Η ώρα της αλήθειας για τράπεζες και δανειολήπτες
Στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020, οι αναστολές δόσεων δανείων που δόθηκαν από τις τράπεζες για να μετριαστεί το «χτύπημα» του κορωνοϊού στην οικονομία αφορούσαν περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες και ένα συνολικό ύψος δανείων της τάξης των 30 δισ. ευρώ. Βεβαίως, κάποιες από τις παραπάνω συμφωνίες-μορατόρια έχουν λήξει αλλά το νούμερο των ρυθμισμένων […]
Στο χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2020, οι αναστολές δόσεων δανείων που δόθηκαν από τις τράπεζες για να μετριαστεί το «χτύπημα» του κορωνοϊού στην οικονομία αφορούσαν περίπου 400.000 επιχειρήσεις και ιδιώτες και ένα συνολικό ύψος δανείων της τάξης των 30 δισ. ευρώ. Βεβαίως, κάποιες από τις παραπάνω συμφωνίες-μορατόρια έχουν λήξει αλλά το νούμερο των ρυθμισμένων δανείων εξακολουθεί να είναι δυσθεώρητο.
Οι τραπεζίτες όταν ερωτώνται αν από αυτό το «πακέτο» των προσωρινών διευκολύνσεων υπάρχει κίνδυνος να προκύψει η νέα γενιά των κόκκινων δανείων υποβαθμίζουν το γεγονός, υποστηρίζοντας πως όταν λήγει το μορατόριουμ η εμπειρία μέχρι τώρα δείχνει ότι ο δανειολήπτης αποπληρώνει κανονικά την αρχική του δόση.
H Τράπεζα της Ελλάδος έχει διαφορετική αντίληψη και εκτιμά ότι το αναπόφευκτο «σκάσιμο» ενός σημαντικού αριθμού ρυθμισμένων δανείων είναι δυνατό να οδηγήσει σε νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα φτάνουν έως και τα 10 δισ. ευρώ.
Αλλωστε η αδυναμία εξυπηρέτησης της δόσης δεν εμφανίζεται άμεσα με την υπογραφή της συμφωνίας αλλά περίπου τρεις-τέσσερις μήνες μετά, υποστηρίζουν αυτοί που γνωρίζουν.
Οπως και να έχει, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) έχει δώσει οδηγία πως τα μορατόρια ισχύουν μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, υπό τον όρο ότι κανένα δάνειο δεν μπορεί να κάνει χρήση της αναστολής πάνω από 9 μήνες. Ετσι, η ώρα της αλήθειας για τραπεζίτες και δανειολήπτες θα φανεί προς το τέλος της άνοιξης.
Ηδη, για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων οι τραπεζίτες έχουν ζητήσει από τον SSM όταν λήγει το μορατόριουμ ο δανειολήπτης να πληρώνει αρχικά τη μισή δόση και σταδιακά αυτή να αυξάνεται ώστε να επανέλθει στο προ της ρύθμισης ύψος. Είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι τράπεζες προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς με ύφεση 10%-11% για το 2020 εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη φτωχοποίηση και την ανεργία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις