ΕΕ : Θα τρώμε έντομα μέσα στο 2021; – Πράσινο φως για… προσγείωσή τους στα πιάτα Ευρωπαίων
Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προνύμφες του σκώληκα των αλεύρων (tenebrio molitor) μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κίνδυνο, «είτε με τη μορφή ολόκληρου, αποξηραμένου εντόμου, είτε σε μορφή σκόνης», κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει η γαλλική εταιρεία εκτροφής εντόμων Agronutris
Για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων έδωσε το πράσινο φως για την κατανάλωση τροφών που παράγονται από ένα είδος κολεοπτέρου, κάνοντας ένα πρώτο βήμα ώστε οι Βρυξέλλες να επιτρέψουν σε ένα… έντομο να προσγειωθεί στα πιάτα των Ευρωπαίων.
Η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προνύμφες του σκώληκα των αλεύρων (tenebrio molitor) μπορούν να καταναλωθούν χωρίς κίνδυνο, «είτε με τη μορφή ολόκληρου, αποξηραμένου εντόμου, είτε σε μορφή σκόνης», κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει η γαλλική εταιρεία εκτροφής εντόμων Agronutris.
Επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες, «η κατανάλωσή τους δεν παρουσιάζει κανένα μειονέκτημα στο διατροφικό πλάνο», επισημαίνουν οι ειδικοί. Θα πρέπει όμως να γίνουν επιπρόσθετες μελέτες αναφορικά με τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις.
Οριστικό «ναι» μέχρι τα μέσα του 2021
Με βάση την εκτίμηση της EFSA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει στις χώρες μέλη ένα σχέδιο απόφασης για να επιτραπεί η κυκλοφορία στην αγορά των αποξηραμένων σκωλήκων του αλεύρου και των παραγώγων τους. Ο τομέας ελπίζει ότι θα πάρει το οριστικό πράσινο φως μέχρι τα μέσα του 2021.
«Αυτή η πρώτη εκτίμηση των κινδύνων ενός εντόμου ως νέου τροφίμου μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την πρώτη έγκριση αυτού του είδους» στην ΕΕ, σημείωσε ο Ερμόλαος Βερβέρης, ο επιστημονικός υπεύθυνος της υπηρεσίας της EFSA που έκανε τη μελέτη. «Η εκτίμησή μας είναι ένα αποφασιστικό στάδιο (…) για να εγγυηθούμε την ασφάλεια των καταναλωτών», πρόσθεσε.
Η EFSA, που εδρεύει στην Πάρμα της Ιταλίας, εξετάζει επίσης την περίπτωση των γρύλων και των ακρίδων για να διαπιστώσει αν είναι έντομα κατάλληλα προς κατανάλωση.
Υπολογίζεται ότι περίπου χίλια είδη εντόμων καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Όμως στην ΕΕ, τα εκτροφεία εντόμων (παράγουν μερικές χιλιάδες τόνους ετησίως) παράγουν αποκλειστικά ζωοτροφές, κατά κύριο λόγο για τα ψάρια.
Σύμφωνα με το IPIFF, το ευρωπαϊκό συνδικάτο παραγωγών εντόμων, τα έντομα μπορούν να καταναλωθούν βραστά ή τηγανητά, αποξηραμένα ή καπνιστά, ή να γίνουν σκόνη (αλεύρι) για την παρασκευή γλυκών, μπισκότων και άλλων ειδών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις