«Ζήσε το όνειρο»: Ο Βασίλης Γρένδας μιλάει για το νέο δίσκο των «Εντέχνως»
Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2016 έχοντας σαν πρωταρχικό κίνητρο ένα ταξίδι στον κόσμο της μουσικής
Ο μουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του μουσικού σχήματος «ΕΝΤΕΧΝΩΣ», από την Αλεξανδρούπολη Βασίλης Γρένδας μίλησε στο in.gr για το νέο δίσκο του σχήματος «Ζήσε το όνειρο».
Το γκρουπ δημιουργήθηκε το 2016 έχοντας σαν πρωταρχικό κίνητρο ένα ταξίδι στον κόσμο της μουσικής.
Ο δίσκος κυκλοφορεί από την FM Records σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.
Μιλήστε μας λίγο για το νέο σας δίσκο.
Ο δίσκος μας, που είναι ο δεύτερος των ΕΝΤΕΧΝΩΣ, ονομάζεται «Ζήσε το όνειρο» και κυκλοφόρησε αρχές Οκτωβρίου από την FM Records σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες αλλά και ως cd. Αποτελείται από δώδεκα τραγούδια στα οποία έγραψα εγώ τη μουσική κι έκανα την ενορχήστρωση, ενώ τους στίχους μοιραστήκαμε με την Μαρία Χατζηγιάννη, τον Παναγιώτη Βαλασαμίδη και την Κατερίνη Τζιγκουνάκη-Πενταράκη.Ο δίσκος γράφτηκε στην Αλεξανδρούπολη με υπεύθυνο ηχοληψίας, μίξης και mastering τον Βαγγέλη Γεωργαντζή, ενώ το artwork επιμελήθηκε ο Στράτος Σωτηριάδης.
Με ποια κριτήρια κάνατε την επιλογή των τραγουδιών;
Θέλαμε να είναι ένας δίσκος που να χαρακτηρίζει το μουσικό ιδίωμά μας, το οποίο μάλιστα έχουμε επιλέξει και ως όνομα της μπάντας. Το έντεχνο. Εκεί όπου μπορούν να συνυπάρξουν όργανα διαφορετικής «προέλευσης» ή μουσικών χώρων όπως της κλασικής λόγιας μουσικής, της παραδοσιακής αλλά και της ηλεκτρικής μουσικής. Το χαρακτηριστικό αυτής της μπάντας είναι νομίζω η πολυσυλεκτικότητα και η αρμονική συνύπαρξη όλων αυτών των οργάνων κάτι που αποτυπώνεται και στην επιλογή αλλά και στην ενορχήστρωση των τραγουδιών μας.
Ποιο κομμάτι ξεχωρίζετε και γιατί;
Είναι δύσκολο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση…Πραγματικά…Κυρίως από την πλευρά μου που είμαι ο δημιουργός αυτών των τραγουδιών, τουλάχιστον από συνθετικής άποψης.. Ο κόσμος όμως νομίζω ότι από τα πρώτα τραγούδια που ξεχώρισε ήταν το «Πληγή στα χείλη», το οποίο μάλιστα έτυχε και ιδιαίτερης διάκρισης στο πρότζεκτ του Δευτέρου Προγράμματος «Πρώτη Ακρόαση στο Δεύτερο». Και ήδη ως single παίζεται εκεί από το καλοκαίρι του 2019.
Ποια είναι η επίδραση του κορονοϊού στη μουσική, αλλά και στη μουσική βιομηχανία;
Σίγουρα τόσο η μουσική όσο και οι υπόλοιπες τέχνες έχουν δεχτεί ένα ισχυρό χτύπημα με όλα αυτά που ζούμε. Ιδιαίτερα η μουσική είναι μια τέχνη με έντονο το στοιχείο της διαδραστικότητας, που εκλείπει αυτές τις ημέρες κι έχει περιοριστεί μόνο σε κάποιες live streaming παραστάσεις, οι οποίες κάπου θυμίζουν και μια εικονική πραγματικότητα. Από την άλλη όμως καταδεικνύουν τη δίψα των καλλιτεχνών να εκφραστούν έστω κι έτσι δημιουργικά και να μοιραστούν τα πονήματά τους με το κοινό.
Πώς αντιμετωπίσατε την καραντίνα καλλιτεχνικά-δημιουργικά;
Την έμπνευση δεν μπορεί να την τιθασεύσει καμία καραντίνα. Έτσι λοιπόν η δημιουργία έρχεται ως ανάσα ζωής να μας κρατήσει «ζωντανούς» και να μας δώσει κουράγιο. Μπορεί οι συναυλίες να έχουν σταματήσει, όμως αυτό το διάστημα μπορεί να αξιοποιηθεί πολλαπλώς και να γίνουν πράγματα με μια μεγαλύτερη άνεση χρόνου πλέον. Και σ’ αυτά περιλαμβάνω τις δημιουργίες νέων τραγουδιών, την ενορχήστρωση τους, έτσι ώστε όταν επανέλθουμε σε μία κανονικότητα να επιστρέψουμε δυνατοί και να το ξεκινήσουμε πάλι από εκεί που το αφήσαμε. Σαν να μην πέρασε ούτε μια μέρα αδράνειας κι αποστασιοποίησης από αυτά που αγαπούσαμε να κάνουμε.
Τι μήνυμα θέλετε να περάσετε στον κόσμο;
Καταρχάς νομίζω ότι πρέπει να δείξουμε απεριόριστο σεβασμό σε όλους εκείνους που δοκιμάστηκαν αυτούς τους μήνες, είτε οι ίδιοι είτε κάποιοι συγγενείς τους. Και μπροστά στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής δεν μπορούμε πραγματικά να πούμε τίποτα. Όμως η μουσική είναι επιπλέον μια τέχνη και θεραπευτική. Μπορεί να απαλύνει τον πόνο ή τις δυσάρεστες εμπειρίες όλων αυτών των ανθρώπων και να τους βοηθήσει να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Όπως ίσως όλοι χρειάζεται να γυρίσουμε σε μια αφετηρία, να επανεκτιμήσουμε και να επαναξιολογήσουμε λίγο διαφορετικά κάποια πράγματα, πολύ περισσότερο εκείνα που ως τώρα τα είχαμε σχεδόν δεδομένα στη ζωή μας. Θα περάσουμε κι αυτή τη κρίση, θα βγούμε σοφότεροι ως άνθρωποι κι ως κοινωνία κι όλοι μαζί, ενωμένοι και δυνατοί, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε θαύματα. Και αυτή η ευκαιρία μας δίνετε τώρα.
Ποιες είναι οι μουσικές σας επιρροές;
Επειδή από μικρός ξεκίνησα με κλασικές σπουδές στο ωδείο, οι πρώτες μου επιρροές υπήρξαν από αυτό το ηχητικό περιβάλλον. Της κλασικής δηλαδή μουσικής. Σύντομα μπήκε στη ζωή μου και η βυζαντινή μουσική, επομένως και η παραδοσιακή μουσική κυλά κι αυτή στα κύταρά μου. Από κει κι έπειτα επιρροές δημιουργούνται κι από το οικογενειακό περιβάλλον. Κι ευτυχώς τουλάχιστον ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Μαρκόπουλος, ο Ξαρχάκος και ο Κουγιουμτζής από τα παιδικάτα μου ήταν οικείοι και αγαπητοί. Στα γυμνασιακά χρόνια μπήκε και η ροκ μουσική και από τα φοιτητικά άρχισα να παρακολουθώ κυρίως την ελληνική ροκ και έντεχνη μουσική σκηνή.
Ποια είναι τα πρότυπά σας στη μουσική;
Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά… Θα περιοριστώ όμως και θα πω όλους τους μεγάλους Έλληνες συνθέτες και δημιουργούς που ανέφερα και παραπάνω κι από τη νέα γενιά ενδεικτικά θα αναφέρω τους Παύλο Παυλίδη, τον Γιάννη Αγγελάκα, τον Γιάννη Χαρούλη, τον Αλκίνοο Ιωαννίδη, την Μαρία Παπαγεωργίου και την Μόνικα.
Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;
To πιο ρεαλιστικό σχέδιο που μπορεί να γίνει τώρα, δεδομένων των περιστάσεων, είναι η προετοιμασία ενός νέου δίσκου. Υπάρχει αρκετό υλικό μέσα από το οποίο έχουμε καταρχάς να επιλέξουμε ποια θα είναι τα τραγούδια του επόμενου cd και να δουλέψουμε πάνω σ’ αυτά όσο μπορούμε και μας το επιτρέπουν οι συνθήκες πριν ξαναμπούμε στο στούντιο. Κάποια από αυτά προλάβαμε και τα δοκιμάσαμε σε κάποιες από τις τελευταίες μας συναυλίες και η αίσθηση που πήραμε ήταν πως άρεσαν στον κόσμο. Και βέβαια θα υπάρξουν και κάποιες εκπλήξεις τόσο ενορχηστρωτικά όσο κι ερμηνευτικά και στιχουργικά με την προσθήκη κι άλλων συντελεστών στο σχήμα. Καταρχάς όμως ευχόμαστε το συντομότερο να ξεκινήσουμε πάλι τις live συναυλίες μας και φυσικά να προωθήσουμε τα τραγούδια του τελευταίου μας cd, για το οποίο ελπίζουμε τα καλύτερα.
- Μαρούσι: Βίντεο ντοκουμέντο από συμπλοκή ανηλίκων στο σταθμό του ΗΣΑΠ – Στο νοσοκομείο δύο 15χρονοι
- Η Beyoncé ανεβάζει στη σκηνή την κόρη της Blue Ivy στο ντεμπούτο του «Cowboy Carter»
- Καζακστάν: «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Καζακστάν: Σοκ προκαλεί ο διάλογος του πιλότου με τον πύργο ελέγχου – «Δεν μπορώ να εκτελέσω περιστροφή»
- Κακοκαιρία: Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες
- Ποιος είναι ο Σαμ Κώνστας, το μεγαλύτερο ταλέντο στον αθλητισμό της Αυστραλίας