Κοροναϊός : Αύξηση κρουσμάτων προεξοφλούν οι ειδικοί – Πότε θα εισηγηθούν νέα μέτρα
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα λαμβάνει νέες αποφάσεις ανά εβδομάδα, προχωρώντας στο άνοιγμα της χώρας σταδιακά
Μπορεί η Επιτροπή των ειδικών να συνεδριάζει την Παρασκευή προκειμένου να δώσει το πράσινο φως είτε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου είτε των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όμως τα επιδημιολογικά στοιχεία σε ορισμένες περιοχές, όπως στην Αττική, συνεχίζουν να προβληματίζουν με τους φόβους των ειδικών για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα να είναι έντονοι.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα λαμβάνει νέες αποφάσεις ανά εβδομάδα, προχωρώντας στο άνοιγμα της χώρας σταδιακά. Ωστόσο, εάν παραστεί ανάγκη από την επιδείνωση κάποιων δεικτών της πανδημίας, τότε η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να λάβει νέα έκτακτα μέτρα.
Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας μίλησε για το σκεπτικό της Επιτροπής για το επόμενο διάστημα ενώ παραδέχθηκε ότι ο κεντρικός τομέας της Αθήνας πλησιάζει στο «κόκκινο».
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων, όπως ανάκληση προηγούμενης θετικής εισήγησης ενώ ξεκαθάρισε πως είτε θα ανοίξει το λιανεμπόριο είτε οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης, αλλά όχι και τα δύο μαζί.
Ανησυχία για τον κεντρικό τομέα Αθήνας
Όπως ανέφερε ο κ. Σύψας (ΣΚΑΪ), μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο κεντρικός τομέας Αθήνας, με μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων 800 περίπου, μεγάλη αυξητική τάση και η κάλυψη των ΜΕΘ υπερβαίνει το 60% και αυτό – είπε – είναι το μεγάλο μας άγχος.
«Αν δούμε ότι η κάλυψη των ΜΕΘ φτάσει το 80% στην περιοχή Αττικής, κυρίως στην περιοχή του κεντρικού τομέα, τότε θα παρέμβει η επιτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.
Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων
«Με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα έχουμε επιδείνωση της επιδημίας, είναι σαφές αυτό. Όλα θα αυξηθούν, και τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις, το ζήτημα είναι να γίνει σε ανεκτό επίπεδο, να έχουμε δηλαδή αρκετές ελεύθερες μονάδες στις ΜΕΘ και δε θα φοβόμαστε ότι θα μείνουν εκτός πολίτες. Οριακά ανοιχτό είναι το ΕΣΥ με κάλυψη μονάδων 60%, με μονάδες ΜΕΘ στο 80% νομίζω πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα» διευκρίνισε.
Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα σημείωσε ο κ. Σύψας για να προσθέσει.
«Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης, και τα δυο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δυο. Η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της Παρασκευής θα το επιτρέπουν” τόνισε ο καθηγητής.
Εκτός ανοίγματος οι «κόκκινες» περιοχές
“Οι κόκκινες περιοχές θα παραμείνουν εκτός ανοίγματος, σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα πληθυσμού, που σημαίνει διασπορά, δηλαδή πίεση στο ΕΣΥ. Εξαίρεση τα σχολεία για ευνόητους λόγους. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάνουμε εκτίμηση κινδύνου αναλόγως των οφελών και των κινδύνων” σημείωσε.
“Ό,τι και να κάνουμε έχει ρίσκο, και οποιαδήποτε εισήγηση κάνουμε μπορεί να ανακληθεί αν επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Το ρίσκο είναι ο πολίτης που θα συνωστισθεί, θα φύγει από το σπίτι και θα πάρει το μετρό για να πάει στο κατάστημα… Αυτό σημαίνει κινητικότητα” δήλωσε το μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.
“Κάθε εβδομάδα θα έχουμε συνεδριάσεις και εκτίμηση κατάστασης και αν χρειάζεται θα πραγματοποιείται έκτακτη συνεδρίαση όπως στην περίπτωση της Λέσβου. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ανοίγματος Γυμνασίων – Λυκείων για τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ο κ. Σύψας εκτίμησε ότι “μια εβδομάδα είναι αρκετή για να κάνουμε το επόμενο βήμα, αν δεν υπάρχει σημαντική επιδημιολογική επίδραση’.
Οι επτά περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς
Τις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας για τη διασπορά του κοροναϊού παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε πως ο μέσος όρος ημερήσιων νέων μολύνσεων των τελευταίων επτά ημερών είναι 657 κρούσματα την ημέρα και μέση ηλικία τους τα 46 έτη.
Τις τελευταίες επτά ημέρες δε, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 54 έτη, στοιχεία τα οποία -όπως είπε- προβληματίζουν τους ειδικούς.
«Για τον λόγο αυτό επανερχόμαστε στα βασικά: μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω κρούσματα εντοπίζονται σε επτά συνολικά περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:
- Δυτική Αττική
- Λέσβος
- Βοιωτία
- Κάλυμνος
- Χαλκιδική
- Αργολίδα
- Ροδόπη
Σε ό,τι αφορά την εικόνα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, σημειώνεται μείωση στην κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. «Μειώνεται, όχι ικανοποιητικά, αλλά μειώνεται» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
- Ολυμπιακός – Χίος 8-8: Έκπληξη στο Παπαστράτειο
- Στα 50α γενέθλια της ΟΝΝΕΔ ο Μητσοτάκης – «Πολλές από τις πολιτικές μας αφορούν τη νέα γενιά»
- Πολάκης για self test παχέος εντέρου: «Άχρηστη για τη δημόσια υγεία ‘δουλίτσα’ 200 εκατ. ευρώ»
- Η Ελλάδα στην 43η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Σάρτζα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
- Κουτσούμπας: Οι μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις είναι η καλύτερη απάντηση στα τερατώδη ψέματα της κυβέρνησης
- Κοβάσεβιτς: «Θα ήθελα ο τελικός του Europa League να είναι ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Ρεάλ Σοσιεδάδ»