Κοροναϊός : Οι μεταλλάξεις και ο χειμώνας «τρομοκρατούν» τους ειδικούς – Επιμένουν σε καραντίνες και lockdown
Μπορεί ολόκληρος ο πλανήτης να περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία το τέλος του 2020 και την έλευση του 2021, από το οποίο είχαμε όλοι πολύ μεγάλες προσδοκίες, ειδικά για το τέλος του κοροναϊού, ωστόσο ωστόσο οι πρώτες μέρες του νέου έτους μόνο... ενθαρρυντικά μηνύματα δεν δίνουν, σχετικά με τη συνέχεια της χρονιάς αυτής
Μπορεί ολόκληρος ο πλανήτης να περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία το τέλος του 2020 και την έλευση του 2021, από το οποίο είχαμε όλοι πολύ μεγάλες προσδοκίες, ειδικά για το τέλος του κοροναϊού, ωστόσο ωστόσο οι πρώτες μέρες του νέου έτους μόνο… ενθαρρυντικά μηνύματα δεν δίνουν, σχετικά με τη συνέχεια της χρονιάς αυτής.
Από τη μια οι επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν με κάθε ευκαιρία που τους δίνεται ότι βρισκόμαστε προ των πυλών ενός τρίτου, ακόμα σφοδρότερου κύματος, κοροναϊού, το οποίο πυροδότησε η χαλαρότητά μας τις εορταστικές μέρες, καθώς και οι εικόνες των Θεοφανίων. Από την άλλη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος σε ένα «διπλό χτύπημα» ενημέρωσε σήμερα πως εντοπίστηκε ακόμα μια μετάλλαξη του κοροναϊού στην Ιαπωνία, ενώ μας ενημέρωσε να… μην περιμένουμε ανοσία του πληθυσμού φέτος, παρά τα όσα ελπίζαμε για ανοσία μέχρι το καλοκαίρι, κάτι στο οποίο θα βοηθούσαν οι μαζικοί εμβολιασμοί.
Όλα αυτά τη στιγμή που οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως ακόμα και τώρα, που η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή στη μάχη της με την πανδημία, δεν κάνουμε αρκετά τεστ. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε σήμερα στο MEGA, η Αθηνά Λινού, όπου μεταξύ άλλων, τόνισε πως «αυτό που μας προβληματίζει είναι πως τα τεστ είναι ακόμα λίγα. Πολλά έχουν αντικατασταθεί από rapid tests που δεν έχουν την ίδια αξιοπιστία, κυρίως σε ασυμπτωματικούς. Όταν δουλεύεις στα τυφλά ανησυχείς».
Αν κάτι πρέπει να μας δείχνει πόσο δύσκολοι είναι οι επόμενοι μήνες, είναι το γεγονός ότι η χώρα μας αναγκάζεται να πάρει νέα μέτρα συνέχεια. Σχεδόν σε καθημερινή βάση νέες περιοχές μπαίνουν σε καραντίνα, τη στιγμή που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς αυστηρού lockdown το οποίο πήρε παράταση -τουλάχιστον- έως τις 18 Ιανουαρίου και όλα δείχνουν ότι θα πάρει νέα παράταση. Τελευταία περιοχή που μπήκε «λουκέτο» ήταν ολόκληρη η Βοιωτία, όπου μέχρι τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα βρίσκεται σε καραντίνα.
Ακόμα, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε παράταση οικονομικών μέτρων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία, κάτι που δείχνει πως… προετοιμάζεται για ένα δύσκολο -τουλάχιστον- εξάμηνο. Σήμερα, για παράδειγμα, το υπουργείο ανακοίνωσε πως στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μέσω του επιδόματος θέρμανσης, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5, της μείωσης ενοικίων και της αναστολής πληρωμών αξιογράφων.
Αν και το αναγκαίο χρονικό διάστημα από τα Χριστούγεννα έχει παρέλθει, τα 444 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση την πραγματική επιδημιολογική πορεία της χώρας μας, ιδίως για το διάστημα των εορτών που έχει θορυβήσει τους ειδικούς, αφού όπως έχουμε πολλές φορές στο παρελθόν αναλύσει, τις Δευτέρες ανακοινώνεται μικρός αριθμός κρουσμάτων, αφού πρόκειται για αριθμό τεστ που έχουν διενεργηθεί την Κυριακή, όπου τα διαγνωστικά κέντρα υπολειτουργούν.
Τις ανησυχίες πυροδοτεί η Αττική
Ωστόσο, η Αττική προκαλεί έντονο «πονοκέφαλο» στους ειδικούς, οι οποίοι απλά ελπίζουν να μην γίνει… η Θεσσαλονίκη του τρίτου κύματος.
Το λεκανοπέδιο κατέγραψε σήμερα 180 κρούσματα, δηλαδή πάνω από το 1/3 του συνόλου των κρουσμάτων στη χώρα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, Νίκο Θωμαΐδη, η Αττική βράζει, με τα λύματα έχουν ήδη δείξει αύξηση. Όπως αναφέρει ο ίδιος, στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 22.000 ενεργοί φορείς του ιού.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους, στην Αττική καταγράφηκαν 2.231 νέες λοιμώξεις.
Οι 589 από αυτές εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, οι 254 στα βόρεια προάστια, οι 202 στα νότια προάστια, οι 312 στον δυτικό τομέα Αθηνών και οι 280 στον Πειραιά.
Ακόμα, 312 νέα κρούσματα εμφανίστηκαν στην ανατολική Αττική και 282 στη δυτική που παραμένει σε αυστηρό lockdown από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Ανησυχούν οι ειδικοί για ολέθριες συνέπειες
Οι επιστήμονες της χώρας μας, δεν κουράζονται να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, χρησιμοποιώντας πια πολεμικούς όρους για να προειδοποιήσουν τους πολίτες για πολύ δύσκολες καταστάσεις…
Για παράδειγμα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος προέβλεψε πως προς το τέλος του μήνα θα «αγγίξουμε» και πάλι τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.
Ο καθηγητής, αν και εκτίμησε ότι το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο, πρόσθεσε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, καθώς αυτό θα ήταν καλύτερο για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο των εορτών υπήρξε διπλασιασμός των επαφών κι αυτό έχει φανεί στα νούμερα καθώς σταμάτησε η πτωτική τάση των κρουσμάτων.
Προέβλεψε δε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα κρούσματα θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι μετά τις 19 Ιανουαρίου και προς το τέλος του μήνα θα «βλέπουμε» περί τα 960 ημερήσια κρούσματα, ενώ τον Φεβρουάριο πιθανόν να έχουμε 1.000 κρούσμτα την μέρα.
Σημείωσε τέλος, πως τα πράγματα, θα ήταν πολύ δύσκολα τον επόμενο μήνα, αν άνοιγαν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και το λιανικό εμπόριο ταυτόχρονα.
Με την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για δύο ακόμα εβδομάδες τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής, Νίκος Σύψας.
Όπως ο ίδιος δήλωσε, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΙ «η καμπύλη της πανδημίας σταμάτησε να είναι καθοδική ιδίως στην Αττική έχει επιπεδωθεί. Ξέρουμε ότι έχει επεκταθεί η επιδημία σε νέους 25 έως 35 και ότι έχουμε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία από τα Χριστούγεννα. Όλα αυτά δεν είναι καμπανάκια είναι η καμπάνα της Μητροπόλεως. Είμαστε σε ένα ναρκοπέδιο. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να σκάσει κάποια νάρκη δηλαδή να έχουμε επιδημιολογική έκρηξη και αν αυτή συμβεί στην Αττική με καλυμμένο το 60% των κλινών ΜΕΘ τότε το μόνο που μπορεί να περιγράψει την εικόνα είναι σοκ και δέος».
Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει η επόμενη εβδομάδα γι αυτό δεν ανοίγουμε άλλες δραστηριότητες ανέφερε ο κ. Σύψας. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αν υπάρξει επιδημιολογική έκρηξη να κλείσουν ξανά τα σχολεία.
Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σημείωσε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας ότι μετά το Πάσχα που θα ανοίγει ο καιρός και θα έχει εμβολιαστεί ένα μέρος του πληθυσμού θα πάρουμε ανάσα.
Τους φόβους του για έξαρση της πανδημίας με καταστροφικές συνέπειες, εξέφρασε ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
«Αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα σχολεία σε μικρότερο βαθμό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια τέτοια κατάσταση.
Αυτό που τον φοβίζει περισσότερο είναι το σταδιακό άνοιγμα της άγορας, το οποίο όπως επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, «πρέπει να γίνει με προσοχή και σε άμεση συσχέτιση με το επιδημιολογικό φορτίο και με την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Ο κ. Καπραβέλος πρόσθεσε ότι «το δεύτερο κύμα χτύπησε τη Βόρεια Ελλάδα και μάλιστα με τραγικές συνέπειες. Εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».
- Airbnb: Οι αλλαγές στη λειτουργία τους και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αναβάλλει τη συνεδρίασή του
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μίλησε για νέα «δίκη του Ντρέιφους» μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
- Τρίτο κόμμα με τη βούλα, μίκρυνε η παρεούλα
- Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα
- Συνταγή: Λαχταριστό κιουνεφέ