Χρυσή Αυγή : Καταπέλτης ο Guardian – Τρεις μήνες μετά τη δίκη Παππάς και Λαγός παραμένουν ελεύθεροι
Η βρετανική εφημερίδα τονίζει ότι για την καθυστέρηση των συλλήψεών του ευθύνεται τόσο η ελληνική αστυνομία όσο και η ΕΕ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Μιλώντας στον Guardian, ο Κωστής Παπαϊωάννου, που έχει γράψει αρκετά βιβλία για τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής, δηλώνει έκπληκτος από την εξέλιξη της υπόθεσης. «Είναι απίστευτο», λέει ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αντί να μετράω τις μέρες που περνούν πίσω από τα κάγκελα, πλέον υπολογίζω τον χρόνο ελευθερίας που έχουν κλέψει».
Τρεις μήνες μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τη μεγαλύτερη δίκη ναζιστών μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης, η ιδέα ότι δύο μέλη της ιεραρχίας της εξακολουθούν να απολαμβάνουν τους καρπούς της ελευθερίας τους προκαλεί οργή και ντροπή, γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Στις 23 Οκτωβρίου, επτά χρόνια μετά την έναρξη της δίκης, ένα τριμελές δικαστήριο υπό την προεδρία της Μαρίας Λεπενιώτη έκρινε ότι ολόκληρη η ηγεσία της οργάνωσης θα πρέπει να φυλακιστεί, καθώς αποφάσισε ότι η ακραία βίαιη Χρυσή Αυγή δεν ήταν παρά μια εγκληματική οργάνωση που υποδυόταν το πολιτικό κόμμα.
Ο Χρήστος Παππάς, το «νούμερο δύο» της οργάνωσης που αντιμετωπίζεται ως ο ιδεολόγος που κρύβεται πίσω από την υιοθέτηση του ναζισμού, αγνοείται από την ημέρα της ανακοίνωσης των ποινών. Όπως και οι υπόλοιποι βουλευτές, έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξης, γράφει ο Guardian.
Αφού αψήφήσε τη δικαστική εντολή που τον καλούσε να παραδεχτεί, η αστυνομία αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι ο αμετανόητος φασίστας και ανοιχτά υπέρμαχος του Τρίτου Ράιχ είχε δραπετεύσει, παρά τις προγενέστερες δηλώσεις ότι υπήρχαν φρουροί που παρακολουθούσαν κάθε του κίνηση. «Δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να παραδοθεί, επειδή πιστεύει ότι η δίκη ήταν πολιτικά υποκινούμενη», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο δικηγόρος του, Περικλής Σταυριανάκης. «Όταν η υπόθεση φτάσει στο εφετείο, όπως προβλέπεται, αυτή η απόφαση ίσως αλλάξει».
Εικάζεται ότι ο 58χρονος Παππάς, γιος αξιωματικού και στενού συνεργάτη του πρώην δικτάτορα, Γεώργιου Παπαδόπουλου, το έχει σκάσει από την Ελλάδα και πλέον κρύβεται σε κάποιο γειτονικό ορθόδοξο κράτος των Βαλκανίων.
Το 2013, όταν η ηγεσία του κόμματος συνελήφθη μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Παππάς είχε αποφύγει με αντίστοιχο τρόπο τη σύλληψη, παρά το γεγονός ότι εντέλει παραδόθηκε λίγες ημέρες αργότερα.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να είναι στο εξωτερικό, ίσως σε κάποιο μοναστήρι», δήλωσε στον Guardian ο Ιωάννης Αϊβατίδης, βουλευτής Κέρκυρας με τη Χρυσή Αυγή στο διάστημα 2015 με 2019, όταν οι εθνικοσοσιαλιστές έμειναν εκτός κοινοβουλίου. «Γνωρίζω ότι είναι εξαιρετικά θρήσκος άνθρωπος. Εκείνοι που του προσφέρουν καταφύγιο ίσως δεν γνωρίζουν την πραγματική του ταυτότητα».
Στην κορύφωση της δημοτικότητάς της, η νεοναζιστική οργάνωση κατέκτησε 21 θέσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο και έγινε η Τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, παρατηρεί ο Guardian.
Όπως και ο Παππάς, το ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης Γιάννης Λαγός, που επίσης καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξης, υποστήριξε ότι είναι και εκείνος θύμα πολιτικής δίωξης και έχει υποβάλει ένσταση κατά της απόφασης του δικαστηρίου κρατώντας… απόσταση ασφαλείας, από τις Βρυξέλλες όπου είναι ευρωβουλευτής.
Έχοντας εκλεγεί τον Μάιο του 2019 με το ακροδεξιό κόμμα πριν δηλώσει ανεηάρτητος, ο Λαγός ήταν επικεφαλής της εξτρεμιστικής οργάνωσης στις συνοικίες της εργατικής τάξης στην Αθήνα, όπου τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής έσπερναν τον τρόμο στους δρόμους, στοχοποιώντας μετανάστες, αριστερά μέλη εργατικών σωματείων και άλλα άτομα που θεωρούσαν εχθρούς τους, μέχρι η δολοφονία Φύσσα να ξετυλίξει το κουβάρι της δράσης τους.
Κι όμως, τονίζει ο Guardian, ο 48χρονος που θυμίζει παλαιστή, εκμεταλλεύεται την κοινοβουλευτική του ασυλία για να διασφαλίσει ότι δεν θα συλληφθεί και δεν θα εκδοθεί στη χώρα του.
Παρά τις εκκλήσεις εξοργισμένων ελλήνων βουλευτών που ζητούν ο Λαγός «να αποκλειστεί από κάθε δημοκρατική διαδικασία», ο αμετανόητος ακροδεξιός συνεχίζει να απευθύνεται σε βουλευτές, κυρίως ξεσπώντας σε ανερμάτιστα παραληρήματα κατά των Τούρκων. Στο Twitter, μια πλατφόρμα που χρησιμοποιεί για να διαδίδει θεωρίες συνωμοσίας, ξεκίνησε… έρανο για την κάλυψη των δικαστικών του εξόδων.
Αν και οι αθηναϊκές αρχές έχουν προσκομίσει στο ευρωκοινοβούλιο χιλιάδες δικαστικά έγγραφα για να υποστηρίξουν το αίτημά τους για άρση της ασυλίας του Λαγού, η αίτησή τους έχει «κολλήσει» στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.
Ο Αντριάν Βάθκεθ Λαθάρα, ο Ισπανός επικεφαλής της επιτροπής νομικών υποθέσεων που ασχολείται με τέτοιου είδους αιτήματα, υποστηρίζει ότι η πανδημία του κοροναϊού έχει οδηγήσει σε επιπλέον καθυστερήσεις.
«Η διαδικασία της ασυλίας… υπό φυσιολογικές συνθήκες, ιστορικά διαρκούσε από τέσσερις έως έξι μήνες», έγραψε σε e-mail αναφερόμενος σε διαδικασίες που καλύπτουν ένα φάσμα από μια σύσταση εκ μέρους της επιτροπής, μέχρι την ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο.
«Ωστόσο, από τον Μάρτιο του 2020, ο κοροναϊός έχει επηρεάσει σημαντικά και έχει αλλάξει τις θεσμικές μας εργασίες και χρόνους. Έχει επηρεάσει ακόμη περισσότερο υποθέσεις όπως οι διαδικασίες άρσης ασυλίας που υπόκεινται σε εξαιρετικά συγκεκριμένες εγγυήσεις, όπως είναι η εμπιστευτικότητα, επειδή άπτονται των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών του κοινοβουλίου».
Η πρόοδός τους, εξηγεί, εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας. Από τη στιγμή που η νομική επιτροπή θα προχωρήσει σε σύσταση, ακολουθεί ψηφοφορία από την ολομέλεια του 705μελούς ευρωκοινοβουλίου.
Όλο και περισσότεροι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν την οργή τους που ο Λαγός συνεχίζει να εισπράττει τους μισθούς και την έκθεση ενός ευρωβουλευτή, εξαιτίας νομικών κωλυμάτων. «Είναι ντροπιαστικό», τονίζει ο Παπαϊωάννου. «Η απόδραση του Παππά ίσως λέει πολλά για τις αποτυχίες της αστυνομίας και το ενδεχόμενο μέρος των αστυνομικών να είναι φίλα κείμενοι προς τους νεοναζί, όμως η παρουσία του Λαγού στιγματίζει την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα για το ευρωκοινοβούλιο».
Ο Σταυριανάκης από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι δεν έχει επικοινωνία με τον πελάτη του από την τελευταία φορά που μίλησαν, λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης τον Οκτώβριο.
Ερωτηθείς για το πού θα μπορούσε να βρίσκεται απάντησε εκνευρισμένος: «Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα, αλλά ακόμη και αν είχα, πιστεύετε ότι θα σας έλεγα;»
Όμως ο υπουργός προστασίας του πολίτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επιμένει ότι η σύλληψη του νούμερο ένα φυγά της Ελλάδας είναι θέμα χρόνου.
«Οι έρευνες είναι εκτεταμένες και διαρκείς», τόνισε μιλώντας στον Guardian. «Μπορώ να πω σίγουρα και κατηγορηματικά ότι θα οδηγήσουν στον εντοπισμό της τοποθεσίας του και σύντομα ο Παππάς θα είναι στη φυλακή. Η επιστροφή του Λαγού είναι ζήτημα διαδικασιών της ΕΕ, όμως και οι δύο περιπτώσεις είναι απλώς θέμα χρόνου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις