Μητσοτάκης προς Τουρκία : Καμία συζήτηση περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίησης νησιών
«Δεν πρόκειται να συζητήσει καμία ελληνική κυβέρνηση θέματα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών ή γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο» τόνισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως «όπως δεν τα συζήτησε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν, έτσι θα πράξει και αυτή»
Την ώρα που η Τουρκία εμμένει στη διεύρυνση της ατζέντας των υπό επανέναρξη διερευνητικών επαφών, επιχειρώντας να βάλει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών «διαφορών», η Αθήνα -αυτή τη φορά διά στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη- σπεύδει να διαμηνύσει πως πέρα από ζητήματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες δεν προτίθεται να συζητήσει τίποτε άλλο, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις «κόκκινες γραμμές».
«Δεν πρόκειται να συζητήσει καμία ελληνική κυβέρνηση θέματα περί αποστρατιωτικοποίησης νησιών ή γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο» τόνισε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας πως «όπως δεν τα συζήτησε καμία κυβέρνηση στο παρελθόν, έτσι θα πράξει και αυτή».
Σχολιάζοντας τις προσπάθειες της Τουρκίας να ανοίξει τη «βεντάλια» της ατζέντας, σε συνέντευξή του στον ANT1, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως υπάρχει διάθεση και επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε περίπτωση που η Άγκυρα επανέλθει στην παραβατική συμπεριφορά.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «θα υπάρχει αντίδραση ευρωπαϊκή αν συνεχίσει την προκλητικότητα. Η χώρα μας έχει ως κεκτημένο μια σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι θα υπάρξει κόστος», ενώ αναφορά έκανε και στη διαδικασία κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400.
«Δεν πιστεύω ότι η όξυνση βοηθάει και την Τουρκία» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να μην χρειαστεί η επιβολή κυρώσεων. «Ελπίζω ότι το 2021 θα είναι καλύτερο από το 2020 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Διάρκεια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για ακόμη μια φορά, ζήτησε διάρκεια από την Τουρκία στη σύννομη συμπεριφορά που υπακούει στους νόμους της καλής γειτονίας και τάχθηκε υπέρ του διαλόγου.
Όπως είπε, η κυβέρνηση επιδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που είναι άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις, θέτοντας όμως συγκεκριμένο πλαίσιο για να μπορέσουν αυτές να επανεκκινήσουν.
«Το πλαίσιο ήταν πολύ σαφές. Να μην υπάρχει καμιά ερευνητική δραστηριότητα εντός ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε, δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πρόκειται για διαρκή διαδικασία, εκφράζοντας την άποψη πως είναι καλύτερα να συζητούμε εντός του συγκεκριμένου πλαισίου από το να μην συζητάμε.
Μάλιστα, σε αυτό το σημείο παρουσίασε μια σειρά συμφωνιών που έχουν ενισχύσει διπλωματικά και αμυντικά τη χώρα, κάνοντας λόγο ωστόσο για ειρηνική επίλυση των διαφορών.
«Η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών έρχεται ως επιστέγασμα μιας εξωτερικής πολίτικής που τους τελευταίους 12 μήνες έχει να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα. Δύο συμφωνίες για ΑΟΖ, συμφωνία με Αλβανία για προσφυγή σε δικαιοδοτικό όργανο και επέκταση χωρικών υδάτων που θα ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας» είπε και πρόσθεσε:
Υπάρχει, επίσης, πλέγμα συμμαχιών με αραβικές χώρες και χώρες της Αν. Μεσογείου, ενώ υπάρχουν υπάρχουν αμυντικές αποτρεπτικές δυνατότητες.
«Η χώρα για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου απέδειξε στην πράξη ότι μπορεί να λύσει διαφορές ειρηνικά, χτίζοντας όμως ταυτόχρονα τις άμυνές της και τις συμμαχίες της» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Διερευνητικές με τους δικούς της όρους θέλει η Αγκυρα
Την ίδια στιγμή πάντως, δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu σημειώνει ότι στόχος της τουρκικής διπλωματίας είναι να βάλει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών «διαφορών».
Ετσι, υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατιωτικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, καθώς και εναέρια κυκλοφορία και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, παρατίθενται κατά σειράν ως τα θέματα που θα πρέπει να αποτελέσουν τα αντικείμενα του «διαλόγου».
«Τουρκία και Ελλάδα ξεκινούν πέντε χρόνια μετά τις διερευνητικές συνομιλίες για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, με στόχο να μπουν «τα θεμέλια για μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Αν. Μεσόγειο», όπως αναφέρει.
Με αφορμή την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, το «Anadolu» παρουσιάζει τα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες, επαναλαμβάνοντας την ατζέντα που επιδιώκει να συζητήσει η Άγκυρα.
Το πρακτορείο αναφέρει πως οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν όσον αφορά το Αιγαίο Πέλαγος είναι: Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στο πλαίσιο μιας «δίκαιης λύσης» που δεν θα παραβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Tο δημοσίευμα επισημαίνει πως «σκοπός των συνομιλιών είναι να τεθούν τα θεμέλια για μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Αιγαίο», αναφέροντας στη συνέχεια την «ατζέντα» που επιδιώκει να θέσει η Άγκυρα στο τραπέζι των συνομιλιών, παρά την ξεκάθαρη θέση της Αθήνας πως: «μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα