Επιμένει να χτυπά την Αττική το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιοχές να ισχύει ακόμη το σκληρότερο lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.

Η πρωτεύουσα παραμένει στο επίκεντρο των ειδικών καθώς εκεί παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό επί του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας.

Βέβαια οι ειδικοί ακόμη δεν έχουν στα χέρια τους συγκεντρωμένα τα επιδημιολογικά δεδομένα που με βεβαιότητα να αποδεικνύουν πως είμαστε αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση και πως η χαλάρωση των εορτών επηρέασαν τους σκληρούς δείκτες.

Ωστόσο ήδη τα πρώτα δείγματα δείχνουν με βεβαιότητα πως η Αττική ακόμη παραμένει στο στόχαστρου του κοροναϊού, την ώρα μάλιστα που οι ειδικοί λένε πως το επιδημιολογικό φορτίο πρέπει πάση θυσία να παραμείνει χαμηλό.

Κρούσματα

Τα κρούσματα είναι το πρώτο στοιχείο που φανερώνει πως οι περισσότερες διαγνώσεις επιβεβαιώνονται στην πρωτεύουσα.

Βέβαια κάποιοι θα έλεγαν πως αυτό είναι αναμενόμενο καθώς η Περιφέρεια Αττικής είναι η πολυπληθέστερη στη χώρα μας.

Ωστόσο στις 8 Ιανουαρίου σχεδόν τα μισά κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν σε Αττική και Θεσσαλονίκη καθώς από τα 721 κρούσματα που ανακοινώθηκαν τότε τα 257 ήταν στην Αττική και τα 94 στη συμπρωτεύουσα.

Η Αττική επίσης συνεχίζει να έχει την πρωτιά σε κρούσματα κάθε ημέρα, ενώ τις περισσότερες φορές οι διαγνώσεις είναι τριψήφιες σε αριθμό.

Νοσηλείες

Την ίδια ώρα τα πρώτα δείγματα που έχουμε από τα νοσοκομεία της χώρας δεν επιτρέπουν κανένα εφησυχασμό.

Η αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων και των θανάτων κινείται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, ενώ οι νοσηλευόμενοι σημειώνουν μία μικρή αύξηση.

Συγκεκριμένα τα Χριστούγεννα φαίνεται πως άφησαν πίσω τους μία αύξηση στους νοσηλευόμενους της τάξεως του 20-25%.

Οι ειδικοί μάλιστα αναμένουν αύξηση και στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ της Αττικής τις επόμενες 7-10 ημέρες.

Παρά το γεγονός πως την μεγαλύτερη πίεση σε ΜΕΘ συνεχίζει να δέχεται η συμπρωτεύουσα, η κατάσταση των κρουσμάτων παραμένει σχετικά καλή.

Από την άλλη η Θεσσαλονίκη δείχνει ότι διατηρεί το ρυθμό συρρίκνωσης με ρυθμό περίπου 10%-15% σε λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα.

Βλέπουμε να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία άτομα που έκαναν συγκεντρώσεις την Πρωτοχρονιά χωρίς μάσκες

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις της προέδρου του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνας Γκάγκα σύμφωνα με την οποία στα νοσοκομεία φτάνουν πολίτες που βρέθηκαν σε μαζέματα 10 ατόμων στις γιορτές και χωρίς μάσκα.

Η κα. Γκάγκα τόνισε επίσης ότι η Αθήνα «πέρασε» το δεύτερο κύμα της πανδημίας ωστόσο θα φανεί το επόμενο διάστημα αν θα υπάρξουν μολύνσεις από την περίοδο της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

Επεσήμανε ότι η Αθήνα είναι επίφοβη καθώς είναι μια μεγάλη περιοχή και σε περίπτωση έξαρσης θα είναι και πολύ μεγάλα τα νούμερα των μολύνσεων.

Εξήγησε επίσης ότι πρόκειται για το διάστημα όπου ο καιρός είναι κακός και οι άνθρωποι μαζεύονται σε κλειστούς χώρους κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης.

Λύματα

Εκτός από τους σκληρούς δείκτες, για τους οποίους οι ειδικοί θα έχουν μία πιο ικανοποιητική εικόνα τις επόμενες ημέρες, ανησυχητικά είναι και οι μετρήσεις από τα λύματα της Αττικής.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής από την περίοδο των εορτών.

Ο ίδιος εκτίμησε πως τα πράγματα στην Αττική είναι δύσκολα και γι’ αυτό πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ.

Δεν λέει να αρθεί το σκληρό lockdown στην Δυτική Αττική

Ενδεικτικό της κακής κατάστασης με συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής είναι το γεγονός πως για ακόμη μία φορά χτες παρατάθηκε το σκληρό lockdown που ισχύει από τις 18 Δεκεμβρίου στην Δυτική Αττική.

Οι περιοχές της Δυτικής Αττικής πρόκειται την ερχόμενη Δευτέρα να συμπληρώσουν ένα μήνα κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα, μεταξύ των οποίων και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα.

Ποιες περιοχές στην Αττική έχουν τα περισσότερα κρούσματα

Πάντως δεν είναι μόνο η Δυτική Αττική που δίνει συνεχώς αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.

Στις περιοχές της πρωτεύουσας με τα περισσότερα κρούσματα συμπεριλαμβάνονται οι:Ανατολική Αττική, , Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Βόρειος Τομέας Αθηνών και ο Πειραιάς.