Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Ναύπακτο
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε επίκεντρο 16 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά του Αιγίου με εστιακό βάθος 11,6 χλμ.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στη Ναύπακτο.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε επίκεντρο 16 χλμ βόρεια-βορειοδυτικά του Αιγίου με εστιακό βάθος 11,6 χλμ.
Ο σεισμός σημειώθηκε στις 11:40, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.
Η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ξεκίνησε χθες το βράδυ, με μια δόνηση 4,8 Ρίχτερ. Συνεχίστηκε όλη νύχτα καθώς σημειώθηκαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις. Μάλιστα, δύο από τους μετασεισμούς είχαν μέγεθος 4,4 και ένας 4 Ρίχτερ, και σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών. Πολλοί ήταν επίσης οι σεισμοί μεταξύ 2,5 και 3,7 Ρίχτερ, οι οποίοι ήταν επιφανειακοί, σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής.
Στις 11:06 καταγράφηκε νέα σεισμική δόνηση εντάσεως 3,8 Ρίχτερ σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Αίγιο, με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα δύο χιλιόμετρα.
Καθησυχαστικοί πάντως εμφανίζονται οι σεισμολόγοι για τους σεισμούς των τελευταίων ωρών στη Ναύπακτο.
Για την επικινδυνότητα των σεισμών μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο καθηγητής Διαχείρισης φυσικών καταστροφών του πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας.
Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το μέγεθος των σεισμών δεν είναι ανησυχητικό, καθώς η περιοχή δε βγάζει μεγάλη σεισμούς. Ωστόσο, αναμένονται σεισμοί μικρότερου μεγέθους, οι οποίοι δεν αποτελούν κίνδυνο.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ακης Τσελέντης, σε σε ανάρτησή του, «η περιοχή ήταν από καιρό διεγερμένη και όπως σας είχα πει αναμέναμε να μας δώσει κάποιο μικρό σεισμό πιστεύω όλα να εξελιχθούν φυσιολογικά».
Ακολουθεί η ανάρτηση του Ακη Τσελέντη:
«Εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 00:09 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε Ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.7 στην κλίμακα Richter. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 153 χλμ. ΔΒΔ της Αθήνας.
Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 16 χλμ. Β του Αιγίου.
ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟΥ:
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΛΑΤΟΣ: 38.3949 Βόρεια
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΜΗΚΟΣ: 22.0482 Ανατολικά
Έγινε κοντά στο Μαραθιά και η περιοχή ήταν από καιρό διεγερμένη και όπως σας είχα πει αναμέναμε να μας δώσει κάποιο μικρό σεισμό πιστεύω όλα να εξελιχθούν φυσιολογικά».
Ανακοίνωση Σεισμού της 13/01/2021
Εκ μέρους των φορέων συγκρότησης του Ενιαίου Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το…Δημοσιεύτηκε από Akis Tselentis στις Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021
Ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Χουλιάρα τόνισε ότι «παρακολουθούμε την εξέλιξη του σεισμού σε 24ωρη βάση και δεν έχουμε διαπιστώσει κάτι ανησυχητικό».
Ανέφερε πως πρόκειται για περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, που έχει τον υψηλότερο ρυθμό ελαστικής παραμόρφωσης στον ευρωπαϊκό χώρο.
«Δηλαδή, ο Κορινθιακός κόλπος ανοίγει με ένα ρυθμό της 1,5 εκατοστό τον χρόνο περίπου και για αυτό ακριβώς τον λόγο έχουμε μια έντονη σεισμική δραστηριότητα. Ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός ήταν το 1995 με επίκεντρο στο Γαλαξίδι. Τέτοιες μικροσεισμικές δραστηριότητες είναι συνηθισμένες για την περιοχή. Ξεκινούν, διαρκούν μερικές εβδομάδες και σταματούν, χωρίς να δημιουργήσουν κάποιο μεγάλο σεισμό. Ο μεγαλύτερος σεισμός τα τελευταία χρόνια ήταν της τάξεως 5,2 R και έγινε το 2010».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις