Ευρωπαίοι πολιτικοί καταδικάζουν τον αποκλεισμό του Τραμπ από το Twitter
Ποιος αποφασίζει τελικά για το ποιος έχει δικαίωμα λόγου;
- Μυστήριο με εκατοντάδες νεκρά πουλιά στην παραλιακή Ναυπλίου - Νέας Κίου
- Υπερδύναμη δισεκατομμυρίων: Τα πέντε K-pop video clips που «έσπασαν» το YouTube χωρίς οίκτο
- Δένδιας στη Βουλή: Λουκέτο σε 137 στρατόπεδα - Το σχέδιο για το «Iron Drone»
- Βαριά καμπάνα στη Meta για αθέμιτη προώθηση του Facebook Marketplace
Η οριστική απαγόρευση του Twitter στα τιτιβίσματα του απερχόμενου Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να έφερε ανακούφιση σε πολλούς, όχι όμως σε όλους.
Στον απόηχο των πρωτοφανών επεισοδίων στο αμερικανικό Καπιτώλιο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε «προβληματική» την απόφαση του Twitter, ενώ o Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικών Αγορών Τιερί Μπρετόν δήλωσε «σαστισμένος» από τις εξελίξεις.
Στη Γαλλία, πολιτικοί από όλα σχεδόν τα κόμματα καταδίκασαν τον αποκλεισμό του Τραμπ, με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ να δηλώνει ότι «ο έλεγχος των ψηφιακών κολοσσών δεν μπορεί να διεξάγεται από την ίδια την ψηφιακή ολιγαρχία».
Δηλώνοντας «σοκαρισμένος» από την απόφαση αυτή, ο υπουργός αναφέρθηκε στην «απειλή» που συνιστά η «ψηφιακή ολιγαρχία» για τα κράτη και τη δημοκρατία, και τόνισε ότι μόνο «ο κυρίαρχος λαός», «τα κράτη» και «η δικαιοσύνη» νομιμοποιούνται να καθορίσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο των Big Tech.
Την Παρασκευή, το Twitter ανέστειλε μόνιμα τη λειτουργία του λογαριασμού του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ, δύο ημέρες μετά την κατάληψη του Καπιτωλίου από τους υποστηρικτές του. Ακολούθησαν το Facebook και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες όπως τα δίκτυα Snapchat και Twitch.
Εκκλήσεις για εποπτεία
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ σχολίασε ότι ο αποκλεισμός προσώπων από τις ψηφιακές πλατφόρμες, οι οποίες έχουν μετατραπεί σε «ένα είδος δημόσιου χώρου», εγείρει ερωτηματικά «λόγω της απουσίας συγκεκριμένων κριτηρίων» καθορισμένων από τον νόμο.
Η γαλλική κυβέρνηση προσπάθησε το 2020 να περάσει νομοσχέδιο για να περιορίσει τις φωνές που κηρύσσουν το μίσος στο διαδίκτυο. Όμως το Συνταγματικό Συμβούλιο απέρριψε το τον νόμο με το επιχείρημα ότι έρχεται σε αντίθεση με την ελευθερία της έκφρασης. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα, ο Ατάλ είπε ότι «είναι διαφορετικό πράγμα ο έλεγχος του περιεχομένου από τον να εμποδίζεται κάποιος να εκφραστεί».
Η αντιπολίτευση, από τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν μέχρι την ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, καταδίκασαν επίσης την απόφαση του Twitter. Εξαίρεση, η ευρωβουλευτής Ορόρ Λαλίκ (Αριστερά), η οποία αισθάνθηκε υποχρεωμένη να «ευχαριστήσει» την πλατφόρμα.
Στη Γερμανία, η Μέρκελ απέφυγε να κάνει δηλώσεις, διαμήνυσε όμως διά του εκπροσώπου της ότι ο αποκλεισμός του Τραμπ είναι «προβληματικός».
«Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης έχει θεμελιώδη σημασία» δήλωσε την Δευτέρα ο Στέφεν Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο σύμφωνα με τους νόμους, και όχι με απόφαση των διαχειριστών των κοινωνικών δικτύων.
«Υπό αυτή την έννοια, η καγκελάριος θεωρεί προβληματικό το γεγονός ότι οι λογαριασμοί του προέδρου των ΗΠΑ έχουν αποκλειστεί οριστικά» δήλωσε ο Ζάιμπερτ.
Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU) τόνισε την ανάγκη για περισσότερη εποπτεία στα κοινωνικά δίκτυα.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις αμερικανικές εταιρίες να ελέγχουν το πώς θα συζητούμε και πώς όχι», δήλωσε στο Politico και τάχθηκε υπέρ αυστηρότερων κανονισμών ρύθμισης.
Το Politico φιλοξενεί επίσης άρθρο του επιτρόπου Τιερί Μπρετόν, με τίτλο «Λόφος του Καπιτωλίου – Η 11η Σεπτεμβρίου των κοινωνικών δικτύων».
«Αν υπάρχει κανείς που συνεχίζει να αμφιβάλλει ότι οι online πλατφόρμες έχουν αποκτήσει συστημικό χαρακτήρα στις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας, τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας στο Καπιτώλιο είναι η απάντηση» γράφει ο Μπρετόν.
«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών καθιστούν πιο προφανές από ποτέ ότι δεν μπορούμε απλά να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια και να βασιζόμαστε στην καλή θέληση των πλατφορμών ή τη σωστή ερμηνεία του νόμου. Πρέπει να καθορίσουμε τους κανόνες του παιχνιδιού και να οργανώσουμε τον ψηφιακό χώρο με σαφή δικαιώματα, υποχρεώσεις και ασφαλιστικές δικλείδες».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις