Τέλος στο σήριαλ με την αποστολή του ΠΟΥ στη Γουχάν – Μεταβαίνει στις 14 Ιανουαρίου
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε απαγορευθεί η είσοδος των εμπειρογνωμόνων στη χώρα
Μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που ερευνά την προέλευση του νέου κορονοϊού, θα φθάσει μεθαύριο, Πέμπτη, στην κινεζική πόλη Γουχάν από τη Σιγκαπούρη, δήλωσε κινέζος αξιωματούχος.
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους έχει δηλώσει πως ο οργανισμός του προσβλέπει στη συνεργασία με την Κίνα αναφορικά με την αποστολή για τον εντοπισμό της πηγής του ιού και του πώς αυτός πέρασε στον ανθρώπινο πληθυσμό.
Ο ίδιος είχε δηλώσει προηγούμενως πως «απογοητεύθηκε πολύ» όταν απαγορεύθηκε η είσοδος στους εμπειρογνώμονες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, με αποτέλεσμα να γυρίσουν πίσω δύο μέλη της ομάδας. Η Κίνα δήλωσε πως υπήρξε μια «παρανόηση».
«Studies will begin in Wuhan, #China to identify the potential source of infection of the early cases. Scientific evidence will drive hypotheses, which will then be the basis for further, longer-term studies»-@DrTedros #COVID19
— World Health Organization (WHO) (@WHO) January 11, 2021
«Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, θα φθάσουν αεροπορικώς από τη Σιγκαπούρη στην Γουχάν στις 14 Ιανουαρίου», δήλωσε σήμερα σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν.
Ο εκπρόσωπος δεν απάντησε σε ερώτηση αν η ομάδα θα πρέπει να τεθεί σε καραντίνα μόλις φθάσει και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το δρομολόγιο της αποστολής.
Ο κορονοϊός εντοπίσθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στην πόλη Γουχάν της κεντρικής Κίνας και έχει έκτοτε διαδοθεί σε όλον τον κόσμο, μολύνοντας περισσότερους από 90.500.000 ανθρώπους και στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 2 εκατομμύρια.
Πριν από την επίσκεψη της αποστολής, η Κίνα επιδιώκει να διαμορφώσει το αφήγημα για το πότε και πού άρχισε η πανδημία, με τον υψηλόβαθμο διπλωμάτη Ουάνγκ Γι να λέει πως «όλο και περισσότερες μελέτες» δείχνουν ότι ο ιός εμφανίσθηκε σε πολλές περιοχές.
Υγειονομικός εμπειρογνώμονας, που συνεργάζεται με τον ΠΟΥ, είχε δηλώσει προηγουμένως πως οι προσδοκίες ότι η ομάδα θα καταλήξει σ’ ένα συμπέρασμα από το ταξίδι της στην Κίνα θα πρέπει να είναι «πολύ χαμηλές».
Πράσινο φως ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου
Το πράσινο φως της Κίνας δόθηκε ακριβώς έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση του πρώτου θανάτου στην Κίνα εξαιτίας της άτυπης πνευμονίας που προκαλούσε ένας ακόμη τότε μυστηριώδης ιός.
Η κινεζική κυβέρνηση έκτοτε έχει πρακτικά εξαλείψει την πανδημία στο έδαφός της.
Οι κινεζικές αρχές δεν χάνουν ευκαιρία να εκφράζουν την αμφιβολία τους για την προέλευση του ιού, μολονότι αρχικά είχαν ανακοινώσει ότι εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε αγορά της Γουχάν όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα.
Το Πεκίνο όμως δεν μπόρεσε να εμποδίσει τον Ρεπουμπλικάνο απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να καταγγέλλει συχνά πως άφησε να εξαπλωθεί «ο κινέζικος ιός» στον πλανήτη — υπονοώντας ότι ξέφυγε από εργαστήριο στην Γουχάν, την πόλη όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός στα τέλη του 2019.
Ένδειξη της νευρικότητας στην Κίνα: δικαστήριο καταδίκασε στα τέλη Δεκεμβρίου να εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση την Τζανγκ Ζαν, μη επαγγελματία δημοσιογράφο που είχε καλύψει τη χαοτική κατάσταση και την καραντίνα στην Γουχάν.
- Στην Ιταλία κάνει πρεμιέρα ο Ολυμπιακός ONEX στο CEV Champions League
- Η νέα τάση στα ραντεβού είναι το «zombied» και είναι χειρότερη από το «ghosting»
- Μονομάχος 2 εναντίον Αλμοδοβάρ στις νέες ταινίες της εβδομάδας
- Ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά για την απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη
- McDonald’s: Τουλάχιστον 104 τα κρούσματα δηλητηρίασης με E. Coli από κρεμμύδια στα μπέργκερ
- Ελλάδα – Αγγλία: Κανονικά στα πριμ των διεθνών και ο Τζορτζ Μπάλντοκ