Ο αριθμός των ατόμων που θα επιστρέψει στα διεθνή ταξίδια θα αρχίσει να αυξάνεται την άνοιξη και θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο έως τα μέσα του έτους, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, με τα εμβόλια να έρχονται και τις χώρες υιοθετούν πιο αποτελεσματικά μέτρα.

«Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι από τον Μάιο και μετά θα είμαστε όλοι σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο», δήλωσε ο Paul Charles, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας The PC Agency, με έδρα το Λονδίνο.

Τα εμβόλια και τα τεστ είναι ο σωστός τρόπος για να προχωρήσουν τα πράγματα, σύμφωνα με τον Charles και άλλους ειδικούς, που σημειώνουν παράλληλα την ανάγκη μεγαλύτερη συνέπεια και συνεργασία μεταξύ των χωρών.

«Όταν δεν υπάρχει συντονισμένη παγκόσμια προσέγγιση του προβλήματος, είναι πολύ δύσκολο για τη βιομηχανία να προχωρήσει, ειδικά όταν οι κανόνες αλλάζουν κάθε μέρα», δήλωσε ο Luis Felipe de Oliveira, γενικός διευθυντής του Airport Council International (ACI), ενός διεθνούς οργανισμού που εκπροσωπεί αεροδρόμια όλου του κόσμου.

Υπάρχει ακόμα δρόμος για να μπορέσουν οι ταξιδιώτες να αποφύγουν την υποχρεωτική καραντίνα και για να βρεθούν τρόποι ώστε τα δεδομένα για τα τεστ και τους εμβολιασμούς να ανταλλάσσονται εύκολα και με ασφάλεια μεταξύ χωρών.

Οι χώρες εξακολουθούν να παίρνουν αποφάσεις κρίνοντας με βάση τι είναι καλύτερο για την κάθε μια ξεχωριστά. Ωστόσο τα κράτη αρχίζουν σιγά σιγά  να βλέπουν με πιο συνολικό τρόπο την τεράστια οικονομική δύναμη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Πρακτορεία, οργανισμοί και εταιρίες συνεργάζονται συνεχώς εκδίδοντας συστάσεις με στόχο να κάνουν τα ταξίδια ασφαλέστερα, ευκολότερα και λιγότερο περίπλοκα.

Μερικοί από τους εκπροσώπους τους υποστηρίζουν ότι η θερινή ανάκαμψη θα μπορούσε να σημάνει εναέρια κυκλοφορία που θα αγγίξει μέχρι και το 50% με 60% των προηγούμενων επιπέδων στις περισσότερες χώρες.

Ποιά είναι όμως τα εμπόδια;

Η Καραντίνα
Η υποχρεωτική καραντίνα και οι συνεχώς μεταβαλλόμενοι κανόνες σχετικά με αυτήν αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για την επανεκκίνηση των ταξιδιών, αποτρέποντας άτομα που διαφορετικά θα ήταν πρόθυμα να φτιάξουν τις βαλίστες τους.

Η ασφάλεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη, όμως οι άνθρωποι του κλάδου υποστηρίζουν μια πιο πολυεπίπεδη προσέγγιση. Κάποιοι υποστηρίζουν πως, με τα κατάλληλα πρωτοκολλά σχετικά με τα τεστ, η καραντίνα θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Τα εμβόλια θα παίξουν σημαντικό ρόλο, καθώς όμως η ταξιδιωτική βιομηχανία δεν μπορεί να περιμένει τον πλήρη, παγκόσμιο εμβολιασμό, ο ρόλος των τεστ είναι ακόμα πιο σημαντικός για τα ταξίδια που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Αυτό που προτείνεται από πολλούς είναι διπλοί έλεγχοι, 72 ώρες πριν από την αναχώρηση και πάλι κατά την άφιξη στον προορισμό.

Η πιστοποίηση εμβολιασμού
Προγράμματα εμβολιασμού βρίσκονται σε εξέλιξη σε αρκετές χώρες. Την άνοιξη όμως, καθώς ο κόσμος θα αρχίσει να μετακινείται ξανά, υπάρχει περίπτωση να επικρατήσει σύγχυση καθώς οι ταξιδιώτες θα χρειάζεται λόγικά να παρέχουν αρνητικά τεστ και πιστοποίηση πως έχουν εμβολιαστεί.

Η Αυστραλία, για παράδειγμα, μόλις ανακοίνωσε ότι θα απαιτήσει αρνητικά τεστ από όλλους τους ταξιδιώτες ενώ η αεροπορική εταιρεία Qantas μάλλον θα ζητά πιστοποιητικό εμβολιασμού απ’ όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων.

Η ανάγκη για μια παγκόσμια προσέγγιση και για ασφαλή τρόπο ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών γίνεται φανερή. Οι τρέχουσες πρακτικές – που περιλαμβάνουν έντυπα από διάφορα εργαστήρια, σε γλώσσες πολλές φορές άγνωστες σε εκείνους τα επιθεωρούν απέχουν πολύ από το ιδανικό.

Γι ‘αυτό το ACI υποστηρίζει τη χρήση εφαρμογών υγείας όπως το CommonPass, ένα εργαλείο που θα επέτρεπε στους ταξιδιώτες να μοιράζονται αποτελέσματα εργαστηρίων και αρχεία εμβολιασμού χωρίς να αποκαλύπτουν άλλες ευαίσθητες πληροφορίες.

Ακόμα και όταν τα εμβόλια γίνουν ευρέως διαθέσιμα κάποιοι δεν θα δεχτούν να εμβολιαστούν, ενώ οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα εάν τα εμβολιασμένα άτομα θα μπορούν να μεταδίδουν τον ιό. Οι μάσκες, η κοινωνική απόσταση, η απολύμανση και άλλα μέτρα ασφάλειας θα εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας – και των ταξιδίων – για πολύ καιρό ακόμη.

Τι συμβαίνει στο μεταξύ 
Τα απρόσκοπτα διεθνή ταξίδια δεν θα επιστρέψουν μέσα σε μια μέρα. Στο μεταξύ χώρες και εταιρείες αναπτύσσουν προσωρινές λύσεις.

Η Delta Air Lines δοκιμάζει μερικές πτήσεις με τεστ (PCR πρι την πτήση και rapid στον προορισμό) χωρίς καραντίνα προς την Ολλανδία.

Η Ισλανδία και η Ουγγαρία τάσσονται υπέρ των «διαβατηρίων ανοσίας» που θα επιτρέπουν σε άτομα που έχουν ήδη μολυνθεί και αναρρώσει από Covid-19 να μπαίνουν στη χώρα.

«Ταξιδιωτικές φούσκες», όπως η πολυαναμενόμενη σύνδεση Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας, θα επιτρέπουν στον κόσμο τα ταξιδεύει μεταξύ συγκεκριμένων χωρών χωρίς καραντίνα.