Τρία δισ. ευρώ κοστίζει ένας μήνας lockdown
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη ένας μήνας lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ ή και περισσότερο.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Αγωνία για την πορεία της πανδημίας σε αγορά και οικονομικό επιτελείο με την κλειστή οικονομία να πιέζει τα δημόσια οικονομικά αλλά και την πορεία του ΑΕΠ το 2021. Από την κυβέρνηση επιχειρείται να ανοίξει το εμπόριο εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τους επιστήμονες, όπου το πιθανό άνοιγμα θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους ως προς τον τρόπο λειτουργίας και με τη μέθοδο του click away. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Ταραντίλη ένας μήνας lockdown στοιχίζει 3 δισ. ευρώ ή και περισσότερο , ενώ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ τόνισε ότι με βάση τις εκτιμήσεις η ύφεση την προηγούμενη χρονιά ήταν οριακά χαμηλότερη του 10% του ΑΕΠ και υπογράμμισε όμως ότι για τα επίσημα στοιχεία θα πρέπει να περιμένουμε την ανακοίνωση στατιστικής υπηρεσίας για τα στοιχεία του 4ου τριμήνου.
Σύμφωνα με τον υπουργό υπάρχουν χρήματα για την στήριξη της οικονομίας, με τα ταμειακά διαθέσιμα να φτάνουν τα 32 δισ. ευρώ και σημείωσε ότι τα χρήματα αυτά θα ανανεώνονται από κοινοτικούς πόρους και τον δανεισμό από τις αγορές. Σχετικά με τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης είπε ότι θα αρχίσουν να εισρέουν από το πρώτο εξάμηνο με την προκαταβολή του 13% που θα αντιστοιχεί σε ποσοστό πάνω από το 1% του ΑΕΠ και συνολικά 5,5 δισ. ως το τέλος του χρόνου. Εκτός από το Ταμείο ανάκαμψης, η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί και από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό μέσω του ΕΣΠΑ αλλά και από τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες του SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης, αλλά και από τις εγγυήσεις χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ.
Από το οικονομικό επιτελείο γίνεται σαφές σε όλους τους τόνους πως θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και τα μειωμένα ενοίκια, ενώ ανέφερε ότι τα μέτρα στήριξης θα επεκταθούν και θα εμπλουτιστούν μέσα στο χρόνο ανάλογα με τις συνθήκες. Πριν λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε αναφέρει πως στην περίπτωση που η χώρα μαστίζεται από την πανδημία και κατά το τρίτο τρίμηνο θα υπάρξει πρόβλημα. Απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο μιας νέας χρεοκοπίας και δεν θα έρθουν νέα μνημόνια, καθώς το βασικό είναι να γίνει προσεκτική διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Η παραδοχή πως τα μέτρα θα χαλαρώνουν από τον Απρίλιο προβλέπονται και στον ελληνικό προϋπολογισμό. “Δεν είμαστε ταπί, γιατί καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με εξατομικευμένα μέτρα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Τόνισε δε ότι η επόμενη φάση των μέτρων θα είναι ακόμα πιο εξατομικευμένη, καθώς οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι.
Υπενθυμίζεται πως στον προϋπολογισμό προβλέπονται εκτιμήσεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,8% το 2021 και ύφεση το 2020 10,5%, με έλλειμμα 11,5 δισ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι στα 32 δισ. ευρώ, ενώ έχουν προϋπολογιστεί για το 2021 μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το πρόγραμμα «Γέφυρα», τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την καταβολή από το Κράτος μεγάλου τμήματος του κόστους των ενοικίων και, βέβαια, τους διαδοχικούς κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, θα χορηγηθούν σημαντικές διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή). Στη νέα ρύθμιση θα εντάσσονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, οι οποίες εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καθώς και νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις