Στη μάχη της ρευστότητας, εν μέσω θετικών μηνυμάτων πως η χώρα μπορεί να αναμένει αναβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας μέσα στο 2021, μπαίνει το ελληνικό Δημόσιο και ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Αναλυτές ποντάρουν στην πιθανότητα έκδοσης μακροπρόθεσμου τίτλου διάρκειας 20 ή 30 ετών για την άντληση 2-3 δισ. ευρώ, αν και τα «στοιχήματα» δεν αποκλείουν την παρουσία με ένα 10ετές ομόλογο. Εχοντας παρακαταθήκη 30 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προγραμματίζει να καλύψει δανειακές ανάγκες ύψους 22-24 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του έτους και στον προγραμματισμό είναι η άντληση περί τα 12 δισ. ευρώ με 4 ή 5 εξόδους.

Αυτόν τον μήνα ξεκινά επίσης και ο νέος γύρος αξιολόγησης από τους οίκους, με το ποδαρικό να κάνει η Fitch στις 22 Ιανουαρίου, η οποία προβλέπεται πως θα διατηρήσει σταθερή τη βαθμολογία για την ελληνική οικονομία.

Η ατζέντα το προσεχές διάστημα προβλέπεται πυκνή, αφού έχει ξεκινήσει η 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση και στο μικροσκόπιο των θεσμών βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε τεχνικό επίπεδο οι δαπάνες, τα νέα μέτρα στήριξης και οι εκκρεμότητες στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο. Τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί επί τάπητος, ειδικά όσο η πανδημία επιμένει σε όλη την Ευρώπη, με ορόσημο τον Απρίλιο, όπου τότε εκτιμά το οικονομικό επιτελείο πως θα ξεκινήσει η «απελευθέρωση» της κοινωνίας και της οικονομίας, με τον προϋπολογισμό να προβλέπει μέτρα 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα αναμένεται να «πέσουν» στην αγορά κατά το πρώτο τετράμηνο.

Οι διαβουλεύσεις προς το παρόν είναι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν αναλυτικά στοιχεία για τις ζημιές στους βασικούς κλάδους, ενώ οι επικεφαλής θα έχουν συνάντηση «κορυφής» με το οικονομικό επιτελείο στις 26-27 Ιανουαρίου. Στα σημαντικά θέματα συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές στα τραπεζικά, όπως το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων (Ηρακλής 2, Βad Bank κ.λπ.), ενώ στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν ζητήματα που αφορούν το νέο πακέτο στήριξης για το 2021, όπως είναι η επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα 2» για την επιδότηση δανείων (και για επιχειρήσεις), το ζήτημα των 120 δόσεων για τις ρυθμίσεις των χρεών της πανδημίας, η μείωση έως και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου, η ακύρωση του πέναλτι του 22% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Ομόλογα

Ο κουμπαράς από τις προηγούμενες εκδόσεις ομολόγων αλλά και οι εισροές από κοινοτικά προγράμματα το 2021 δίνουν στην Ελλάδα το περιθώριο να διαχειριστεί την πανδημία, με στόχο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το μαξιλάρι να μην υποχωρήσει κάτω από το όριο των 30-32 δισ. ευρώ. Οι εισροές από τις κοινοτικές πηγές προβλέπονται στα 3 δισ. ευρώ (SURE, το RRF, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.λπ.) και 1,3 δισ. ευρώ από τα ANFAs και τα SMPs (συνολικά από το Ταμείο Ανάκαμψης προϋπολογίζονται 5,5 δισ. ευρώ), οι ιδιωτικοποιήσεις στα 1,5 δισ. ευρώ και το δημόσιο χρέος ως απόλυτο ποσό προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 5,8 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές προβλέπουν πως η Ελλάδα θα προχωρήσει σε τέσσερις εξόδους στις αγορές. Οι τρεις υπολογίζονται στα 3 δισ. ευρώ, με τις δύο να πραγματοποιούνται στο α’ τρίμηνο, την τρίτη τον Ιούλιο, και την τελευταία τον Οκτώβριο με την άντληση 2 δισ. ευρώ. Από την άλλη, υπάρχουν και οι αναλύσεις που εκτιμούν πως η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογα ύψους 15 δισ. ευρώ το 2021.