Κοροναϊός : Ο φόβος της έκρηξης κρουσμάτων βάζει στον πάγκο την άρση των μέτρων – Τα στοιχεία που τρομάζουν τους ειδικούς
Οι εκτιμήσεις των ειδικών για αύξηση κρουσμάτων και η αναμονή για τα μεθεόρτια.
Μεσοβδόμαδα θα έχουν οι ειδικοί ξεκάθαρη εικόνα για το «αποτύπωμα» που άφησε η Πρωτοχρονιά στην πανδημία.
Τις τελευταίες ημέρες το σενάριο για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα όλο και γιγαντώνεται, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν η αύξηση της επιδημιολογικής εικόνας θα προκύψει από την χαλάρωση της Πρωτοχρονιάς ή των Θεοφανίων.
Μάλιστα μερίδα λοιμωξιολόγων αναφέρουν πως δεν αποκλείεται ακόμη και ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε στις παραλίες το προηγούμενο ΣΚ μπορεί να αναιρέσει ως ένα βαθμό την προσπάθεια που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί περιμένουν τα μαθηματικά μοντέλα προκειμένου να καταλήξουν στο αν υπήρξε τελικά διασπορά και ποια περίοδος ακριβώς ήταν η πηγή του κακού.
Την ίδια ώρα πονοκέφαλο στους ειδικούς προκαλούν και τα ανησυχητικά τα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων κοροναϊού, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου τις τελευταίες ημέρες.
Με λίγα λόγια φαίνεται πως η καμπύλη των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα δεν συνεχίζει να έχει καθοδική πορεία, μιας και πλέον μιλάμε για επιπέδωσή της.
Αντιθέτως η εικόνα από τα λύματα της Θεσσαλονίκης δεν δείχνει κάτι τέτοιο, καθώς πτωτική εξακολουθεί να υπολογίζεται η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
Το μόνο πάντως που οι ειδικοί τονίζουν με σιγουριά πλέον είναι πως ένα τρίτο κύμα θα ήταν καταστροφικό τόσο για το ΕΣΥ, όσο και την κοινωνία μας.
Φοβόμαστε έκρηξη της πανδημίας η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική
Τους φόβους του για έξαρση της πανδημίας με καταστροφικές συνέπειες, εξέφρασε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
«Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα σχολεία σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση.
Αυτό που τον φοβίζει περισσότερο είναι το σταδιακό άνοιγμα της άγορας, το οποίο όπως επισήμανε μιλώντας στον Σκάι, «πρέπει να γίνει με προσοχή και σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Ο κ. Καπραβέλος πρόσθεσε ότι «το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες. Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».
Αύξηση ιικοί φορτίου στην Αττική – Δεν αντέχει τρίτο κύμα το ΕΣΥ
Παράλληλα αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρούν οι επιστήμονες στα λύματα της Αττικής από την περίοδο των εορτών, όπως δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης, ενώ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει ένα τρίτο κύμα της πανδημίας.
Ο κ. Θωμαΐδης τόνισε ότι μπορεί να μην φαίνεται η μεγάλη διασπορά στα τεστ του ΕΟΔΥ, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των κρουσμάτων πάνω από 50% είναι ασυμπτωματικοί, η διασπορά όμως θα φανεί σε κάποιες ημέρες ή εβδομάδες.
Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε σε υπολογισμούς που κάνουν λόγο για τρίτο κύμα περίπου τον Φεβρουάριο και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κρούσματα θα κινηθούν χαμηλά και δεν θα γίνει το ίδιο με Ιταλία και Ισπανία.
Για την εκτίμηση του κ. Σύψα ότι η κοσμοσυρροή του Σαββατοκύριακου μπορεί να οδηγήσει σε δυο επιπλέον εβδομάδες lockdown είπε «μακάρι να είναι δύο και να μην είναι περισσότερες».
Ειδικά για την Αττική ανέφερε ότι το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό και τα πράγματα δύσκολα γι’ αυτό πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ. Τόνισε επίσης ότι η κατάσταση θα είναι δύσκολη αν αυξηθούν τα κρούσματα, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν επαρκεί ενώ οι νοσηλευτές έχουν αναλάβει επιπλέον και το μεγάλο έργο των εμβολιασμών.
Κληθείσα να σχολιάσει τις προτάσεις του κ. Δερμιτζάκη, πως είτε θα πρέπει να γίνει σκληρό lockdown 3ων εβδομάδων είτε να ακολουθηθεί άλλη στρατηγική με άνοιγμα δραστηριοτήτων, η κ. Παγώνη ήταν αιχμηρή λέγοντας ότι «εμείς ακούμε τη δική μας επιτροπή».
«Επειδή εμείς εδώ είμαστε στην Ελλάδα και έχουμε τα δεδομένα τα δικά μας, σεβομαι τον κ. Δερμιτζάνη, αυτά που λέει από εκεί από τη Γενεύη, όμως εμείς πάμε με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας. Φυσικά μπορεί να έχει (γνώμη) αλλά εμείς έχουμε κάποια κριτήρια που λέγεται Ε.Σ.Υ. και έχει προτεραιότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Για τους εμβολιασμούς η κ. Παγώνη είπε ότι γίνονται με βραδύς ρυθμούς και πρέπει να αυξηθούν στο διπλάσιο και πως η διαδικασία είναι σύνθετη.
Σχετικά με την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας για τους ιατρούς και τους θανάτους ασθενών σε απλές κλίνες και όχι ΜΕΘ, η κ. Παγώνη απάντησε ότι πρόκειται για μια ατυχή δήλωση που θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΙΝΑΠ.
«Ήταν πιστεύω μια ατυχής δήλωση του αναπληρωτή υπουργού. Πιστεύω ότι θα ανακαλέσει. Όλα τα site γράφουν “ευθύνες στους γιατρούς για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ”. Εμάς αυτό μας στεναχώρησε πάρα πολύ», ανέφερε η κ. Παγώνη.
Απάντησε ότι τα κριτήρια με τα οποία ένας ασθενής διασωληνώνεται είναι επιστημονικά και όχι η πληρότητα και πως ένας ασθενής διασωληνώνεται από τους ιατρούς όταν κριθεί απαραίτητο ακόμη και σε απλή κλίνη.
Σύψας : Ενδεχόμενο παράτασης του lockdown για δύο εβδομάδες
Με την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για δύο ακόμα εβδομάδες τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας.
Όπως ο ίδιος δήλωσε, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΙ «η καμπύλη της πανδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική ιδίως στην Αττική έχει επιπεδωθεί. Ξέρουμε ότι έχει επεκταθεί η επιδημία σε νέους 25 έως 35 και ότι έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά δεν είναι καμπανάκια είναι η καμπάνα της Μητροπόλεως. Είμαστε σε ένα ναρκοπέδιο. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει κάποια νάρκη δηλαδή να έχουμε επιδημιολογική έκρηξη και αν αυτή συμβεί στην Αττική με καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ τότε το μόνο που μπορεί να περιγράψει την εικόνα είναι σοκ και δέος».
Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η επόμενη εβδομάδα γι αυτό δεν ανοίγουμε άλλες δραστηριότητες ανέφερε ο κ. Σύψας. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν υπάρξει επιδημιολογική έκρηξη να κλείσουν ξανά τα σχολεία.
Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σημείωσε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι μετά το Πάσχα που θα ανοίγει ο καιρός και θα έχει εμβολιαστεί ένα μέρος του πληθυσμού θα πάρουμε ανάσα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις