Εμβολιασμός: Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει, για έγκυες και αλλεργίες
Εμβόλιο μπορούν να κάνουν και όσοι έχουν αλλεργίες, σε νοσοκομείο και σε συνεννόηση με τον γιατρό τους - Στις 16 Ιανουαρίου ξεκινά ο εμβολιασμός για τους άνω των 85.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον εμβολιασμό, τόσο για τις έγκυες και για όσους έχουν νοσήσει, αλλά και για όσους παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις, έδωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσολιά.
Όπως είπε: «Ο εμβολιασμός ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου και εξελίσσεται κανονικά. Διενεργείται ταυτόχρονα ο εμβολιασμός των υγειονομικών και των ηλικιωμένων σε μονάδες φροντίδας. Άμεσα, από 16 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών άνω των 85. Μέχρι σήμερα ο εμβολιασμός εξελίσσεται ομαλά και σε ρυθμό που είναι ανάλογος με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων. Έχουν διενεργηθεί σχεδόν 65.000 εμβολιασμοί και το ποσοστό του πληθυσμού που έχει καλυφθεί είναι στο 0,59%».
Δεν έχουν αναφερθεί απρόσμενες ή απειλητικές ανεπιθύμητες ενέργειες στους εμβολιασμούς που έχουν γίνει στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, η κ. Τσολιά έδωσε απαντήσεις για κοινές απορίες και προβληματισμούς για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού.
Σχετικά με τα εμβόλια mRNA, για τα οποία έχουν ήδη κυκλοφορήσει αρκετές θεωρίες συνωμοσίας, ανέφερε ότι υπήρχε γνώση και κλινική εμπειρία πολλών ετών για την ανάπτυξη εμβολίων mRNA. Η εμπειρία από τα εμβόλια αυτά μέχρι σήμερα είναι ότι δεν υπάρχουν μακροχρόνιες συνέπειες στα εμβόλια
Αλλεργικές αντιδράσεις
Η κ. Τσολιά υπήρξε καθησυχαστική για τις αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια κατά του κοροναϊού, οι οποίες, όπως είπε, είναι σπάνιες. Σε έρευνα που έγινε στους 1,8 εκατ. πρώτους εμβολιασμούς στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι εμφανίστηκαν 21 αναφυλακτικές αντιδράσεις, δηλαδή σε 1 άνθρωπο ανά 90.000. Τα υπόλοιπα εμβόλια εμφανίζουν τέτοιες αντιδράσεις σε 1 άτομο ανά 1 εκατομμύριο.
Ορισμένες, δε, εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν εξαιτίας του άγχους για το εμβόλιο ή τη βελόνα.
Όσοι έχουν κοινές αλλεργίες μπορούν να κάνουν με ασφάλεια το εμβόλιο κατά της Covid-19. Γενικότερα, η ύπαρξη ιστορικού αλλεργίας σε εμβόλιο ή φάρμακο δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.
Να εμβολιαστούν όσοι έχουν ήδη νοσήσει;
Επιπροσθέτως, η κ. Τσολιά διαπιστώθηκε ότι είναι ασφαλής ο εμβολιασμός ατόμων που είχαν νοσήσει με λοίμωξη Covid-19 συμπτωματική ή μη ασυμπτωματική.
Βέβαια, η φυσική ανοσία διαρκεί 3 με 6 μήνες, γι’ αυτό συστήνεται τα άτομα που έχουν νοσήσει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους κατά 3 μήνες για να έχουν άλλοι προτεραιότητα στο εμβόλιο.
Οι έγκυες μπορούν να κάνουν το εμβόλιο
Για τις έγκυες, ο κίνδυνος νόσησης με κοροναϊό είναι χαμηλός αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρότερης νόσου και κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Στο πλαίσιο αυτό, ο εμβολιασμός τους είναι σημαντικός.
Πάντως, κατά τις δοκιμές εμβολιάστηκαν γυναίκες που διαπιστώθηκε μετά ότι ήταν έγκυες. Η τεχνολογία mRΝΑ δεν έχει επίδραση στο έμβρυο, διότι δεν εισχωρεί μέσα στον πυρήνα του κυττάρου.
Επίσης, καθησυχαστικά ήταν τα αποτελέσματα της δοκιμής του εμβολίου της Moderna σε πειραματόζωα.
Δεν είναι γνωστό πώς επηρεάζει το εμβόλιο τις γυναίκες που θηλάζουν βρέφη και τα ίδια τα παιδιά τους, αλλά δεν αναμένεται να έχει αρνητικά αποτελέσματα.
Θετικοί οι Έλληνες απέναντι στο εμβόλιο
Θετική απέναντι στα εμβόλια για τον κοροναϊό εμφανίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για τον Alpha.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν θα κάνετε το εμβόλιο, το 70,1% απαντά θετικά και ειδικότερα το 46,9% απαντά ότι θα το κάνει το συντομότερο δυνατόν και το 23,2% ότι θα το κάνει αργότερα.
Αρνητικά απαντά το 26,5% και ειδικότερα το 19,8% απαντά ότι δεν θα το κάνει, ενώ το 6,7% ότι μάλλον δεν θα το κάνει και το 3,4% των ερωτηθέντων δεν απάντησε.
- Ολυμπιακός: Κανείς δεν θα λείψει 3 μέρες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Στον εισαγγελέα οδηγείται ο 49χρονος φιλόλογος – Νοίκιαζε την αποθήκη 16 χρόνια
- Σε αυτό το πάρτι γενεθλίων, έφηβες γιορτάζουν κρυφά στο Αφγανιστάν
- Εσπεριδοειδή: Πτωτική πορεία για την παγκόσμια παραγωγή – Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
- Αποκαλύφθηκε το κόστος της στέψης του βασιλιά Κάρολου – Ποιος πλήρωσε τον λογαριασμό