Άνοιγμα σχολείων : Ενθουσιασμός και τήρηση των μέτρων προστασίας στο πρώτο κουδούνι [εικόνες]
Θέσεις στα θρανία έλαβαν, οι μικροί μαθητές, με μάσκες, αντισηπτικά, κλιμακωτή προσέλευση, αλλά και… κουβερτούλες σε περιοχές που κάνει κρύο, καθώς το μάθημα θα γίνεται με ανοιχτά παράθυρα.
- Καμπανάκι Χαρδαλιά για τον Κηφισό - «Ο τελευταίος καθαρισμός έγινε το 2002»
- Μπαίνουν περιορισμοί στη δόμηση κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων στη Σαντορίνη
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
Με τα παιδιά να μην κρύβουν τον ενθουσιασμό τους, και με ευλαβική τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό, χτύπησε το πρωί – μετά από δύο περίπου μήνες – το κουδούνι στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες, πήραν θέση στα θρανία, δηλώνοντας χαρούμενοι για την ευκαιρία να δουν από κοντά τους φίλους τους.
Το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης αναμένεται να αποφασιστεί στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει με ασφάλεια, και εδώ τονίζεται ο σημαντικός ρόλος που θα παίξουν σε αυτό οι γονείς, οι οποίοι καλούνται να μη δουν το άνοιγμα των σχολείων ως μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης δικής τους.
Ένα σημείο που πρέπει να υπάρξει προσοχή είναι η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών και κυρίως η κινητικότητα στις εισόδους.
Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, αντιλαμβανόμενοι την σοβαρότητα της κατάστασης, τήρησαν στα ακέραιο όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
Τα μέτρα πρόληψης για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός προβλέπουν διαφορετική ώρα προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών καθώς και τη χρήση περισσοτέρων εισόδων σε όποια σχολικά συγκροτήματα υπάρχουν.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους – εσωτερικούς και εξωτερικούς -, ενώ οι υπεύθυνοι των μονάδων θα πρέπει να φροντίζουν για την προμήθεια αντισηπτικών υγρών, που θα βρίσκονται στις αίθουσες.
Οι μικροί μαθητές συνοδευόμενοι από τους γονείς τους επέστρεψαν στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία και σε κάποιες περιπτώσεις θερμομετρούνταν πριν από την είσοδο.
Ειδικά μέτρα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.
Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών.
Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.
Το μάθημα γίνεται με ανοιχτά παράθυρα, καθώς οδηγία του υπουργείου Υγείας, προβλέπει τον αερισμό των αιθουσών ανά 20 λεπτά κατά τη διάρκεια του μαθήματος, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής.
Τα μέτρα αερισμού, δε, θα πρέπει να τηρούνται στο έπακρο ειδικά στην περίπτωση που γίνεται χρήση κλιματιστικού.
Οι οδηγίες των ειδικών
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Μαρίζα Τσολιά, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό να γίνεται καλός αερισμός των τάξεων στα σχολεία.
Η καθηγήτρια, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στην παρουσία άνω των 20 παιδιών σε κάποιες τάξεις, τονίζοντας πως «θα ήταν ιδανικό να υπάρχουν λιγότερα, όμως δεν είναι εφικτό και έτσι θα πρέπει να πορευτούμε», ενώ υπογράμμισε πως δεν καταγράφηκε συρροή κρουσμάτων κοροναϊού στα σχολεία το προηγούμενο διάστημα σε παιδιά και εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα, πρόσθεσε πως όσα παιδιά εμφανίσουν συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τους γιατρούς για να κάνουν rapid test και επανέλαβε πως «τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους και να αλλάζουν ρούχα όταν γυρίζουν στο σπίτι από το σχολείο».
Αντισηπτικό, μάσκα, τσάντα, παγουρίνο και… κουβερτούλα
Σε σχολείο της Θεσσαλονίκης, γονείς και μαθητές καταφθάνουν στις σχολικές μονάδες με τις μάσκες, τα αντισηπτικά και… τις κουβέρτες τους.
Κάθε Δευτέρα, τα παιδιά θα φέρνουν μαζί τους τις κουβέρτες τους, στις οποίες θα αναγράφεται το όνομά τους και την Παρασκευή θα την επιστρέφουν σπίτι τους.
Προτεραιότητα της κυβέρνησης η δια ζώσης διδασκαλία
Για την κυβέρνηση, είναι προτεραιότητα η δια ζώσης διδασκαλία, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία λίγο πριν τις 9 το πρωί επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο Μεταμόρφωσης.
Η υπουργός εξέφρασε ευχαριστίες σε όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές «για την τεράστια προσπάθεια στην τηλεκπαίδευση και την προσαρμοστικότητά τους στα νέα πρόσθετα μέτρα».
Η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «η χαρά των παιδιών είναι μεγάλη όπως και η δική μας επίσης», και διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για όσο το δυνατόν απρόσκοπτη διαδικασία.
«Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία αλλά και την συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας», σημείωσε η κ. Κεραμέως και αναφέρθηκε και στα πρόσθετα μέτρα, μεταξύ αυτών τα δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς, τις διαφορετικές ώρες προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών και τα διαφορετικά διαλείμματα πάντοτε με χρήση μάσκας.
Για την επαναλειτουργία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η κυρία Κεραμέως ανέφερε: «Συζητάμε διαρκώς για την επαναλειτουργία όλων των δομών. Πάμε βήμα- βήμα, ακολουθώντας τις οδηγίες των επιστημόνων και την πορεία της πανδημίας.
«Πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα»
Ως το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα, χαρακτήρισε το άνοιγμα δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων, ο Υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Συρίγος τόνισε πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προφύλαξης τόσο μέσα στα σχολεία όσο για την αποφυγή συνωστισμού των γονέων έξω από αυτά.
Ο Υφυπουργός Παιδείας άκουσε την διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, η οποία ζήτησε από τους γονείς κουβερτούλα για τα παιδιά, προκειμένου να μην κρυώσουν κατά τον σχολαστικό αερισμό των σχολικών αιθουσών.
Επεσήμανε πως πρέπει να αερίζονται συνεχώς οι αίθουσες, ακολουθώντας τις συστάσεις των ειδικών, συμπληρώνοντας πως είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση αυτή που αντιμετωπίζουμε.
Ερωτηθείς για το σενάριο επιστροφής των μαθητών της Γ΄ Λυκείου στα σχολεία, ο κ. Συρίγος διευκρίνισε πως τον πρώτο λόγο τον έχει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων. Στόχος, είπε, είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας περιμένει τις σχετικές εισηγήσεις των επιστημόνων για το πώς θα γίνει και με τι κριτήρια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις