Ο Τζόνσον, ο Ινουνού και ο Τασούλας
H περιβόητη επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον προς τον Τούρκο τότε πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού το 1964
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Όταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας άρχισε να ομιλεί στη Βουλή στη συζήτηση για την έγκριση της σύμβασης των Rafale, όλοι οι βουλευτές, περιλαμβανομένων των υπουργών, κοίταζαν ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί τη θέση του Πρωθυπουργού στα κυβερνητικά έδρανα ο οποίος και απουσίαζε. Ο λόγος; Άρχισε την ομιλία του λέγοντας «κύριε Πρωθυπουργέ…». Σε ποιον πρωθυπουργό όμως απευθυνόταν;
Ο κ. Τασούλας ξεκίνησε την ομιλία του με την περιβόητη επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Λίντον Τζόνσον προς τον Τούρκο τότε πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού το 1964, επιστολή, που πιστεύεται ότι απέτρεψε την τελευταία στιγμή μια τουρκική απόβαση στη Κύπρο. Συνεπώς διάβαζε σε πιστή μετάφραση στα ελληνικά την επιστολή του τότε Πλανητάρχη προς τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό. Η επιστολή άρχισε με το «Κύριε Πρωθυπουργέ», αλλά της Τουρκίας…
Σύμφωνα με την επιστολή, ο τότε Πρόεδρος Τζόνσον προειδοποίησε τον Ινονού ότι μια τουρκική εισβολή θα ήταν διεθνώς παράνομη βάσει των Συνθηκών του 1960, ότι θα επέφερε αμερικανικές κυρώσεις διότι η χρήση αμερικανικών όπλων για επιδρομικές επιχειρήσεις απαγορευόταν από την αμερικανική νομοθεσία, και ότι δεν υπήρχε υποχρέωση εκ μέρους του ΝΑΤΟ, να υποστηρίξει την Τουρκία, εφόσον αυτή δια των πράξεων της προκαλούσε την εμπλοκή της Σοβιετικής Ένωσης, που υποστήριζε την κυπριακή ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα….
Για την ιστορία, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι μπορεί η επιστολή Τζόνσον να απέτρεψε όντως την τουρκική απόβαση στην Κύπρο, αλλά τον Αύγουστο του 1964 η τουρκική αεροπορία βομβάρδισε ανηλεώς το χωριό Τηλλυρία και την πόλη της Χρυσοχούς. Από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 55 άτομα (Ελλαδίτες και Κύπριοι) και 165 πολίτες τραυματίσθηκαν.
Τι ήθελε με αυτόν τον τρόπο να πει ο Πρόεδρος της Βουλής, ξαφνιάζοντας τους βουλευτές; Ότι τότε η εξωτερική πολιτική εφαρμοζόταν με σκληρό τρόπο, και όχι όπως σήμερα με… Twitter, ή με αναρτήσεις στο Facebook.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις