Ολλανδία : Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Ρούτε στη σκιά σκανδάλου
Την πληροφορία για επικείμενη παραίτηση είχε μεταδώσει νωρίτερα η ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS.
Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στον απόηχο του σκανδάλου για κακοδιαχείριση στις επιδοτήσεις για παιδική φροντίδα που οδήγησε χιλιάδες οικογένειες σε οικονομική καταστροφή.
Την πληροφορία για επικείμενη παραίτηση είχε μεταδώσει νωρίτερα η ολλανδική δημόσια τηλεόραση NOS.
Οι υπουργοί αποφάσισαν να παραιτηθούν δύο μόλις μήνες πριν από τις προγραμματισμένες για τις 17 Μαρίου εκλογές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων DutchNews.nl, οι υπουργοί θα παραμείνουν ως υπηρεσιακοί μέχρι τις εκλογές.
Το σκάνδαλο ήρθε στο φως έπειτα από έκθεση όπου ανακαλύφθηκαν άδικες κατηγορίες απάτης, ενώ η κυβέρνηση απαίτησε την αποπληρωμή των επιδομάτων που προκάλεσαν στις οικογένειες σημαντικά οικονομικά προβλήματα.
Η έκθεση που φέρει τον τίτλο Αδικία Άνευ Προηγουμένου, δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα μετά από έρευνα για το σκάνδαλο που σχετιζόταν με τα επιδόματα τέκνων, στο πλαίσιο της οποία ανακρίθηκαν δημόσια αξιωματούχοι, σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας μέχρι τον –και συμπεριλαμβανομένου του- Ρούτε.
Απέδειξε ότι «παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αρχές της νομοθεσίας» από την ολλανδική φορολογική αρχή, με τις έρευνες για απάτη εις βάρος οικογενειών να έχουν προκληθεί από «κάτι τόσο απλό όσο ένα διοικητικό λάθος, χωρίς κακή πρόθεση».
Ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής, Κρις βαν Νταμ, αποκάλεσε το σύστημα «μια μαζική διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας δεν υπήρχε περιθώριο για εξαιρέσεις», μέσω της οποίας περίπου 20.000 οικογένειες βρέθηκαν να δικάζονται για απάτη, ενώ κλήθηκαν να επιστρέψουν τα επιδόματα τέκνων, χωρίς να έχουν το δικαίωμα υποβολής έφεσης στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2012.
Ορισμένοι έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας ή αναγκάστηκαν να μετακομίσουν εξαιτίας άδικων απαιτήσεων για καταβολή δεκάδων χιλιάδων ευρώ, τη στιγμή που η υποτιθέμενη απάτη στοιχειοθετούνταν από λεπτομέρειες, όπως η λανθασμένη συμπλήρωση μιας αίτησης ή η απουσία μιας υπογραφής. Αρκετά ζευγάρια χώρισαν εξαιτίας των πιέσεων.
Υπουργοί, βουλευτές, δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστές φέρουν μερίδιο ευθύνης για την υπόθεση, καταλήγει η έκθεση, που προτείνει «όλοι στον κρατικό μηχανισμό να αναρωτηθούν πώς θα αποτραπεί η επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος».
Σε συνέχεια των κατηγοριών για φυλετικές διακρίσεις, η φορολογική αρχή παραδέχτηκε επίσης ότι περίπου 11.000 οικογένειες μεικτής καταγωγής έγιναν αντικείμενο ακόμη πιο εξονυχιστικής έρευνας, ακριβώς εξαιτίας της καταγωγής τους. Ολλανδοί εισαγγελείς αρνήθηκαν να διενεργήσουν έρευνα για διακρίσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ανακαλύψει ενδείξεις εγκληματικών πράξεων.
Είκοσι από τις οικογένειες που εμπλέκονται στην υπόθεση άσκησαν ποινική δίωξη εις βάρος υπουργών από τρία εκ των κομμάτων της συγκυβέρνησης του Ρούτε αυτή την εβδομάδα, κατηγορώντας τους για τον ρόλο τους στο σκάνδαλο αλλά και για εγκληματική αμέλεια μέσω της αποτυχίας χρηστής διακυβέρνησης, της διάκρισης και της παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις