Κοροναϊός : Ανησυχία ειδικών για την αύξηση των κρουσμάτων – «Βράζει» η Αττική
Ο κοροναϊός βάφει με... κόκκινο τη μια περιφέρεια μετά την άλλη στη χώρα
Πονοκέφαλο προκαλεί στους επιστήμονες η κατάσταση στην Αττική καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφονται τα περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή της χώρας κρούσματα κοροναϊού.
Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 671 κρούσματα, επί συνόλου 34.980 ελέγχων. Ωστόσο, η πλειονότητα των τεστ ήταν rapid test -23.116- και οι μοριακοί έλεγχοι 11.864. Κατά τους ειδικούς, η καθαρή επιδημιολογική εικόνα σχηματίζεται με τουλάχιστον 15.000 μοριακούς ελέγχους ημερησίως στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε επίσης κατά την ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, επικαλούμενος την ενημέρωση που είχε από τον καθηγητή Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων για τις τελευταίες επτά ημέρες διαμορφώνεται στα 657, ενώ η μέση ηλικία των ατόμων που μολύνονται με κοροναϊό είναι τα 46 έτη.
Επιπλέον, είπε πως τις τελευταίες 15 μέρες παρουσιάζεται αύξηση των κρουσμάτων στα άτομα ηλικίας 35 έως 54 χρόνων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την περαιτέρω μετάδοση του κοροναϊού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία κινδυνεύουν πολύ να νοσήσουν βαριά.
Ποιες περιοχές πλήττει ο κοροναϊός
Από τα 671 κρούσματα που ανιχνεύτηκαν την Τετάρτη, τα 271 ήταν στην Αττική.
Η κατανομή τους είναι η ακόλουθη: Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών καταγράφει 62 κρούσματα και ακολουθούν ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 46 και η Ανατολική Αττική με 44 κρούσματα. Ο Πειραιάς μετρά 36 κρούσματα, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών 32, η Δυτική Αττική 30 και ο Νότιος Τομέας Αθηνών 21. Τέλος τα νησιά του Αργοσαρωνικού έχουν 6 κρούσματα.
Όσον αφορά τα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους η Δυτική Αττική παραμένει στην κορυφή με 18,64 ενώ ακολουθεί ο Πειραιάς με 8,02 και ο Βόρειος Τομέας Αθηνών με 7,77. Στη συνέχεια ακολουθούν η Ανατολική Αττική (6,64), ο Δυτικός Τομέας Αθηνών (6,53), ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (6,02) και ο Νότιος Τομέας Αθηνών (3,96).
Την ίδια στιγμή, τις περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας για τη διασπορά του κοροναϊού παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Κικίλιας ενημέρωσε πως ο μέσος όρος ημερήσιων νέων μολύνσεων των τελευταίων επτά ημερών είναι 657 κρούσματα την ημέρα και μέση ηλικία τους τα 46 έτη.
Τις τελευταίες επτά ημέρες δε, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 54 έτη, στοιχεία τα οποία -όπως είπε- προβληματίζουν τους ειδικούς.
«Για τον λόγο αυτό επανερχόμαστε στα βασικά: μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω κρούσματα εντοπίζονται σε επτά συνολικά περιοχές που παρουσιάζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:
- Δυτική Αττική
- Λέσβος
- Βοιωτία
- Κάλυμνος
- Χαλκιδική
- Αργολίδα
- Ροδόπη
Και νέες περιοχές σε σκληρό lockdown
Η επιβάρυνση σε κάποιες περιοχές είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο της επικράτειας, και αυτό αποτυπώνεται στις περιοχές που βρίσκονται πλέον σε σκληρό τοπικό lockdown.
Στα νησιά Λέσβος και Κάλυμνος, και στην ηπειρωτική χώρα στην Περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, και στους δήμους Ασπρόπυργος και Ελευσίνα στη δυτική Αττική, Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, στις τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και στην τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας, που βρίσκονται σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων προστέθηκαν χθες ο δήμος Σπάρτης και η Περιφερειακή ενότητα Αργολίδας.
«Καμπανάκι» από Σύψα
Το ενδεχόμενο έκρηξης των κρουσμάτων του κοροναϊού τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο, ειδικά στην Αττική, εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας, προσθέτοντας πως το πρόβλημα είναι ότι μια τέτοια έκρηξη δεν θα γίνει σταδιακά αλλά απότομα.
Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία έχει την τάση να αυξάνεται, ενώ παράλληλα υπάρχει τάση μείωσης της μέσης ηλικίας των νοσηλευομένων.
«Κρατάμε την ανάσα μας να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες μέρες», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς γιατί πάρθηκε η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων, εφόσον υπάρχουν φόβοι για έξαρση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, ο κ. Σύψας σημείωσε πως σε κάθε περίπτωση παίρνεται ένα ρίσκο και πως ζούμε σε εποχές μεγάλης αστάθειας, όπου τα δεδομένα αλλάζουν ανά ημέρα.
- Ισραήλ: Βετεράνοι κατηγορούν τον στρατό για «εγκληματικά ανήθικες» ενέργειες στη Γάζα
- Χάιντι Κλουμ: Υποδέχθηκε τον νέο χρόνο αγκαλιά με τον Τομ Κάουλιτζ – Τα τρυφερά λόγια για εκείνον
- Το σκίτσο της Εφης Ξένου για τα ΝΕΑ 3/1/2025
- Άδωνις Γεωργιάδης: Αναγνωρίζω την ταλαιπωρία με τον χρόνο αναμονής στις εφημερίες
- Επίσημο αίτημα για ανταλλαγή από τον Μπάτλερ: «Έχω χάσει τη χαρά του παιχνιδιού εδώ» (vid)
- Συρία: Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι αλλαγές στα σχολικά μαθήματα