Βρετανία : Η εξαφάνιση ενός κορακιού από τον Πύργο του Λονδίνου υπενθυμίζει μια παλιά προφητεία
Η προφητεία που χρονολογείται στον 17ο αιώνα συνδέει τη μοίρα των κορακιών με εκείνη του βρετανικού βασιλείου
Πετούν, κρώζουν και παραπατούν. Και σύμφωνα με ορισμένους, κρατούν στο… ράμφος τους το μέλλον του βασιλείου. Τώρα, ένα από αυτά –και μάλιστα η βασίλισσά τους, η Μερλίνα- που αγνοούνταν, αλλά να αναμενόταν να επιστρέψει, θεωρείται πια ότι χάθηκε για πάντα. Η εξαφάνισή της ξύπνησε τους φόβους γύρω από την ετυμηγορία μιας προφητείας, που χρονολογείται στην εποχή του Βασιλιά Καρόλου Β’, τον 17ο αιώνα: Όταν τα κοράκια εγκαταλείψουν τον Πύργο του Λονδίνου, το κτίριο θα καταρρεύσει, συμπαρασύροντας ολόκληρο το βασίλειο.
Τουλάχιστον αυτή είναι η ιστορία των κορακιών μέχρι στιγμής, ένα μείγμα μύθων εφευρετικότητας, αλλά και της εμπορευματοποίησης που αναβάθμισε τα κοράκια που ζουν στις διάσημες φυλακές και παλάτια της βόρειας όχθης του Τάμεση σε… εργαζόμενους υψηλού κύρους: Σε φτερωτούς προστάτες της μοίρας του έθνους, αλλά και σε πόλο έλξης τουριστών και δολαρίων.
Οι περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένων των φρουρών του πύργου με τις κόκκινες στολές που είναι γνωστοί ως Beefeaters, απορρίπτουν την προφητεία ως αποκύημα της φαντασίας των βικτοριανών Βρετανών του 19ου αιώνα.
Όμως, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα, με τον κοροναϊό να σκορπίζει τον θάνατο, τα τραύματα και τις αναταραχές που έφερε το Brexit αλλά και τον διχασμό εντός του Ηνωμένου Βασιλείου, ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν βρισκόμαστε πράγματι κοντά στην πραγματοποίησή της;
Τα ανησυχητικά φτερουγίσματα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο, όταν ο Κρίστοφερ Σκάιφε, ο υπεύθυνος για τα κοράκια του πύργου, παρατήρησε ότι η Μερλίνα δεν βρισκόταν στο σμήνος της, μαζί με την Τζούμπιλι, τον Χάρις, τον Γκριπ, τον Ρόκι, την Έριν και την Πόπι, χωρίς πρώτα να… έχει αιτηθεί άδεια. Στην αρχή, όπως εξηγεί, δεν ανησύχησε και πολύ γιατί «ήταν ένα κοράκι με ελεύθερο πνεύμα που είχε αποχωρήσει από τον πύργο σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν».
«Όμως είμαι φίλος της, οπότε κανονικά επιστρέφει σε εμάς, όμως αυτή τη φορά δεν το έκανε, οπότε φοβάμαι ότι δεν είναι πια μαζί μας», δήλωσε στο BBC.
Σε ανακοίνωσή τους την Τετάρτη, οι φύλακες του Πύργου του Λονδίνου επιβεβαίωσαν τις υποψίες του. «Η συνεχιζόμενη απουσία της Μερλίνα μας δείχνει ότι δυστυχώς ίσως έχει πεθάνει», αναφέρει η αρχή που είναι υπεύθυνη για τον πύργο.
Για τους ακολούθους της προφητείας, υπάρχει μία ανατροπή. Προκειμένου ο οιωνός να εκπληρωθεί, ο αριθμός των κορακιών θα πρέπει να είναι συνολικά χαμηλότερος του έξι. Αυτό είναι το μίνιμουμ που αναφέρει το βασιλικό διάταγμα. Και ο πονηρός Σκάιφε είχε φροντίσει να διαθέτει ένα επιπλέον πτηνό, μια συνταγή που γενικώς εφαρμόζεται για τη βασιλική συνέχεια, που καλεί τα βασιλικά ζεύγη να κάνουν τουλάχιστον «έναν διάδοχο και έναν αντικαταστάτη».
«Αυτή τη στιγμή έχουμε επτά κοράκια εδώ στον πύργο, ένα παραπάνω από τα απαιτούμενα έξι, επομένως δεν σκοπεύουμε άμεσα να αντικαταστήσουμε τη Μερλίνα», ανέφεραν οι αρχές του πύργους. Ωστόσο, η χαμένη βασίλισσα «θα λείψει πολύ στα υπόλοιπα κοράκια, τον υπεύθυνο, αλλά και όλη την υπόλοιπη κοινότητα του πύργου».
Η σύνδεση της μοίρας των κορακιών με εκείνη του έθνους ίσως να είχε προβλεφθεί τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανησυχίες για την πανδημίας στέρησαν τον πύργο από τον συνηθισμένο αριθμό επισκεπτών.
Τα κοράκια άρχισαν να βαριούνται και έγιναν υπερκινητικά εξαιτίας της απουσίας επαφής με τους ανθρώπους, οι οποίοι άλλωστε συνήθιζαν να τους προσφέρουν και λιχουδιές επιπλέον της κανονικής τους διατροφής, που συνίσταται σε ποντίκια, κοτόπουλα, κρέας και μπισκότα βουτηγμένα σε ζωικό αίμα. Λέγεται επίσης ότι τους έλειψαν και τα ερεθίσματα που τους έδινε το ανθρώπινο κοινό, που παρακολουθούσε τα κόλπα τους, στα οποία συγκαταλέγονται και οι μιμήσεις ανθρώπων.
Ένα από τα κοράκια, ο Θωρ, που βρισκόταν στον πύργο πριν την άφιξη της Μερλίνα το 2017, λέγεται ότι είχε καλημερίσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν, Ο Πούτιν «ξαφνιάστηκε αρκετά» από αυτή την αλληλεπίδραση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Ο Πούτιν δεν ήταν ο πρώτος άνθρωπος που ξαφνιάστηκε στον πύργο, ο οποίος λειτουργούσε ως φυλακή ήδη από τον 12ο αιώνα και συχνά ήταν η τελευταία κατοικία των κατάδικων πριν αποκεφαλιστούν. Στους μελλοθανάτους που φιλοξενήθηκαν εκεί συμπεριλαμβάνονται και δύο από τις συζύγους του Ερρίκου Ζ’, οι «πρίγκιπες του πύργου» που εξαφανίστηκαν από το εσωτερικό του στη διάρκεια του 15ου αιώνα και λέγεται ότι δολοφονήθηκαν από τον θείο τους, Βασιλιά Ριχάρδο Γ’ και ο ναζιστής Ρούντολφ Ες, το 1941.
Πολλοί από τους επισκέπτες του πύργου, που υπολογίζονται στους περίπου τρία εκατ. ετησίως, φτάνουν στο ιστορικό κτίριο όχι μόνο εξαιτίας της αιματοβαμμένης ιστορίας του, αλλά και για να θαυμάσουν τα κοσμήματα του Στέμματος.
Ο Πύργος του Λονδίνου παραμένει κλειστός προς τους επισκέπτες από τις 16 Δεκεμβρίου, όταν το τελευταίο κύμα κοροναϊού άρχισε να κινείται προς την κορύφωση. Όμως μέχρι τότε, και πριν την εξαφάνιση της Μερλίνα, οι επιπτώσεις του μειωμένου αριθμού επισκεπτών είχαν ανησυχήσει τους εργαζόμενους, ανάμεσά τους και τον Σκάιφε.
«Ο πύργος είναι ο Πύργος μόνο όταν υπάρχουν άνθρωποι εδώ», δήλωσε πέρσι στη Sun. «Τα κοράκια ήταν πάντα τόσο σημαντικά για τον πύργο εξαιτίας των μύθων και των θρύλων που τα περικυκλώνουν. Πραγματικά έχουμε ανάγκη από την επιστροφή των ανθρώπων για χάρη των κορακιών».
Πηγή: New York Times
- Μπρέντα Λι: «Ο Τζον Λένον ήταν ο αγαπημένος μου Beatle»
- Θεσσαλονίκη: Άγιοι Βασίληδες με κανό και σανίδες SUP «πλημμύρισαν» τον Θερμαϊκό
- Κοντά στο γκολ ο Βαλμπουενά, τον σταμάτησε ο Ντραγκόφσκι (vid)
- Υπουργικό συμβούλιο: Συνεδριάζει τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα επτά θέματα
- LIVE: Βόλφσμπουργκ – Ντόρτμουντ
- LIVE: Τότεναμ – Λίβερπουλ