Η αμετροέπεια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: «Ένας σύγχρονος «πίθος των Δαναΐδων»
Χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανά τον κόσμο μοιάζουν ως άλλοι «φυλακισμένοι στο υπερσύγχρονο σπήλαιο της τεχνολογίας»
Της Στέλλας Τζιμπιλή*
Η διάσημη ρήση που αποτέλεσε συνώνυμο της ελευθερίας του λόγου:«Διαφωνώ με ό,τι λες αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λες», δε φαίνεται να επηρεάζει τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ειδικά τον τελευταίο καιρό. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί το μπλοκάρισμα ανάρτησης του τέως προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που αφορούσε στα τραγικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στο Καπιτώλιο πριν από λίγες μέρες. Στο παρόν στάδιο βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ηθικό προβληματισμό που σχετίζεται άμεσα με την ελευθερία του λόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα όρια που τίθενται από τη στιγμή που απειλείται ο ιερός θεσμός της Δημοκρατίας. Ούτως ειπείν τα ερωτήματα που εγείρονται είναι τα εξής: Σε ποιά περίπτωση η ελευθερία του λόγου απειλεί τη Δημοκρατία, πώς ορίζονται τα όρια ανάμεσα στην ελευθερία και την ασυδοσία και εν τέλει ποιος θέτει αυτά τα όρια;
Κατά συνέπεια σε αυτήν την περίπτωση ο λόγος απειλεί τη Δημοκρατία, από τη στιγμή που κατευθύνει τις μάζες προς μία λανθασμένη κατεύθυνση ή προς ακραίες αντιδράσεις. Αν, όμως, αναφερόμαστε σε μία χώρα, όπως τη Σαουδική Αραβία, όπου η ελευθερία του λόγου κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι, μια απλή δήλωση για παράδειγμα στο twitter που αντίκειται σε βασικές ιδεολογικές αρχές του εν λόγω κράτους μπορεί να ισοδυναμεί ακόμη και με δέκα χρόνια φυλάκισης.
Κατά πόσο η ελευθερία δύναται να αποτελέσει συνώνυμο της ασυδοσίας είναι κάτι που αφορά στον ίδιο τον άνθρωπο, διότι ο ίδιος μόνο μπορεί να θέσει τα όρια. Τουτέστιν τα όρια της ελευθερίας του λόγου σχετίζονται άμεσα με την παιδεία, το πνευματικό υπόβαθρο, την πολιτισμική ταυτότητα και τις πολιτικές πεποιθήσεις του. Ο λόγος προσδιορίζεται και καθορίζεται αυστηρά από τις προαναφερόμενες συνιστώσες. Ωστόσο η μαξιμαλιστική προσέγγιση που οι ίδιοι οι άνθρωποι έχουν προσδώσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε αυτή αφορά στην προβολή, στη διαφήμιση, στην επικοινωνία είτε στην απλή διατύπωση ιδεών, αποδεικνύεται στις μέρες μας άκρως επικίνδυνη.
Χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανά τον κόσμο μοιάζουν ως άλλοι «φυλακισμένοι στο υπερσύγχρονο σπήλαιο της τεχνολογίας», καθώς έχουν απωλέσει την έλλειψη του μέτρου(ως προς τη διαχείριση και την ποιότητα των αναρτήσεων τους). Ως εκ τούτου οι ίδιοι φαίνεται να μην επιθυμούν να απελευθερωθούν από τα δεσμά τους, διότι δεν ικανοποιούνται από τα δεδομένα της « πραγματικής τους ζωής» ή διότι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την απόλυτη εξάρτησή τους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η φωνή τους, (σύμφωνα πάντα με την κοσμοθεωρία τους), ακούγεται πιο δυνατά στο χώρο των αποκαλούμενων «social media». Κατά συνέπεια οι όποιοι περιορισμοί στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών τους καθίστανται ανίσχυροι να αναχαιτίσουν την αδηφάγα επιθυμία τους για έναν ακόμη λόγο ύπαρξης.
- Η Στέλλα Τζιμπιλή είναι φιλόλογος
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Οι επαφές της ελληνικής με την αραβική γλώσσα (Μέρος Α’)
- Λίζα Κούντροου: Αποκάλυψε ότι βρήκε ένα σημείωμα από τον Μάθιου Πέρι σε ένα βάζο για μπισκότα από τα «Φιλαράκια»
- Γάζα: Πώς ένα αναψυκτικό πρόκειται να συμβάλει στην ανοικοδόμηση των νοσοκομείων
- Για να περάσει στα προημιτελικά ο Παναθηναϊκός – Για να σφραγίσει τα ημιτελικά ο Αστέρας
- ΑΑΔΕ: Προς πλειστηριασμό 32 ακίνητα το πρώτο τρίμηνο του 2025 για χρέη στη εφορία
- Ιράν: Η Τεχεράνη χαρακτηρίζει «αβάσιμες» τις δηλώσεις του Μακρόν για το ρόλο της στη Μέση Ανατολή