Τζο Μπάιντεν : Έτοιμος να πυροδοτήσει «βόμβα» ρευστότητας 1,9 τρισ. δολαρίων
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των ανέργων. Στα 5,2 τρισ. δολάρια το κόστος της πανδημίας για το κράτος μέχρι στιγμής.
Στο… ψαχνό θα επιχειρήσει να χτυπήσει την κρίση ο Τζο Μπάιντεν, αμέσως μόλις παραλάβει τα «κλειδιά» του Λευκού Οίκου και του Οβάλ Γραφείου την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου. Ο νέος πρόεδρος είναι έτοιμος να πυροδοτήσει μια «βόμβα ρευστότητας», ύψους 1,9 τρις. δολαρίων, με το ήμισυ και παραπάνω να κατευθύνεται απευθείας στις τσέπες των Αμερικανών που ανήκουν στη χαμηλή και μεσαία εισοδηματική τάξη.
Ο στόχος του είναι σαφής: Να στείλει ένα μήνυμα προς την κοινωνία ότι η κυβέρνησή του θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να τη στηρίξει οικονομικά μέχρι να παρέλθει η κρίση και να επανέλθει η «κανονικότητα». Και να ξεκαθαρίσει πως δεν θα διστάσει να αυξήσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος για να το πετύχει.
Φόρος… τιμής στον Τραμπ
Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι όσον αφορά την απευθείας επιδότηση που θα λάβουν τα μέλη εκατομμυρίων νοικοκυριών μοιάζει ουσιαστικά με ένα… φόρο τιμής προς τον απερχόμενο πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Κι αυτό διότι τα 1.400 δολάρια που προτίθεται να δώσει ο Μπάιντεν σε κάθε Αμερικανό έρχονται να συμπληρώσουν τα 600 που είχε λάβει από τον Τραμπ τον Δεκέμβριο και να ανεβάσουν το συνολικό ποσό στα 2.000 δολάρια.
Οι περισσότεροι θα θυμούνται ότι αυτό ακριβώς το ποσό είχε ζητήσει και ο Τραμπ από το Κογκρέσο, φτάνοντας μάλιστα να απειλήσει με βέτο εάν δεν γινόταν δεκτό. Τελικά υπαναχώρησε, όμως, καθώς βρέθηκε αντιμέτωπος με σφοδρές αντιδράσεις που προέρχονταν όχι από την πλευρά των Δημοκρατικών, αλλά του δικού του κόμματος, των Ρεπουμπλικάνων!
Σήμερα, πάντως, με τους Δημοκρατικούς να διαθέτουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα, Βουλή και Γερουσία, θεωρείται πολύ πιθανό το «πακέτο Μπάιντεν» να εγκριθεί και το παραπάνω ποσό να εκταμιευθεί σύντομα. Ανεβάζοντας, έτσι, τον συνολικό λογαριασμό που έχει μέχρι στιγμής πληρώσει το κράτος εξαιτίας της πανδημίας, σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, στα 5,2 τρισ. δολάρια – ποσό που αναλογεί στο ένα τέταρτο περίπου του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
100 εκατ. εμβολιασμοί σε 100 ημέρες
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν σημαντικές ενισχύσεις και σε άλλους τομείς. Ανάμεσα στα άλλα, 415 δισ. προορίζονται για την ενίσχυση του υγειονομικού συστήματος και την επιτάχυνση των εμβολιασμών – με τον νέο πρόεδρο να θέτει, μάλιστα ένα φιλόδοξο στόχο: 100 εκατομμύρια Αμερικανοί να εμβολιαστούν μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, δηλαδή ως το τέλος Απριλίου.
Επιπλέον 440 δις. θα κατευθυνθούν σε δράσεις και επιδοτήσεις για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τοπικών κοινοτήτων οι οποίες έχουν πληγεί σφοδρά από την πανδημία. Επίσης, συνολικά 170 δις. θα προσφερθούν για την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς το κλείσιμο των σχολείων έχει αναγκάσει εκατομμύρια εργαζόμενους, γυναίκες αλλά και άντρες, να εγκαταλείψουν τις θέσεις εργασίας τους.
Μεγάλη πρόκληση αποτελεί, αναμφίβολα, το μέτωπο της ανεργίας. Σήμερα, 10,7 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι εκτός αγοράς εργασίας, με το ποσοστό της ανεργίας να φτάνει στο 6,7%, ποσοστό διπλάσιο σε σύγκριση με την προ Covid-19 περίοδο. Η προτεινόμενη αύξηση του εβδομαδιαίου επιδόματος από τα 300 στα 400 δολάρια, ως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ασφαλώς δίνει μια «ανάσα», όμως δεν δίνει μόνιμες λύσεις.
Νέο «πακέτο» σύντομα
Γι’ αυτό, οι συνεργάτες του Μπάιντεν διαρρέουν ήδη ότι το «πακέτο» των 1,9 τρισ. θα ακολουθήσει πολύ σύντομα ένα νέο, που θα επικεντρώνεται στην ανάκαμψη. Ανάμεσα δε στις αλλαγές που θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα είναι η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολάρια, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα της πείνας που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια Αμερικανοί.
Γνωρίζω πως ό,τι περιέγραψα δεν θα είναι φτηνό, όμως η αποτυχία μας να το υλοποιήσουμε θα μας κοστίσει τραγικά», δήλωσε ο ίδιος ο Μπάιντεν κατά την ομιλία του την Πέμπτη. Με αυτά τα λόγια θέλησε, προφανώς, να προλάβει όσους θα σπεύσουν να φέρουν αντιρρήσεις στα νέα μέτρα, με το επιχείρημα ότι το χρέος και το έλλειμμα των ΗΠΑ κινδυνεύουν πλέον να καταστούν μη βιώσιμα.
- Ο Ντέιβιντ και η Βικτόρια Μπέκαμ καλωσόρισαν το 2025 με τον πιο ρομαντικό τρόπο του κόσμου
- Με 17 νεκρούς από ισραηλινά πλήγματα ξεκινά το νέο έτος στη Γάζα
- «Σήμα» για μειώσεις φόρων το 2025 – Τι εξετάζει η κυβέρνηση
- Ένας εσωτερικός -ακόμα και θανατηφόρος- κίνδυνος στα σύγχρονα αυτοκίνητα που δεν δίνουμε σημασία
- Τρινκιέρι: «Από τις καλύτερες ομάδες ο Ολυμπιακός – Κάνουν σπουδαία πράγματα Βεζένκοφ και Φουρνιέ»
- Υπερδνειστερία: Χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου