Κόντρα Τσίπρα και κυβέρνησης για τους ρυθμούς του εμβολιασμού
Αυτή τη στιγμή ο ρυθμός είναι τόσο χαμηλός, που ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό, δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας στην κοινωνία», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. Η διαρκής επένδυση στην καταστροφή έρχεται σε αντίθεση με τα αισθήματα και τις προσδοκίες των Ελλήνων απάντησε ο Χρ. Ταραντίλης
Επίθεση στην κυβέρνηση για το θέμα των εμβολιασμών κατά του κοροναϊού εξαπέλυσε σήμερα από την Πάτρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της επίσκεψής του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης και της σύσκεψης που προηγήθηκε με τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του νοσηλευτικού ιδρύματος και διευθυντές κλινικών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ούτε του χρόνου δεν θα πετύχουμε ανοσία της αγέλης
«Νομίζω ότι στην υπόθεση του εμβολιασμού φανερώνεται η πρωτοφανής ανεπάρκεια του λεγόμενου επιτελικού κράτους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Ένα επιτελικό κράτος που δεν είναι σε θέση ούτε να οργανώσει στοιχειωδώς τον εμβολιασμό, ώστε άνθρωποι 85-90 ετών να μην αναγκάζονται να μετακινηθούν μεγάλες αποστάσεις και να βρεθούν στα νοσοκομεία για να εμβολιαστούν, δηλαδή σε ένα χώρο που αντικειμενικά υπάρχουν και μικρόβια και ιοί και είναι δύσκολος χώρος για αυτές τις ηλικίες, ενώ υπάρχουν τοπικές μονάδες υγείας ή κέντρα υγείας, τα οποία αν ήταν στελεχωμένα, θα μπορούσαν να αναλάβουν τον εμβολιασμό.
»Ο εμβολιασμός είναι για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν είναι δουλειά των νοσοκομείων. Αυτή λοιπόν η πρωτοφανής επιτελική ανικανότητα του κράτους του κυρίου Μητσοτάκη μας έχει οδηγήσει εδώ».
Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «ο κ. Κικίλιας, τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε 2 εκατομμύρια εμβόλια τον πρώτο μήνα και αυτή τη στιγμή εξ όσων γνωρίζουμε, οι παραγγελίες αφορούν για ένα εκατομμύριο μέχρι το Μάρτιο» και συμπλήρωσε:
«Χθες, ο κύριος Μητσοτάκης μας διαβεβαίωσε ότι από τον Απρίλιο και μετά θα υπάρχει επάρκεια σε εμβόλια. Δεν έχω λόγο να τον αμφισβητήσω, θα κριθεί από αυτό. Αλλά θα κριθεί, κυρίως, και από την αξιοποίηση των εμβολίων, διότι δεν είναι μόνο μεγάλο θέμα το θέμα της επάρκειας, διότι και εγώ ζήτησα πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διασφαλιστεί αυτή η επάρκεια, αλλά μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα είναι ο ρυθμός του εμβολιασμού».
«Αυτή τη στιγμή ο ρυθμός είναι τόσο χαμηλός, που ούτε του χρόνου τέτοιο καιρό, δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας στην κοινωνία», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Αντί για 5.000 χρειάζονται 25.000 εμβόλια την ημέρα
«Για να μπορέσουμε να φθάσουμε τους στόχους που ο κ. Μητσοτάκης έθεσε, πρέπει αντί για 5.000 εμβόλια την ημέρα να γίνονται 25.000 εμβόλια την ημέρα» σημείωσε, λέγοντας πως «η αίσθηση μας είναι ότι με αυτή την ανοργανωσιά, αυτό είναι κάτι άπιαστο» και τόνισε:
«Όταν μίλησαν για 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο 144, έχω βάσιμες ενδείξεις και υποψίες να πιστεύω ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού και η ανοργανωσιά του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη και η επιτελική ανικανότητα είναι μία μεγάλη τροχοπέδη και θα αποδειχθεί μια μεγάλη τροχοπέδη για την καταπολέμηση της πανδημίας, ώστε να ξεμπερδέψουμε επιτέλους με αυτό τον βραχνά».
Διαρκής επένδυση στην καταστροφή
Η κριτική του κ. Τσίπρα στην κυβέρνηση για τους ρυθμούς των εμβολιασμών προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σε δήλωσή του ο Χρήστος Ταραντίλης σχολίασε:
«Στις 2 Νοεμβρίου 2020 ο κ. Τσίπρας μιλούσε για «εμπόριο ελπίδας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη» και «για ένα εμβόλιο που δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί». Λιγότερο από δύο μήνες μετά, ευτυχώς για τους πολίτες, το εμβόλιο ήρθε στην Ελλάδα και η κυβέρνηση είχε ξεκινήσει έγκαιρα την προετοιμασία ώστε να αρχίσει αμέσως ο εμβολιασμός με σχέδιο και πρόγραμμα. Τώρα ο κ. Τσίπρας προεξοφλεί πως «ούτε του χρόνου τέτοιον καιρό δεν υπάρχει πιθανότητα για τη δημιουργία της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης»».
Ο κ. Ταραντίλης πρόσθεσε: «Τον πληροφορούμε λοιπόν ότι η χώρα μας έχει εξασφαλίσει εμβόλια για όλους τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα επιταχυνθεί κατά πολύ το αμέσως επόμενο διάστημα με την παραλαβή περισσότερων εμβολίων και η συλλογική ανοσία θα έχει επιτευχθεί το καλοκαίρι.
Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να βλέπει παντού αποτυχίες. Η διαρκής επένδυση στην καταστροφή έρχεται σε αντίθεση με τα αισθήματα και τις προσδοκίες των Ελλήνων. Το σχέδιο εμβολιασμού θα υλοποιηθεί και η χώρα μας θα κερδίσει και αυτή τη μάχη».
Ευγνωμοσύνη
Κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τη διοίκηση του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, με τους γιατρούς και με νοσηλευτές» τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
«Προφανώς δεν βρισκόμαστε στην φάση της μεγάλης πίεσης, όμως νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε σε διαρκή επιφυλακή, καθ’ ότι έχουμε τρεις πολύ δύσκολους χειμερινούς μήνες. Ο ιός παραμένει στην κοινότητα και ένα τρίτο κύμα, όπως λένε οι ειδικοί, είναι πιθανό να επιστρέψει το επόμενο διάστημα.
»Το βασικό μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό, που έδωσαν και δίνουν καθημερινά μία πολύ δύσκολη μάχη. Και αυτούς τους ανθρώπους δεν αρκεί να τους χειροκροτούμε και μετά να τους ξεχνάμε, να μην πληρώνουμε τις υπερωρίες τους και να βάζουμε διοικήσεις σε κάποια νοσοκομεία να κάνουν και ΕΔΕ γιατί τόλμησαν να νοσήσουν και να τους διώκουμε. Και μετά να έχουμε δηλώσεις υπουργών και να τους στοχοποιούμε, ρίχνοντάς τους την ευθύνη για την ανεπάρκεια των πολιτικών αποφάσεων της ίδιας της κυβέρνησης».
«Τους ανθρώπους αυτούς πρέπει να τους στηρίξουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας:
«Πρέπει να στηρίξουμε και το εθνικό σύστημα υγείας, διότι όχι μόνο δεν ξεμπερδέψαμε με τον κοροναϊό, αλλά και γιατί, αν πρέπει βγάλουμε ένα δίδαγμα από όλη αυτή την περιπέτεια με την πανδημία, είναι ότι οι ανόητες θεωρίες περί ρύθμισης των πάντων από την αγορά πρέπει να παραμεριστούν και να ενισχυθεί το κοινωνικό κράτος. Διότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και ανθρώπινο κράτος, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού». Άρα, επισήμανε, «χρειαζόμαστε και ένα νέο αναβαθμισμένο εθνικό σύστημα υγείας».
Χρειάζονται αποφάσεις και μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας
Στο μεταξύ, με αφορμή τις συναντήσεις που έχει σήμερα στην Πάτρα ο Αλέξης Τσίπρας με τους παραγωγικούς φορείς της Αχαΐας, με επιχειρηματίες της πόλης και εργαζόμενους σε κλάδους που πλήττονται από την πανδημία, τόνισε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του:
«Αν ένα μέρος της κρίσης είναι το υγειονομικό και η αγωνία για το αν θα ζήσουμε, το άλλο μεγάλο μέρος είναι το οικονομικό και η αγωνία για το πώς θα ζήσουμε. Αυτή τη στιγμή κάθε ελληνικό νοικοκυριό ζει μέσα στην ανασφάλεια τόσο για την υγεία, όσο και την οικονομική. Η ύφεση που είχαμε το 2020, με βάση αυτά που η κυβέρνηση λέει, δηλαδή τις προβλέψεις του προϋπολογισμού που μιλούσαν για 10,5%, μας κάνει πρωταθλητές στην Ευρώπη, αρνητικούς πρωταθλητές με τη χειρότερη ύφεση που έχει καταγραφεί στη χώρα όλες τις τελευταίες δεκαετίες».
Σημείωσε ότι «αυτοί δεν είναι αριθμοί, αλλά είναι συμπολίτες μας που ζουν με αγωνία για το αν θα έχουν να βγάλουν το μήνα, είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που βλέπουν λουκέτο στα μαγαζιά τους και νομίζω ότι η απάντηση σε όλα αυτά δεν μπορεί να είναι ότι όλα τα κάνουμε καλά» και τόνισε: «Χρειάζονται στήριξη οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, χρειάζονται στήριξη οι αυτοαπασχολούμενοι, χρειάζεται επιδότηση της εργασίας και όχι της αναστολής εργασίας και χρειάζεται να βάλουμε επιτέλους σοβαρά το τραπέζι και την ανάγκη ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην περίοδο του κοροναϊού».
8,5 δισεκ. χρέος
«Η ενημέρωση που έχω είναι ότι μόνο τους μήνες της πανδημίας στη χώρα μας έχει συσσωρευτεί ένα χρέος πάνω από 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά κυρίως τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες» είπε και πρότεινε:
«Πρώτο βήμα είναι να γίνει η επιστρεπτέα προκαταβολή μη επιστρεπτέα και δεύτερο σημαντικό βήμα είναι να υπάρξει και συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα πρότυπα της ρύθμισης που κάναμε εμείς στα ασφαλιστικά ταμεία για τους επιχειρηματίες, τους μικρομεσαίους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, που προέβλεπε και 120 δόσεις και μερική διαγραφή του χρέους που έχει δημιουργηθεί».
«Οι προτάσεις μας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, «είναι σαφείς, συγκεκριμένες και πιστεύω ότι είναι αναγκαίο η κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να κινείται στη σφαίρα της επικοινωνίας, αλλά χρειάζονται αποφάσεις και μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας».
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in
- Βιτόρια: «Υπάρχει κόπωση, αλλά οι παίκτες έχουν πολύ μεγάλο κίνητρο»
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια