Εκατομμυριούχοι του Bitcoin μένουν στον άσο λόγω ξεχασμένων κωδικών
Συμβαίνει και στους πιο έμπειρους επενδυτές
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Ένα από τα θέλγητρα του Bitcoin είναι ότι επιτρέπει σε όλους να ανοίγουν τη δική τους τράπεζα και να κρατούν τις περιουσίες τους μακριά από τον έλεγχο τραπεζών και κυβερνήσεων. Για πολλούς, όμως, η ευλογία γίνεται κατάρα.
Ιδιοκτήτες λογαριασμών Bitcoin έχουν χάσει την πρόσβαση σε περιουσίες εκατομμυρίων δολαρίων επειδή απλά έχουν ξεχάσει τους κωδικούς, αναφέρουν οι New York Times.
Χαρακτηριστική περίπτωση ο Γερμανός προγραμματιστής Στέφαν Τόμας, ιδιοκτήτης λογαριασμού που περιέχει Bitcoin αξίας περίπου 220 εκατομμυρίων δολαρίων. Είχε αποθηκεύσει το ψηφιακό κλειδί σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο Iron Key, o οποίος δίνει στον χρήστη δέκα ευκαιρίες να εισαγάγει τον σωστό κωδικό. Ο Τόμας έχασε το χαρτί όπου είχε σημειώσει τον κωδικό του δίσκου, και πλέον του απομένουν μόνο δύο ευκαιρίες να μαντέψει το σωστό password, πριν τα δεδομένα κρυπτογραφηθούν και χαθούν για πάντα.
Και όπως φαίνεται ο Τόμας δεν είναι ο μόνος ξεχασιάρης. Σύμφωνα με την εταιρεία Chainalysis που συλλέγει δεδομένα για την αγορά κρυπτονομισμάτων, από τα 18,5 εκατομμύρια Bitcoin που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα, το 20% βρίσκεται αποθηκευμένο σε ψηφιακά πορτοφόλια που μένουν ξεχασμένα ή απρόσιτα για τους ιδιοκτήτες του.
Με την ισοτιμία του Bitcoin να υπερβαίνει τα 28.000 δολάρια, η συνολική αξία των κλειδωμένων περιουσιών ανέρχεται σε 140 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, όμως η εταιρεία Wallet Recovery Services, η οποία ειδικεύεται στον εντοπισμό χαμένων ψηφιακών κλειδιών, λέει ότι δέχεται κάθε ημέρα περίπου 70 αιτήματα για κλειδωμένους λογαριασμούς.
Πολλοί ιδιοκτήτες κλειδωμένων λογαριασμών είχαν γεμίσει τα ψηφιακά πορτοφόλια τους όταν η αξία του Bitcoin ήταν μικρή. Τώρα που αντιλαμβάνονται ότι η αξία τους έχει εκτοξευτεί, περνούν μέρες και μήνες προσπαθώντας μάταια να ανακτήσουν πρόσβαση.
«Τα τελευταία χρόνια έχω δαπανήσει εκατοντάδες ώρες προσπαθώντας να ξαναμπώ σε αυτά τα πορτοφόλια» λέει στους NY Times ο Μπραντ Γιάσαρ, επιχειρηματίας του Λος Άντζελες που ξέχασε τους κωδικούς πρόσβασης για Bitcoin αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων. Έχει πια αποθηκεύσει σε αεροστεγείς σακούλες τους σκληρούς δίσκους που περιέχουν τα ψηφιακά κλειδιά, ώστε να μην τους βλέπει συνέχεια μπροστά του. «Δεν χρειάζομαι την καθημερινή υπενθύμιση ότι αυτά που έχω είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτού που είχα αλλά έχασα» λέει.
Ο Στέφαν Τόμας, ο Γερμανός προγραμματιστής, λέει ότι έχει χάσει πια τον ενθουσιασμό του για το Bitcoin. Όπως λέει, κανείς δεν μένει κλειδωμένος έξω από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του, αφού οι τράπεζες μπορούν να εκδίδουν νέους κωδικούς πρόσβασης.
Ο Τόμας πάντως δεν έμεινε φτωχός, αφού η επαγγελματική του δραστηριότητα στις αγορές κρυπτονομισμάτων τον έχει κάνει εκατομμυριούχο.
Θεωρεί ότι είναι πια ώρα να ξεχάσει τι έγινε στο παρελθόν και έχει αποθηκεύσει σε «ασφαλή εγκατάσταση» τον σκληρό δίσκο με το κλειδί του ψηφιακού πορτοφολιού, περιμένοντας μήπως βρεθεί τρόπος να σπάσει τον κωδικό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις