H Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο νησί στον κόσμο και βρίσκεται ανάμεσα στους ωκεανούς της Αρκτικής και του Ατλαντικού, ανατολικά του Αρκτικού Καναδά.

Γεωγραφία

Όπως και οι Νήσοι Φερόες, είναι αυτόνομη περιοχή στο Βασίλειο της Δανίας. Αν και φυσιολογικά μέρος της ηπείρου της Βόρειας Αμερικής, η Γροιλανδία έχει συνδεθεί πολιτικά και πολιτιστικά με την Ευρώπη (συγκεκριμένα τη Νορβηγία και τη Δανία, τις αποικιακές δυνάμεις, καθώς και το κοντινό νησί της Ισλανδίας) για περισσότερο από μια χιλιετία.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι η Ινίτ, των οποίων οι πρόγονοι μετανάστευσαν από την Αλάσκα μέσω του Βόρειου Καναδά, σταδιακά εγκαταστάθηκαν σε ολόκληρο το νησί μέχρι τον 13ο αιώνα.

Σήμερα, ο πληθυσμός συγκεντρώνεται κυρίως στη νοτιοδυτική ακτή, ενώ το υπόλοιπο νησί είναι αραιοκατοικημένο. Η Γροιλανδία χωρίζεται σε πέντε δήμους – Sermersooq, Kujalleq, Qeqertalik, Qeqqata και Avannaata.

Έχει δύο μη ενσωματωμένες περιοχές – το βορειοανατολικό εθνικό πάρκο της Γροιλανδίας και την αεροπορική βάση Thule.

Η τελευταία, υπό τον έλεγχο της Δανίας, διοικείται από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα τρία τέταρτα της Γροιλανδίας καλύπτονται από μόνιμο πάγο.

Πληθυσμός

Με πληθυσμό 56.081 (2020), είναι η λιγότερο πυκνοκατοικημένη περιοχή στον κόσμο. Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει στη Nuuk, την πρωτεύουσα και τη μεγαλύτερη πόλη. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη από άποψη πληθυσμού είναι το Sisimiut, 320 χιλιόμετρα (200 mi) βόρεια του Nuuk.

Το πλοίο Arctic Umiaq Line λειτουργεί ως σωτηρία για τη δυτική Γροιλανδία, συνδέοντας τις διάφορες πόλεις και οικισμούς.

Η Γροιλανδία κατοικήθηκε κατά διαστήματα τουλάχιστον τα τελευταία 4.500 χρόνια από τους λαούς της Αρκτικής των οποίων οι πρόγονοι μετανάστευσαν εκεί από τον σημερινό Καναδά.

Η Γροιλανδία είναι το μεγαλύτερο μη ηπειρωτικό νησί στον κόσμο και η τρίτη μεγαλύτερη περιοχή στη Βόρεια Αμερική μετά τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Κλίμα

Είναι μεταξύ γεωγραφικού πλάτους 59 ° και 83 ° Β, και μήκους 11 ° και 74 ° Δ. Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ποτέ στο Βόρειο Ημισφαίριο καταγράφηκε στη Γροιλανδία, κοντά στην τοπογραφική κορυφή του πάγου της Γροιλανδίας, στις 22 Δεκεμβρίου 1991, όταν η θερμοκρασία έφτασε τους −69,6 ° C (−93,3 ° F).

Στο Nuuk, η μέση ημερήσια θερμοκρασία ποικίλλει ανάλογα με τις εποχές από -5,1 έως 9,9 ° C (23 έως 50 ° F). Η συνολική έκταση της Γροιλανδίας είναι 2.166.086 km2 (836.330 τετραγωνικά μίλια) (συμπεριλαμβανομένων άλλων υπεράκτιων μικρών νησιών), το οποίο καλύπτει το πάγο της Γροιλανδίας 1.755.637 km2 (677.855 sq mi) (81%) και έχει όγκο περίπου 2.850.000 km3 (680.000 cu mi).

Το υψηλότερο σημείο στη Γροιλανδία είναι ο Gunnbjørn Fjeld στα 3.700 μ. (12.139 πόδια) της οροσειράς Watkins (οροσειρά της Ανατολικής Γροιλανδίας), σύμφωνα με το en.wikipedia.

Φώτο