Κοροναϊός : Ποιες χώρες έχουν εμβολιάσει τους περισσότερους; H θέση της Ελλάδας
Την πρώτη θέση της λίστας καταλαμβάνει το Ισραήλ
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Περισσότερες από 40 χώρες έχουν ξεκινήσει μέχρι σήμερα εκστρατείες εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Μέχρι στιγμής το Ισραήλ προηγείται στην προσπάθεια έχοντας χορηγήσει την πρώτη δόση σχεδόν στο 20% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγει το Our World In Data, μια υπηρεσία στατιστικών δεδομένων που δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, μια επιτυχία που αποδίδεται στην ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας αλλά και στην πρόνοια της ισραηλινής κυβέρνησης να παραγγείλει από νωρίς επαρκείς δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna.
Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου η πρώτη δόση των εμβολίων έχει χορηγηθεί στο 10,99% του πληθυσμού. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Μπαχρέιν με 5,25% και ακολουθεί η Βόρεια Ιρλανδία με 2,22%.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην επόμενη θέση με 2,02%, παρά τις καταγγελίες για έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και καθυστερήσεις με ευθύνη των νοσοκομείων και των πολιτειακών αρχών.
Η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στη μέση της λίστας με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που διαμορφωνόταν στο 0,42% την Κυριακή 10 Ιανουαρίου. Μέχρι την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, συνολικά 44.080 άτομα στην Ελλάδα -υγειονομικό προσωπικό και ένοικοι γηροκομείων- είχαν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer.
Η χώρα βρίσκεται μερικές θέσεις κάτω από τη Ρουμανία, η οποία μέχρι την ίδια ημερομηνία είχε εμβολιάσει το 0,56% του πληθυσμού, αλλά αρκετές θέσεις πιο πάνω από την Ολλανδία (0,18%) ή τη Γαλλία (0,12%).
Η γαλλική κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με σφοδρές επικρίσεις μετά τον εμβολιασμό μόλις 516 ατόμων το πρώτο εξαήμερο της εκστρατείας. Το αντεμβολιαστικό κίνημα ανθεί στη Γαλλία με μόλις το 40% των πολιτών να δηλώνει ότι σκοπεύει να εμβολιαστεί σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Ipsos.
Τα δεδομένα του Our World In Data επιβεβαιώνουν επίσης ότι οι χώρες υψηλού και μέσου εισοδήματος έχουν εξασφαλίσει σχεδόν όλες τις διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων.
Στην Αφρική, οι πρώτοι εμβολιασμοί δεν αναμένονται πριν από τα μέσα του 2021, εκτίμησε μιλώντας στο Nature ο Τζον Νκεγκάνσονγκ, επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Σύμφωνα με τον απολογισμό του Reuters, σχεδόν 88 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιβεβαιωμένα προσβληθεί από τον πανδημικό κοροναϊό και περίπου 1,9 εκατομμύρια έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της πανδημίας στην Κίνα το 2019.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις