Μάχη επιβίωσης δίνει η κυβέρνηση Κόντε
Παρατείνεται η πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία με τον πρόεδρο της «Ζωντανής Ιταλίας» και πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντζι να πιέζει αφόρητα το πρωθυπουργό. Ο Κόντε επιμένει όμως ότι η κυβέρνησή του μπορεί ακόμη να σωθεί.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Το μικρό κόμμα του Ρέντσι «Ζωντανή Ιταλία», το οποίο στη πρόθεση ψήφου δεν ξεπερνά το 3%, καταγγέλλει την «ακινησία της κυβερνητικής συμμαχίας» και η Τερέζα Μπελανόβα, απ’ τα κορυφαία στελέχη του, και υπουργός Γεωργίας, έφτασε να δηλώσει στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι «η κυβερνητική αυτή εμπειρία ολοκληρώθηκε».
Οι διαπραγματεύσεις όμως συνεχίζονται και σήμερα για να διαπιστωθεί αν υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα να επιτευχθεί συμβιβασμός. Για την Τρίτη έχει οριστεί νέα και οριστική συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων και κύριο ερώτημα παραμένει το που θα διαθέσει η Ιταλία τα 209 δισεκατομμύρια ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Σενάρια για πιθανή πρωθυπουργία Μάριο Ντράγκι
Τα κονδύλια υπέρ της δημόσιας υγείας από τα αρχικά 9 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά από πίεση της «Ζωντανής Ιταλίας», τελικά αυξήθηκαν στα 20. Αλλά ο Ρέντσι συνεχίζει να ζητά ένα αναλυτικότερο σχέδιο για την αξιοποίηση όλων των πόρων και τονίζει ότι «παίζεται το μέλλον δεκάδων εκατομμυρίων ιταλών».
Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, όμως, ο Τζουζέπε Κόντε έχει ετοιμάσει μόνον μια περίληψη δυο σελίδων και δυσκολεύεται να καταρτίσει σχέδιο που να αφορά όλους τους στρατηγικούς τομείς της χώρας. Διότι σχετικά με τις υποδομές, παραδείγματος χάριν, τα Πέντε Αστέρια, που τον στηρίζουν, συνεχίζουν να θέτουν εμπόδια, ενώ η κεντροαριστερά είναι θετική, χωρίς επιφυλάξεις.
Όπως όλα δείχνουν, αν δε βρεθεί συμβιβασμός η κυβέρνηση θα πάει στο κοινοβούλιο και αν χάσει την πλειοψηφία θα αναζητήσει καινούρια ενδεχομένως και με στήριξη του Μπερλουσκόνι.
Μέσα σε όλα αυτά, τέλος συνεχίζει να ακούγεται και το όνομα του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι για την πρωθυπουργία μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής. Ο ίδιος, όμως, ίσως να προτιμά να περιμένει ακόμη ένα χρόνο και να είναι υποψήφιος, πιθανότατα, για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελλάκης, Ρώμη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις