Lockdown : Φόβοι από τις μεταλλάξεις του ιού – Σκέψεις για πανευρωπαϊκό lockdown
Ο ανοσολόγος συστημάτων, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπράουνσβάικ, Μίχαελ Μάιερ-Χέρμαν υποστηρίζει ένα lockdown σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω του μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων κορονοϊού.
Η δραματική αύξηση κρουσμάτων κυρίως σε χώρες της βόρειας Ευρώπης που συνοδεύεται από παράλληλη εκτίναξη του αριθμού νεκρών, οδηγεί ορισμένους επιστήμονες στο να προτείνουν την ιδέα ενός γενικευμένου lockdown σε όλη την ήπειρο.
Καθώς μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες έχει διαπιστωθεί ανησυχητική αύξηση του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού, το οποίο αρχικά εντοπίστηκε στη Βρετανία, αρκετοί συνδέουν την εξάπλωση αυτής της μετάλλαξης με την αναζωπύρωση κρουσμάτων και θανάτων. Πολλές χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις ενώ άλλες όπως η Βρετανία την Παρασκευή, σφραγίζουν τα σύνορά τους.
«Είναι ο μόνος τρόπος»
Υπό τις συνθήκες αυτές, ο ανοσολόγος συστημάτων, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπράουνσβάικ, Μίχαελ Μάιερ-Χέρμαν υποστηρίζει πως πρέπει να επιβληθεί lockdown σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω του μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων κορονοϊού.
«Το πανευρωπαϊκό lockdown είναι ο μόνος τρόπος για να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία», δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Ανοσολογίας Συστημάτων του Κέντρου Έρευνας Λοιμώξεων Χέλμχολτς της πόλης Μπράουνσβάικ στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk). Ως πρότυπα, ο καθηγητής ανέφερε την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία «όπου δεν εμφανίζονται πλέον καθόλου λοιμώξεις. Εάν ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, θα είναι απαραίτητο να λάβουμε μέτρα υπερεθνικού χαρακτήρα», τόνισε.
Ηδη πάντως το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κοροναϊού με τον Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώνει το κλείσιμο όλων των ταξιδιωτικών διαδρόμων από την προσεχή Δευτέρα.
Κίνδυνος από άγνωστες μεταλλάξεις
Όπως δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, αυτό γίνεται για να «προστατεύσει [τη χώρα] από οιονδήποτε κίνδυνο που ίσως προκύψει από τις μέχρι στιγμής άγνωστες μεταλλάξεις της Covid».
Το εν λόγω μέτρο θα έχει ισχύ τουλάχιστον ένα μήνα. Όποιος ταξιδεύει στη χώρα από το εξωτερικό θα πρέπει να επιδεικνύει αρνητικό τεστ κοροναϊού προτού ξεκινήσει, ενώ είναι πιθανό να ελεγχθεί από τις βρετανικές αρχές κατά την προσγείωσή του.
Μετά την άφιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπαίνει σε καραντίνα για 10 ημέρες και δεν θα μπορεί να βγει έξω για κανέναν λόγο. Επίσης, θα υποβάλεται σε τεστ κοροναϊού πέντε ημέρες μετά την άφιξή του, το οποίο θα πρέπει να είναι αρνητικό.
Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση έρχεται ενόσω είναι σε ισχύ απαγόρευση για ταξιδιώτες από τη Νότια Αμερική και την Πορτογαλία από την Παρασκευή, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τη νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Βραζιλία.
Μείωση κρουσμάτων
Κατά τον γερμανό επιστήμονα ,«ο στόχος ενός πανευρωπαϊκού lockdown είναι η μείωση της συχνότητας εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά το ενδιαφέρον των πολιτών να τηρήσουν τα μέτρα. Αυτό είναι καλύτερο από το να χαλαρώσουμε πρώτα τα μέτρα και στη συνέχεια να πρέπει να λάβουμε αυστηρότερα. Αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία, ούτε μπορεί να κινητοποιήσει τους ανθρώπους», πρόσθεσε.
Ο Μάιερ-Χέρμαν επεσήμανε επίσης ότι «υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά στα μέτρα. Ενώ στην αρχή της πανδημίας στη Γερμανία τον περασμένο Μάρτιο εργαζόταν από το σπίτι περίπου το 38%, το τρέχον ποσοστό είναι μόνο 15%. Επιπλέον, πρέπει να υποτεθεί ότι πολλές μολύνσεις οφείλονται στη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς. Και σε αυτά θα μπορούσαν να μειωθούν. Παρά το σκληρότερο lockdown στη Γερμανία, ο αριθμός των λοιμώξεων παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Αυτό αποδεικνύει ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν δεν ήταν επαρκή».
Ανησυχία για την μετάλλαξη
Κατά τον καθηγητή, «οι εμβολιασμοί δεν θα έχουν επίσης επιρροή στις τιμές συχνότητας της εμφάνισης των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες, καθώς αρχικά θα εμβολιαστούν μόνο τα ηλικιωμένα άτομα. Ωστόσο, αυτά έχουν μόνο περιορισμένες κοινωνικές επαφές. Επομένως, οι πολύ πιο κινητικοί νεότεροι πρέπει επίσης να έρθουν στο επίκεντρο, στο βαθμό που υπάρχουν επαρκή εμβόλια».
Ο ανοσολόγος συστημάτων εξήγησε περαιτέρω ότι «η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού της Βρετανίας έχει καταγραφεί έως τώρα σποραδικά στη Γερμανία. Εάν όμως ο αριθμός των λοιμώξεων παραμείνει υψηλός, η νέα μετάλλαξη θα εξαπλωθεί γρήγορα και στη συνέχεια, ο αριθμός των νοσούντων από κορονοϊό θα αυξηθεί κατακόρυφα».
Γεγονός πάντως είναι ότι αναφορικά με τα κρούσματα κοροναϊού, ολόκληρη σχεδόν η Ευρώπη βρίσκεται στο κόκκινο, σύμφωνα με τον εβδομαδιαίο χάρτη που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC).
Εξαίρεση η Ελλάδα
Εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, που μαζί με τη Φινλανδία και την Ισλανδία είναι χρωματισμένες πορτοκαλί. Μάλιστα στην Ελλάδα βρίσκονται και οι μόνες πράσινες περιοχές σε όλη την ΕΕ, ήτοι, πιο συγκεκριμένα η Ήπειρος, τα νησιά του Ιονίου και των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα.
Τα δεδομένα αυτά αποτυπώνονται στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο από 1 έως 14 Ιανουαρίου.
Στο «πράσινο» βρίσκεται, εξάλλου, ολόκληρη η Ελλάδα και στο χάρτη με το δείκτη θετικότητας, με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να παραμένει στο «κίτρινο». Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στην Ευρώπη
Όσον αναφορά την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού καταγράφεται αύξηση κατά 10% των κρουσμάτων και 7% στους θανάτους. Συνολικά έχουν πιστοποιηθεί σε διάστημα 7 ημερών, 1,8 εκ. νέα κρούσματα και 36.000 νέοι θάνατοι, Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία και η Γερμανία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 40% όλων των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στην Ευρώπη, ενώ από αυτά το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει το 23%.
Ο υψηλότερος αριθμός θανάτων αναφέρθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με 6298 νέους θανάτους, την Γερμανία 6071 και την Ιταλία με 3.409 νέους θανάτους.
- Στην Ιταλία κάνει πρεμιέρα ο Ολυμπιακός ONEX στο CEV Champions League
- Η νέα τάση στα ραντεβού είναι το «zombied» και είναι χειρότερη από το «ghosting»
- Μονομάχος 2 εναντίον Αλμοδοβάρ στις νέες ταινίες της εβδομάδας
- Ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά για την απώλεια του Γιάννη Μπουτάρη
- McDonald’s: Τουλάχιστον 104 τα κρούσματα δηλητηρίασης με E. Coli από κρεμμύδια στα μπέργκερ
- Ελλάδα – Αγγλία: Κανονικά στα πριμ των διεθνών και ο Τζορτζ Μπάλντοκ