Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Από που πήρε το όνομα της – Η τραγική ιστορία αγάπης που ενέπνευσε Σολωμό, Σίλερ
Πίσω από το όνομα Λέανδρος κρύβεται ένας συγκινητικός μύθος που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα ελληνικά έργα που τυπώθηκαν σε βιβλίο.
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- «Ένα μάτι και αρκετά δάχτυλα» Τα ΜΜΕ της Τεχεράνης ζητούν αντίποινα για τον πρέσβη τους
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
«Λέανδρος» ονομάστηκε η νέα κακοκαιρία που θα πλήξει την χώρα τις επόμενες μέρες και πολύ πιθανόν να φέρει και χιόνια στην Αττική.
Η νέα κακοκαιρία πήρε για ακόμη μία φορά το όνομά της από την Ελληνική μυθολογία.
Μάλιστα πίσω από το όνομα Λέανδρος κρύβεται ένας συγκινητικός μύθος που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα ελληνικά έργα που τυπώθηκαν σε βιβλίο.
Εκτός αυτού η ιστορία αγάπης απαθανατίστηκε σε τοιχογραφίες της Πομπηίας και σε ρωμαϊκά νομίσματα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς μάλιστα η έννοια του «Υψηλού» που κυριαρχεί στο έργο ενέπνευσε τόσο τον Διονύσιο Σολωμό στο έργο του «Ο Κρητικός», όσο και τον Φρίντριχ Σίλερ , ο οποίος έγραψε το 1801 για την συγκεκριμένη ιστορία αγάπης.
Η ιστορία αφορά την Ηρώ και τον Λέανδρο, δύο νέους που ερωτεύθηκαν σφοδρά αλλά χωρίστηκαν από τον θάνατο.
Ποιος ήταν ο Λέανδρος
Η Ηρώ ήταν ιέρεια της Αφροδίτης η οποία κατοικούσε σε ένα πύργο στη Σηστό, στην ευρωπαϊκή ακτή του Ελλησπόντου.
Ο Λέανδρος, ένας νεαρός από την Άβυδο, στην απέναντι όχθη του στενού, την ερωτεύθηκε, και κάθε βράδυ περνούσε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο για να είναι μαζί της.
Η Ηρώ με μόνη βοηθό την πιστή τροφό της, άναβε μία λάμπα κάθε νύχτα στην κορυφή του πύργου της, για να τον οδηγεί, και, όταν έφθανε, τον υποδεχόταν η ίδια στην ακτή. Πριν όμως ξημερώσει ο Λέανδρος επέστρεφε στη Άβυδο προκειμένου να επανέλθει το επόμενο απόγευμα.
Συμφώνησαν να παντρευτούν αλλά κράτησαν μυστικό το γάμο τους, γιατί η Ηρώ ως ιέρεια της Αφροδίτης απαγορευόταν να παντρευτεί. Το χειμώνα οι εραστές χώρισαν με την υπόσχεση να ξαναβρεθούν στις αρχές της άνοιξης. Παρά ταύτα το επόμενο απόγευμα το λυχνάρι βρέθηκε πάλι αναμμένο.
Ο Λέανδρος όταν τον είδε από την Άβυδο εξέλαβε το φως σαν ερωτική πρόσκληση και έπεσε στη θάλασσα, παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε. Το πρωί το πτώμα του ξεβράστηκε στη ακτή της Σηστού. Η Ηρώ μέσα στη θλίψη της έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε και αυτή. Αργότερα οι εραστές ξεβράστηκαν αγκαλιασμένοι στην ακτή, όπου οι κάτοικοι τους έθαψαν σε κοινό τάφο.
Οι αρχαίοι δεν αμφέβαλαν για την ιστορικότητα του γεγονότος. Ο γιατρός Αντίπατρος που έζησε στα τελευταία προ Χριστού έτη βεβαιώνει ότι είδε τον τάφο τους.
Η ιστορία αγάπης που εξυμνήθηκε από κορυφαίους ποιητές
Το συμβάν αυτό εξύμνησαν κορυφαίοι ποιητές όπως ο Μουσαίος (5ος μ.Χ. αι) στο επιγραφόμενο αριστούργημά του “Τα καθ΄ Ηρώ και Λέανδρον”, ο Βιργίλιος, ο Οβίδιος, ο Μαρτιάλης και άλλοι. Ο μύθος αυτός ήταν πολύ δημοφιλής στην αρχαιότητα, γιατί υπάρχουν πολυάριθμες παραστάσεις σε νομίσματα και ζωγραφιές. Πολλοί καλλιτέχνες (ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφοι) έχουν επηρεαστεί και στη σύγχρονη εποχή. Ο μύθος αυτός ήταν ήδη γνωστός από τον πρώτο αιώνα π.Χ. στον ελληνιστικό κόσμο.
Στο σπίτι των Vettii στην Πομπηία έχει διασωθεί τοιχογραφία που απεικονίζει τον Λέανδρο να διασχίζει τον Ελλήσποντο. Δίπλα του κάθεται ο υπηρέτης του μαζί με τα ρούχα του και ένα φανάρι. Απέναντί του βρίσκεται η Ηρώ στον πύργο της.
Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κυκλοφόρησαν νομίσματα που έφεραν επάνω τον Λέανδρο στην θάλασσα και την Ηρώ στον πύργο. Τον 5ο αιώνα μ.Χ. ο ποιητής Μουσαίος εξύμνησε τον μύθο στο έργο του «Τα καθ’ Ηρώ και Λέανδρον». Το 1493 υπήρξε ένα από τα πρώτα έργα της Ελληνικής γραμματείας που εκδόθηκε από το τυπογραφείο του Άλδου Μανούτιου στην Βενετία.
Ο μύθος ενέπνευσε αρκετούς ζωγράφους όπως τον Ούλιαμ Έττι, τον Βίκτορα Γιάνσενς και τον Ουίλιαμ Τέρνερ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις