδα είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο να εμβολιαστεί το 60-70%. Το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό και στη μεταλλαγμένη μορφή του ιού», είπε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με τον εμβολιασμό.
Πώς θα ανοίξει η αγορά
«Σε σχέση με τα μαγαζιά και τις υπόλοιπες κοινωνικές δραστηριότητες, θέλουμε να ανοίγουν τμηματικά ώστε να έχουμε έλεγχο της κατάστασης. Είναι απόλυτα σαφές ότι είμαστε σε μία ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την οικονομία. Σχηματικά το λέω. Πρέπει αφενός να έχουμε ασφάλεια και από την άλλη και η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει. Καταστρέφονται άνθρωποι και μαγαζιά, είναι σαφές αυτό», ανέφερε ο κ. Βατόπουλος.
«Καλό είναι κανείς να προλαμβάνει. Μπορεί να προβλέψει την αύξηση των κρουσμάτων και να ανοίγουν οι δραστηριότητες τμηματικά. Αυτό είναι το σχέδιο», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
«Για το εμβόλιο συμφωνώ με τον πρύτανη, το να καθυστερήσει η δεύτερη δόση μέχρι 6 εβδομάδες δεν νομίζω ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα. Όπως είναι σημαντικό και άλλες εταιρίες να παράξουν το εμβόλιο. Έχει αρχίσει αυτή η συζήτηση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αυτή και σε άλλες εταιρίες. Νομίζω ότι πρέπει και αυτό να συζητηθεί άμεσα», τόνισε ο ίδιος αναφορικά με το θέμα του εμβολίου.
Πόσα κρούσματα θα οδηγήσουν στην άρση του lockdown
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ιδιαίτερα σε ποσοστά και διαδικασίες που έχουν και διαφορετικό χρονισμό. Σίγουρα θέλουμε να υπάρχει μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, σίγουρα θέλουμε να μην υπάρξει πίεση στις μονάδες Covid και μια βελτιωμένη κατάσταση στις ΜΕΘ», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος αναφορικά με το πόσα κρούσματα θα οδηγήσουν στην άρση του lockdown.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις