Σεξουαλική αυτοπεποίθηση : Ποιοι έχουν μεγαλύτερη εικόνα για τον εαυτό τους ;
Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση είναι το αίσθημα της ικανότητας συμμετοχής σε σεξουαλικές πράξεις με επιτυχία και αποτελεσματικότητα
- Συγκλονιστικές εικόνες μετά το νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό, τουλάχιστον έξι νεκροί - Ποιος ήταν ο στόχος
- Συνεχίζονται οι έρευνες για την υπόθεση των Αμπελοκήπων - «Θα έχουμε τουλάχιστον ακόμα δύο συλλήψεις»
- Καθαίρεση άλλων δύο δημάρχων στην Τουρκία με την κατηγορία ότι συνδέονται με το ΡΚΚ
- Σερ: Αποκαλεί «γουρούνι» διάσημο σκηνοθέτη
Η αυτοεκτίμηση που έχει κάθε άνθρωπος στον σεξουαλικό τομέα επηρεάζει σχεδόν κάθε απόφασή του, από τον ποιον θα παντρευτεί μέχρι το αν και με ποιο τρόπο θα περιορίσει τον εαυτό του.
Λίγα, ωστόσο, είναι γνωστά για τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση και για το ποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερη ή λιγότερη. Πρόκειται, μάλιστα, για κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό, αφού η αυτοεκτίμηση και η ικανοποίηση στο σεξ συνδέονται στενά.
Επτά μελέτες δείχνουν ότι η χαμηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζει αρνητικά τη σεξουαλική ικανοποίηση, ενώ άλλη μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις της χαμηλής σεξουαλικής αυτοεκτίμησης, δείχνοντας ότι η σεξουαλική διέγερση των ανδρών επηρεαζόταν καθοριστικά και αρνητικά από την κακή σεξουαλική αυτοεκτίμηση.
Σεξουαλική αυτοεκτίμηση
Η σεξουαλική αυτοεκτίμηση είναι το αίσθημα της ικανότητας συμμετοχής σε σεξουαλικές πράξεις με επιτυχία και αποτελεσματικότητα. Τείνει να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες ή το ενδιαφέρον ενός συντρόφου γύρω από το σεξ και μπορεί να ποικίλλει ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες διαφορετικών πολιτισμών.
Μελέτες έχουν δείξει, επίσης, ότι η σεξουαλική αυτοεκτίμηση επηρεάζεται αρνητικά από διάφορες εμπειρίες της ζωής, όπως η σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία, η σεξουαλική θυματοποίηση, οι σωματικές αναπηρίες και τα προβλήματα υγείας. Μια άλλη μελέτη βρήκε ότι η σεξουαλική αυτοεκτίμηση είναι θετικά συνδεδεμένη με τη γενική αυτοεκτίμηση ενός ατόμου.
Σε ευρύτερο πλαίσιο, πολλές κουλτούρες ασκούν πιέσεις τους ανθρώπους να περιορίζουν τις σκέψεις γύρω από τη σεξουαλικότητά τους και να αναπτύσσουν χαμηλή σεξουαλική αυτοπεποίθηση.
Άλλοι πολιτισμοί πάλι συνδέουν τη σεξουαλική αυτοεκτίμηση με τα πρότυπα της ομορφιάς και της ελκυστικότητας, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη της συνεχούς αναζήτησής τους. Όταν, λοιπόν, ένα άτομο δεν πετυχαίνει να προσαρμοστεί σε αυτά, ίσως βιώνει μια αντανάκλαση της έλλειψης επιθυμίας και θεωρεί πως δεν αξίζει.
Υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης
Σύμφωνα με το ygeiamou.gr, πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι οι παντρεμένοι είναι εκείνοι με τα υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης, καθώς έχουν ήδη στη ζωή τους έναν άνθρωπο που τους γνωρίζει πολύ καλά και δεν νιώθουν απειλή από αυτόν.
Ο ανταγωνισμός είναι χαμηλός και πρότυπα όπως η ομορφιά και η ελκυστικότητα φθίνουν με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, πολλοί πολιτισμοί θεωρούν το γάμο κάτι ιερό, είναι επομένως λογικό οι παντρεμένοι να νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους.
Τα ευρήματα της νέας αυτής έρευνας, ωστόσο, υποδεικνύουν ότι όλα αυτά δεν ισχύουν στην περίπτωση της σεξουαλικής αυτοεκτίμησης. Αναλύοντας τις απαντήσεις 3.2017 ατόμων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παντρεμένοι έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης από όλες σχεδόν τις ομάδες που αξιολογήθηκαν.
Επτά ομάδες διαφορετικής κατάστασης σχέσεων συμπεριλήφθηκαν σε αυτή τη μελέτη: παντρεμένοι –που αποτελούσαν και τη μεγαλύτερη ομάδα του δείγματος (57,4%), μόνοι που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ (14%), ζευγάρια που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ και ζούσαν χωριστά (4,3%), ζευγάρια που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ αλλά συζούσαν (5,3%), χωρισμένοι/εν διαστάσει άνθρωποι που είχαν κάποιο σύντροφο στη ζωή τους αλλά ζούσαν χωριστά (2,7%) και χωρισμένοι/εν διαστάσει άνθρωποι που συζούσαν με τους νυν συντρόφους τους (3,3%).
Στη μελέτη αυτή, η σεξουαλική αυτοεκτίμηση ήταν μια δομημένη μεταβλητή που συνετέθη από τις δύο εξής πεποιθήσεις: «Είμαι ένας πολύ καλός σεξουαλικός σύντροφος» και «Γενικά, μπορώ να εκπληρώσω τις σεξουαλικές ανάγκες και επιθυμίες του συντρόφου μου πολύ καλά».
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Στο πλαίσιο της σεξουαλικής αυτοεκτίμησης, οι άνδρες που ήταν χωρισμένοι/εν διαστάσει και ζούσαν χωριστά από τη σύντροφό τους και οι άνδρες που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ αλλά συζούσαν κυμαίνονταν σε επίπεδα παρόμοια με τους παντρεμένους άνδρες, ενώ μόνο οι γυναίκες που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ αλλά συζούσαν παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά από τις παντρεμένες.
Τα λεπτομερή και πλούσια δεδομένα της έρευνας δείχνουν ότι ακόμα και οι μόνοι άνθρωποι που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ τείνουν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης.
Παντρεμένοι και χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης
Το μόνο που μπορούν να κάνουν οι επιστήμονες όσον αφορά στο γιατί οι παντρεμένοι άνθρωποι παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης σε όλες τις ομάδες, είναι υποθέσεις.
Μια πιθανότητα είναι ότι τα επίπεδα σεξουαλικής αυτοεκτίμησης λειτουργούν αντίστροφα: Οι άνθρωποι με χαμηλότερη σεξουαλική αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να παντρευτούν. Ενδεχομένως το κίνητρό τους να είναι εν μέρει ότι θέλουν να νιώθουν πιο ασφαλείς για να καλύψουν τη χαμηλότερη σεξουαλική τους αυτοεκτίμηση.
Σε κάθε περίπτωση, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν έναν ακόμη λόγο που οι άνθρωποι που δεν έχουν κάποιο σύντροφο και τα ζευγάρια που δεν είναι παντρεμένα δεν θα πρέπει να νιώθουν υποδεέστεροι, παρά τις πιέσεις της κοινωνίας που τους κάνουν να νιώθουν έτσι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις