Συνέδριο EUandU : Η επιστήμη και η καινοτομία στην καθημερινή μας ζωή
Το συνέδριο φέτος, λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα από την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, τo Hράκλειο και την Πάτρα.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα διοργανώνει, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, το συνέδριο EUandU.
Το συνέδριο φέτος, λόγω της πανδημίας, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα από την Αθήνα, τις Βρυξέλλες, τo Hράκλειο και την Πάτρα. Οι εργασίες του συνεδρίου θα λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα και στις 4 πόλεις.
Βασικό θέμα του συνεδρίου είναι η έρευνα, η τεχνολογία και η καινοτομία στην Υγεία, στο Περιβάλλον, στην Παιδεία και στην καθημερινότητα του πολίτη, ενώ οι θεματικοί πυλώνες του θα αφορούν στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τη Μετάβαση στην Ψηφιακή Εποχή , την Ιατρική και Βιοϊατρική Έρευνα.
Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου θα είναι ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Στις εργασίες θα συμμετάσχουν επίσης η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αρμόδια για την Καινοτομία, Έρευνα, Πολιτισμό, Εκπαίδευση, Μαρίγια Γκαμπριέλ, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιώργος Μαρκοπουλιώτης.
Στην οργάνωση καθώς και στις εργασίες του συνεδρίου συνέβαλλαν και θα συμμετέχουν Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Κέντρα που έχουν αναπτύξει την έρευνα σε αυτούς τους τομείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό: το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Π.Ι.Σ.Ε.Υ.) στην Αθήνα, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) στην Κρήτη και το Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.).
Οι καθηγητές Παναγιώτης Δημόπουλος, καθηγητής, Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης Πανεπιστημίου Πατρών (ΠΠ), Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθηγητής, εκλεγμένος Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του European Research Council (ERC), Πρόεδρος ΔΣ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Ιωάννης Βασιλείου, ομότιμος καθηγητής, Διευθυντής και Πρόεδρος ΔΣ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ) θα παρουσιάσουν και συζητήσουν βραβευμένα, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, προγράμματα έρευνας και σχετικά έργα. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Φοίβη Κουντούρη, καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκλεγμένη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιστημονικής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (EAERE).
Το συνέδριο θα παρουσιάσει και συντονίσει η δημοσιογράφος Έλενα Παπαδημητρίου.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα λάβει χώρα διαδραστικό διαδικτυακό παιχνίδι μεταξύ των συνέδρων, ενώ στο τέλος του συνεδρίου θα αναδειχθεί ένας νικητής ο οποίος θα κερδίσει ταξίδι γνωριμίας με τους θεσμούς της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Για τη διαδικτυακή παρακολούθηση και συμμετοχή στο συνέδριο, είναι απαραίτητη η εγγραφή
- Νίκολιτς: «Θέλαμε να βρει φόρμα ο Γιόβιτς»
- Ουκρανία: Ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ουμέροφ δηλώνει ότι είχε «ουσιαστικές» συνομιλίες με τις ΗΠΑ
- Τα όμορφα πρότζεκτ, όμορφα μπορούν να καούν
- Λάρισα: «Τρελή» πορεία ΙΧ κατέληξε στις προστατευτικές μπάρες – Νεκρός ο οδηγός
- Ο Μπραχίμ Ντίας έχασε το πέναλτι – Εκτέλεσε α λα Πανένκα και απέκρουσε ο γκολκίπερ της Σενεγάλης (vid)
- Η Γκουίνεθ Πάλτροου ανησυχούσε για τις ερωτικές σκηνές με τον Τιμοτέ Σαλαμέ στο «Marty Supreme» – Τελός καλό, όλα καλά
- Η ΕΕ θα σηκώσει το γάντι Τραμπ; – Σχέδια γα δασμούς-αντίποινα 93 δισ. ευρώ
- Χαμός στον τελικό του Κόπα Αφρικα: Έφυγαν οι Σενεγαλέζοι στο 97′ μετά το πέναλτι υπέρ του Μαρόκου (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)




















![Καρέ-καρέ η διάσωση των οκτώ ορειβατών στον Ταΰγετο – Γλίστρησαν και κατρακύλησαν 200 μέτρα σε πλαγιά [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/tai_ggt-315x220.jpg)


![Το τραγούδι του Σωκράτη Φάμελλου στην κοπή πίτας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/famellos-315x220.jpg)

















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442