Η Covid-19 «θα εξελιχθεί τελικά σε ακίνδυνη ίωση»
Η πρόβλεψη βασίζεται σε δεδομένα για άλλους κοροναϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα.
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Η ανθρωπότητα είναι απίθανο να απαλλαγεί ποτέ από τον πανδημικό κοροναϊό, όταν όμως σταθεροποιηθεί στον πληθυσμό σε περίπου μια δεκαετία είναι πιθανό να εξελιχθεί σε σχετικά ακίνδυνη παιδική ίωση, εκτιμά αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Science.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα και του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια βασίζουν τη μελέτη τους στα διαθέσιμα δεδομένα για τέσσερις άλλους κοροναϊούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα.
Σήμερα, όλοι πρακτικά οι άνθρωποι μολύνονται από τους ιούς αυτούς σε μικρή ηλικία. Τα αντισώματα που αναπτύσσουν δεν επαρκούν για να αποτρέψουν την επαναμόλυνση σε μεγαλύτερη ηλικία, αποτρέπουν όμως τη σοβαρή νόσο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλοκές.
Είναι άγνωστο τι θα συνέβαινε αν ο πληθυσμός μολυνόταν από τους κοροναϊούς του κρυολογήματος σε μεγάλη ηλικία, λένε οι ερευνητές. Είναι πιθανό ότι σε αυτή την περίπτωση η λοίμωξη θα ήταν σοβαρότερη, πιθανώς αντίστοιχη με την Covid-19.
Δεδομένου όμως ότι η πανδημική λοίμωξη είναι ήπια στα παιδιά, ο SARS-CoV-2 είναι πιθανό να ακολουθήσει την ίδια πορεία με τους συνηθισμένους κοροναϊούς του κρυολογήματος, λένε οι ερευνητές,
«Το μοντέλο μας βασίζεται στην υπόθεση ότι η ανοσία στον SARS-CoV-2 είναι παρόμοια με αυτή άλλων ανθρώπινων κοροναϊών. Πραγματικά δεν γνωρίζουμε τι θα συνέβαινε αν κάποιος μολυνόταν για πρώτη φορά με αυτούς τους κοροναϊούς στην ενήλικη ζωή αντί ως παιδί» λέει η Τζένι Λαβίν του Έμορι, επικεφαλής της μελέτης.
Σε γενικές γραμμές, είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι ένας οποιοσδήποτε ιός θα γίνεται όλο και λιγότερο παθογόνος στην πορεία του εξελικτικού χρόνου, αφού δεν έχει συμφέρον να σκοτώνει τους ξενιστές τους ή να προκαλεί θορυβώδη συμπτώματα που περιορίζουν τις επαφές του ασθενή με άλλους δυνητικούς ξενιστές.
Το μοντέλο της νέας μελέτης εξετάζει τι μπορεί να συμβεί όταν ο πανδημικός κοροναϊός γίνει τελικά «ενδημικός», διατηρείται δηλαδή στον πληθυσμό σε χαμηλά επίπεδα, όπως συμβαίνει με τους ιούς του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.
Το μοντέλο δείχνει μάλιστα ότι η θνησιμότητα του ενδημικού SARS-CoV-2 μπορεί να πέσει κάτω από το 0,1% της εποχικής γρίπης.
Και αυτό σημαίνει ότι ο μαζικός εμβολιασμός δεν θα έχει πια νόημα, εφόσον η λοίμωξη στα παιδιά είναι ήπια.
Το κατά πόσο αυτό θα συμβεί θα εξαρτηθεί από το πόσο χρόνο διαρκεί η ανοσία έναντι της επαναλοίμωξης. Αν η προστασία αυτή είναι βραχυπρόθεσμη, αλλά παράλληλα περιορίζει τη σοβαρότητα της νόσου, ο ιός θα γίνει ενδημικός ταχύτερα.
Οι ερευνητές πάντως αναγνωρίζουν ότι η πρόβλεψη αυτή δεν θα ευσταθεί αν για κάποιο λόγο ο ιός γίνει πιο επικίνδυνος για τα παιδιά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τον συγγενικό ιό του MERS.
Σε αυτή την περίπτωση, οι εμβολιασμοί θα πρέπει να συνεχιστούν, λένε οι ερευνητές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις