Με τη Σοφία και κάθε Σοφία: Η απάντηση στο «γιατί δεν μίλησε νωρίτερα» η Μπεκατώρου
Όσα είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας είναι η απάντηση στο «γιατί δεν μίλησε νωρίτερα» η Μπεκατώρου
Η χρυσή ολυμπιονίκης στην ιστιοπλοΐα, Σοφία Μπεκατώρου, προχώρησε σε μια κατάθεση ψυχής για την σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκε, από παράγοντα της ομοσπονδίας της το 1999.
Αν και υπήρξε ένα συγκλονιστικό κύμα υποστήριξης προς την αθλήτρια, πολλοί ήταν αυτοί που πήραν τη θέση του κριτή του πληκτρολογίου – όπως συχνά γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις – αναρωτώμενοι γιατί μίλησε τώρα, βρίσκοντας ύποπτο το timing της αποκάλυψης και θεωρώντας ότι κάτι κρύβεται πίσω από αυτήν την αποκάλυψη.
Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας: «Γιατί δεν μίλησε νωρίτερα η Μπεκατώρου»
Ερωτηματικά προκάλεσε η στάση του Αντώνη Δημητρακόπουλου, προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, ο οποίος για δυόμιση δεκαετίες βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση και άρα ήταν αυτός που ηγούνταν της ομοσπονδίας κατά τη χρονική στιγμή που η Σοφία Μπεκατώρου υπέστη την κακοποίηση αυτή.
Μιλώντας στο MEGA, λοιπόν, ο κ. Δημητρακόπουλος ανέφερε ότι η κατηγορία ήρθε αρκετά χρόνια μετά και αναρωτήθηκε γιατί δεν το είπε τότε η Σοφία Μπεκατώρου.
Επίσης, άφησε αιχμές για το γεγονός ότι η ολυμπιονίκης δεν χτύπησε πρώτα την πόρτα της Ομοσπονδίας για να καταγγείλει το γεγονός, καθώς και πότε και από ποιον ακριβώς έγινε, έτσι ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
Τέλος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η οικογένεια της ιστιοπλοΐας είναι μικρή και δεν είχε ακουστεί ποτέ κάτι τέτοιο».
Αντίστοιχα, και στον ιστότοπο newsit.gr, ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε τα εξής: «Αν δεν καταγγελθεί όμως κάτι, αν δεν τον ήξερε κάποιος, τι μπορούμε να πούμε για αυτό; Δεν ξέρουμε καταρχάς αν συνέβη, αν θέλουμε να είμαστε τελείως αντικειμενικοί».
Και συνέχισε: «Απ’ ο, τι κατάλαβα δεν το ήξερε και κανείς στον ιστιοπλοϊκό χώρο. Αυτές είναι πολύ ιδιωτικές σχέσεις, αν δεν τις δημοσιοποιήσει κάποιος δεν μπορείς να τις ξέρεις. Επιμένω, αν μετά από 24 χρόνια δεν έχεις καταγγείλει το συμβάν είναι δυνατόν να το ξέρει κάποιος;».
Σε ερώτηση αν μίλησε με την Σοφία Μπεκατώρου o ίδιος απαντά: «Αν δεν το πει η ίδια επώνυμα στην ομοσπονδία, τί να αρχίσω να κάνω; Εικασίες; Μας ενδιαφέρει βέβαια το συμβάν αλλά επαναλαμβάνω ας μας κάνει επώνυμα μια καταγγελία η κα Μπεκατώρου να μας πει για ποιον μιλάει. Δεν είναι όμως λίγο αργά τώρα που το καταγγέλλει η ίδια μετά από 24 χρόνια; Αν το έκανε αμέσως, θα κάναμε και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε. Αν τον καταγγείλεις αμέσως προστατεύεις και όλο το χώρο. Αν το καταγγείλεις εν τη γενέσει του, δεν νομίζω ότι είναι τεράστιο πρόβλημα. Εγώ θα θεωρήσω δεδομένη την καταγγελία, αν έρθει η Σοφία και μου πει, έστω εμπιστευτικά, έγινε αυτό και αυτό».
Τα λόγια του κ. Δημητρακόπουλου αποτελούν ακριβώς την απάντηση στο ερώτημά του
Εύλογα λοιπόν μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος: πώς να μιλήσει νωρίτερα η Σοφία Μπεκατώρου όταν ο ίδιος ο τότε και νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας αμφισβητεί το γεγονός τώρα που αποκαλύφθηκε;
Δύσκολα θα υποδεχόταν και θα προστάτευε η Ομοσπονδία το 1999 τη νεαρή τότε Μπεκατώρου, σε μια εποχή που δεν υπήρχε ακόμα το κίνημα #MeToo, που οι γυναίκες είχαν μόλις αρχίσει να διεκδικούν τα αυτονόητα στους χώρους εργασίας τους και στο ίδιο τους το σώμα. Εδώ ακόμα και τώρα, εν έτει 2021, αυτά τα αυτονόητα ακόμα γίνονται αντικείμενο καθημερινής πάλης και αγώνα από τις γυναίκες.
Θα πίστευε κανείς τον λόγο μιας 22χρονης αθλήτριας εις βάρος ενός μέλους της οποιασδήποτε Ομοσπονδίας; Στον χώρο του αθλητισμού, αλλά και σε πολλούς ανταγωνιστικούς επαγγελματικούς χώρους, εάν μία γυναίκα καταγγείλει έναν ισχυρότερο άνδρα που ασέλγησε σε βάρος της, κινδυνεύει να τελειώσει η καριέρα της, αλλά να “τελειώσουν” και την ίδια ψυχολογικά με ανηλεή πόλεμο.
Αν και η ολυμπιονίκης έχει καταφύγει σε εισαγγελέα, το έγκλημα κατά πάσα πιθανότητα έχει παραγραφεί καθώς έχουν περάσει 22 χρόνια – όσα βάραινε το μυστικό και η φρίκη του περιστατικού αυτού την ψυχή της αθλήτριας. Προς τι λοιπόν η βιάση του προέδρου της Ομοσπονδίας να… κρύψει κάτω από το χαλάκι την κατηγορία αυτή, εφόσον λογικά δεν θα διωχθεί ποινικά;
Πολλά τέτοια περιστατικά αποκρύβονται καθημερινά, γιατί δεν είναι μόνο η «οικογένεια» της ιστιοπλοΐας μικρή, αλλά και η κοινωνία μας. Αυτό έχει αποδειχθεί και στην περίπτωση της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο, καθώς και στις περιπτώσεις πολλών άλλων γυναικών που ποτέ δεν βρήκαν το θάρρος να καταγγείλουν την κακοποίηση σε μια αστυνομία που αντιμετωπίζει με καχυποψία τέτοιου είδους κατηγορίες και σε μια κοινωνία που θα κουτσομπολέψει και θα στιγματίσει προτού ψάξει ποιος έχει πραγματικά δίκιο.
Για όλους αυτούς και παραπάνω λόγους, η Σοφία Μπεκατώρου δεν μίλησε νωρίτερα. Το θέμα είναι ότι είτε αισθάνθηκε άνετα τώρα ή όχι, η χρυσή ολυμπιονίκης βρήκε το θάρρος και μίλησε τώρα. Και η κίνησή της αυτή πρέπει να γίνει παράδειγμα για πολλές γυναίκες ακόμα να βγουν στην επιφάνεια και να μιλήσουν, έτσι ώστε να σταματήσει αυτός ο ατέρμονος κύκλος της κακοποίησης εις βάρος τους. Αλλά και για να κλείσουν τα στόματα όσων αναρωτιούνται «γιατί δεν μίλησαν νωρίτερα».
- Νέο σχέδιο συμφωνίας στην COP29 – Η Ευρώπη αντιδρά για το κόστος
- Χρήστος Μάστορας: «Έχω διαγνωσθεί με διάσπαση προσοχής, πήγα σε δύο ψυχίατρους
- Ληξιπρόθεσμα χρέη: Αυξήθηκαν οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ [πίνακες]
- Στημένος ο «αγώνας της χρονιάς» ανάμεσα στον Μάικ Τάισον και τον Τζέικ Πολ; Κάποιοι λένε ότι έχουν αποδείξεις
- Ρόμπερτσον εναντίον Τσιμίκα στα playoffs του Nations League
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser