Ολλανδία : Σκάνδαλο με τα επιδόματα τέκνων απειλεί με κατάρρευση τη συγκυβέρνση Ρούτε
Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες βρέθηκαν στο χείλος της χρεοκοπίας επειδή… έκαναν λάθος συμπληρώνοντας μια αίτηση
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η ολλανδική κυβέρνηση θα αποφασίσει την Παρασκευή αν πρόκειται να παραιτηθεί εξαιτίας ενός κλιμακούμενου σκανδάλου, στο πλαίσιο του οποίου υψηλόβαθμοι εφοριακοί κατηγόρησαν αδίκως χιλιάδες γονείς για απάτη, καταποντίζοντας πολλές οικογένειες στο χρέος, αφού τους ζήτησαν να επιστρέψουν τα επιδόματα τέκνων που είχαν λάβει.
Ο αρχηγός του κόμματος των Εργατικών, της ολλανδικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λόντεβικ Άσερ, που ήταν υπουργός κοινωνικής πολιτικής στην προηγούμενη κυβέρνηση, παραιτήθηκε εξαιτίας της υπόθεσης την Πέμπτη, αρνούμενος ότι γνώριζε πως η φορολογική αρχή «κυνηγούσε αδίκως χιλιάδες οικογένειες», όμως παραδεχόμενος ότι ένα αποτυχημένο σύστημα είχε «μετατρέψει την κυβέρνηση σε εχθρό των ίδιων της των πολιτών».
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, τόνισε ότι αντιτίθεται στη διάλυση της κυβέρνησης συνεργασίας, υποστηρίζοντας ότι η Ολλανδία έχει ανάγκη από σταθερότητα εν μέσω της πανδημίας κοροναϊού, χωρίς όμως να έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το υπουργικό συμβούλιο πρόκειται να εξετάσει το ζήτημα στην τακτική του συνεδρίαση την Παρασκευή.
Τα τέσσερα κυβερνώντα κόμματα στην κυβέρνηση συνεργασίας του Ρούτε είναι βαθύτατα διχασμένα στις αντιδράσεις τους προς την έκθεση που αποκάλυψε το σκάνδαλο, όμως πιστεύεται ότι προτιμούν να δώσουν τέλος στη συμμαχία τους παρά να διακινδυνεύσουν να χάσουν την πρόταση μομφής την επόμενη Τρίτη, μετά την προγραμματισμένη συζήτηση για την έκθεση.
Η έκθεση που φέρει τον τίτλο Αδικία Άνευ Προηγουμένου, δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα μετά από έρευνα για το σκάνδαλο που σχετιζόταν με τα επιδόματα τέκνων, στο πλαίσιο της οποία ανακρίθηκαν δημόσια αξιωματούχοι, σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας μέχρι τον –και συμπεριλαμβανομένου του- Ρούτε.
Απέδειξε ότι «παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αρχές της νομοθεσίας» από την ολλανδική φορολογική αρχή, με τις έρευνες για απάτη εις βάρος οικογενειών να έχουν προκληθεί από «κάτι τόσο απλό όσο ένα διοικητικό λάθος, χωρίς κακή πρόθεση».
Ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής, Κρις βαν Νταμ, αποκάλεσε το σύστημα «μια μαζική διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας δεν υπήρχε περιθώριο για εξαιρέσεις», μέσω της οποίας περίπου 20.000 οικογένειες βρέθηκαν να δικάζονται για απάτη, ενώ κλήθηκαν να επιστρέψουν τα επιδόματα τέκνων, χωρίς να έχουν το δικαίωμα υποβολής έφεσης στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2012.
Ορισμένοι έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας ή αναγκάστηκαν να μετακομίσουν εξαιτίας άδικων απαιτήσεων για καταβολή δεκάδων χιλιάδων ευρώ, τη στιγμή που η υποτιθέμενη απάτη στοιχειοθετούνταν από λεπτομέρειες, όπως η λανθασμένη συμπλήρωση μιας αίτησης ή η απουσία μιας υπογραφής. Αρκετά ζευγάρια χώρισαν εξαιτίας των πιέσεων.
Υπουργοί, βουλευτές, δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστές φέρουν μερίδιο ευθύνης για την υπόθεση, καταλήγει η έκθεση, που προτείνει «όλοι στον κρατικό μηχανισμό να αναρωτηθούν πώς θα αποτραπεί η επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος».
Η κυβέρνηση έχει απολογηθεί για τις μεθόδους της εφορίας, και πέρσι τον Μάρτιο όρισε περισσότερα από €500 εκατ. αποζημιώσεων, που αντιστοιχούν περίπου σε €30.000 για κάθε οικογένεια.
Σε συνέχεια των κατηγοριών για φυλετικές διακρίσεις, η φορολογική αρχή παραδέχτηκε επίσης ότι περίπου 11.000 οικογένειες μεικτής καταγωγής έγιναν αντικείμενο ακόμη πιο εξονυχιστικής έρευνας, ακριβώς εξαιτίας της καταγωγής τους. Ολλανδοί εισαγγελείς αρνήθηκαν να διενεργήσουν έρευνα για διακρίσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ανακαλύψει ενδείξεις εγκληματικών πράξεων.
«Η ευθύνη για αξιόποινες πράξεις που διέπραξε η πολιτεία, πρέπει να αναζητηθεί στο πεδίο της πολιτικής και όχι στην ποινική δικαιοσύνη», δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα δημόσιοι κατήγοροι.
Είκοσι από τις οικογένειες που εμπλέκονται στην υπόθεση άσκησαν ποινική δίωξη εις βάρος υπουργών από τρία εκ των κομμάτων της συγκυβέρνησης του Ρούτε αυτή την εβδομάδα, κατηγορώντας τους για τον ρόλο τους στο σκάνδαλο αλλά και για εγκληματική αμέλεια μέσω της αποτυχίας χρηστής διακυβέρνησης, της διάκρισης και της παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών.
Η υπουργός υγείας, Τάμαρα φαν Αρκ, ο υπουργός οικονομικών, Βόπκε Χέκστρα, ο υπουργός οικονομικών υποθέσεων, Έρικ Βίμπες, ο πρώην υπουργός φορολογικών υποθέσεων Μένο Σνελ, αλλά και ο Άσερ κατονομάζονται στον φάκελο της υπόθεσης που κατατέθηκε στο ολλανδικό ανώτατο δικαστήριο.
Η μοίρα της κυβέρνησης ουσιαστικά βρίσκεται στα χέρια των συμμάχων του Ρούτε στην συγκυβέρνηση, ενώ τουλάχιστον ένας ηγέτης, η Ζίγκριντ Καάγκ των φιλελεύθερων σοσιαλιστών D66 δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι πολιτικές συνέπειες της κοινοβουλευτικής έκθεσης είναι αναπόφευκτες.
Αν η συμμαχία καταρρεύσει, η κυβέρνηση θα διατηρηθεί ως υπηρεσιακή μέχρι τον σχηματισμό νέας συγκυβέρνησης, καθώς η χώρα θα προχωρήσει σε εκλογές τον Μάρτιο και ο Ρούτε με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία σημειώνει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.
Πηγή: Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις