Εστίαση : Έμπρακτη στήριξη ή γενικόλογες υποσχέσεις; – Η πολιτική κόντρα και η αγωνία για λουκέτα
Η οικονομική ενίσχυση της εστίασης, αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καθώς πρόκειται για ένα κλάδο, ο οποίος δεν προβλέπεται να ανοίξει σύντομα και σε κάθε περίπτωση είναι εκτός συζήτησης η λειτουργία του αυτή τη στιγμή λόγω πανδημίας
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Η οικονομική ενίσχυση της εστίασης, αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης καθώς πρόκειται για ένα κλάδο, ο οποίος δεν προβλέπεται να ανοίξει σύντομα και σε κάθε περίπτωση είναι εκτός συζήτησης η λειτουργία του αυτή τη στιγμή λόγω πανδημίας σε αντίθεση με άλλους τομείς της οικονομίας που εξετάζεται η επαναλειτουργία τους με το click away ή το click in shop.
Έμφαση στην επιστρεπτέα προκαταβολή 5
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης ρωτήθηκε σχετικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων και ιδίως του κλάδου της εστίασης και παρέπεμψε στο συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας με 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «γενικόλογες υποσχέσεις» και ζήτησε επειγόντως μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων της εστίασης για ν’ αποφευχθούν λουκέτα στην αγορά.
«Έχουμε στηρίξει την οικονομία εμπράκτως με 24 δισ. ευρώ το 2020 και θα τη στηρίξουμε με 7,5 δισ. ευρώ το 2021. Θα είμαστε δίπλα στον Έλληνα επιχειρηματία. Θα είμαστε δίπλα και στο λιανεμπόριο και στην εστίαση και σε κάθε μορφή επιχειρηματικότητας» ανέφερε ο κ. Ταραντίλης ερωτηθείς σχετικά με τον αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης για τον κλάδο της εστίασης.
Μάλιστα σε σχόλιό του, αναφορικά με τη θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για διαγραφή μέρους των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ο κ. Ταραντίλης τόνισε ότι «η κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του 2020, στήριξε με ένα ποσό 24 δισ. ευρώ -είναι περίπου 14,5% του Α.Ε.Π.- την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση. Είναι ένα από τα πιο υψηλά, ως ποσοστό του Α.Ε.Π., ποσά που έχει δώσει ευρωπαϊκή χώρα. Για τη νέα χρονιά, για το 2021, το αντίστοιχο ποσό είναι 7,5 δισ. ευρώ, που πάλι είναι από τα υψηλότερα ποσοστά μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών».
Στην κατεύθυνση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «αυτή ειδικά την περίοδο ας δώσουμε έμφαση στην Επιστρεπτέα 5, που είναι και το επίκαιρο και το πραγματικό».
Διευκόλυνση στην πληρωμή αξιογράφων για τις κλειστές επιχειρήσεις
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι θα έρθει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή για την διευκόλυνση πληρωμής αξιογράφων και σε αυτή τη ρύθμιση θα εντάσσονται επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή και έχουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά 40% την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
«Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το πρόγραμμα «Γέφυρα», τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την καταβολή από το Κράτος μεγάλου τμήματος του κόστους των ενοικίων και, βέβαια, τους διαδοχικούς κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής» ανέφερε ο κ. Ταραντίλης και πρόσθεσε:
«Επιπλέον, με νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, θα χορηγηθούν σημαντικές διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή). Στη νέα ρύθμιση θα εντάσσονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, οι οποίες εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καθώς και νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ».
Μία στις δύο επιχειρήσεις απειλούνται με οριστικό κλείσιμο
Για «γενικόλογες υποσχέσεις» της κυβέρνησης όσον αφορά τις επιχειρήσεις εστίασης κάνει λόγο σε σχόλιό του ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.
«Με τις επιχειρήσεις στην εστίαση να είναι ήδη εδώ και δύο μήνες κλειστές για δεύτερη φορά, και χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, η ΓΣΕΒΕΕ προειδοποιεί ότι μία στις δύο επιχειρήσεις απειλούνται με οριστικό κλείσιμο. Συμπαρασύροντας χιλιάδες θέσεις εργασίας», σημειώνει ο Αλ. Χαρίτσης και καλεί την κυβέρνηση να «αφήσει τις γενικόλογες υποσχέσεις που δεν καθησυχάζουν πλέον κανέναν» και να «απαντήσει στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους που αγωνιούν πλέον για την επιβίωσή τους».
«Θα προχωρήσει, έστω και σήμερα, στην υλοποίηση ενός στοχευμένου προγράμματος απευθείας ενίσχυσης του κλάδου, όπως ζητάμε εδώ και μήνες;», καταλήγει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις