H πανδημία έφερε κατακόρυφη πτώση στις αμερικανικές εκπομπές CO2
Λόγω της μείωσης οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το στόχο για περιορισμό των εκπομπών κατά 17% σε σχέση με το 2015
Η παράλυση της αμερικανικής οικονομίας λόγω της πανδημίας κοροναϊού οδήγησε στη μεγαλύτερη πτώση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανακοίνωσε ο ερευνητικός οργανισμός Rhodium Group.
Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ειδικά σε ρυπογόνες βιομηχανίες όπως οι μεταφορές, η ηλεκτροπαραγωγή και η βιομηχανική παραγωγή, οδήγησαν σε πτώση των εκπομπών κατά 10,3% σε ετήσια βάση, μείωση μεγαλύτερη από το 6,3% που αποδόθηκε στην οικονομική κρίση του 2019, επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης.
Λόγω της νέας μείωσης οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν το στόχο για περιορισμό των εκπομπών κατά 17% σε σχέση με το 2015, στόχο που είχαν θέσει για το 2020 σύμφωνα με το Πρωτόκολλο της Κοπεγχάγης κατά της κλιματικής αλλαγής. Η νέα μείωση σε σχέση με αυτό το έτος αναφοράς υπολογίζεται στο 21,5%.
Ακόμα κι έτσι όμως δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι ΗΠΑ θα πετύχουν τον στόχο που προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού, μια μείωση κατά 28%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, έως το 2025.
Ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού, ωστόσο η απόφαση αναμένεται να αντιστραφεί από τον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Τζο Μπάντεν πρόκειται να ανακοινώσει νέο στόχο μείωσης μέχρι το 2030 καθώς και πλάνο για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.
«Με τη διανομή εμβολίων για τον κοροναϊό να έχει πλέον αρχίσει, περιμένουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα αυξηθεί το 2021. Όμως, χωρίς δομικές αλλαγές στην ένταση άνθρακα της αμερικανικής οικονομίας, οι εκπομπές πιθανώς θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται» αναφέρει η έκθεση.
Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στον κλάδο των μεταφορών, των οποίων οι εκπομπές περιορίστηκαν κατά 14,7% σε σχέση με το 2019, λόγω δραστικού περιορισμού των μετακινήσεων.
Η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση, κατά 10,3% σε σχέση με το 2019, καταγράφεται στις εκπομπές των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής, καθώς η ζήτηση περιορίστηκε και ορισμένα παλιά εργοστάσια λιγνίτη έκλεισαν.
- Νίκολα Κόκλαν: Το κορίτσι του «Μπρίτζερτον» κέρδισε υποψηφιότητα για βραβείο SAG
- Ο «πατέρας» της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς Ζαν Μαρί Λεπέν
- Ευτυχία: Τα μυστικά των ανθρώπων που την έχουν ανακαλύψει
- Μικρόσωμοι σκύλοι: Τους κρατάμε αγκαλιά όταν πηγαίνουμε βόλτα για να τους προστατεύουμε – Μέγα σφάλμα!
- Οι ψηφιακοί νομάδες ψηφίζουν Ελλάδα
- Αγορά εργασίας: Αυτά είναι τα «χρυσά» επαγγέλματα της επόμενης πενταετίας – Η ελληνική διαφοροποίηση