Ο Μπάιντεν παίρνει το μπαζούκα του – Τρισεκατομμύρια υποσχέθηκε ο νέος Πρόεδρος
Έταξε επιδοτήσεις $1 τρισ. στα νοικοκυριά, $440 δισ. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, $415 δισ. για εμβόλια και… 100 εκατ. εμβολιασμούς τις πρώτες 100 μέρες
Υπερδιπλάσιο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από εκείνο που αρνήθηκε να εγκρίνει στα στερνά της θητείας του ο πανικοβλημένος από την ήττα Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Τζο Μπάιντεν.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα καθήκοντά του την ερχόμενη Τετάρτη, προανήγγειλε την εκταμίευση 1,9 τρισ. δολαρίων για επενδύσεις «απαραίτητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την επιτάχυνση των εμβολιασμών, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός» που έχει σκοτώσει προσώρας 385.000 ανθρώπους στη χώρα.
Διότι «όπου και να ρίξει κανείς το βλέμμα του βλέπει μια κρίση που κάνει τους ανθρώπους να υποφέρουν». Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο: «Πρέπει να δράσουμε και πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.
Το πακέτο περιλαμβάνει την εκταμίευση 415 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού (αγορές περισσότερων εμβολίων και οργάνωση μαζικότερων εμβολιασμών), περίπου 1 τρισ. δολάρια για τη χορήγηση άμεσης αρωγής στα νοικοκυρά (επιταγές οικονομικής στήριξης) και περίπου 440 δισ. δολάρια για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των κοινοτήτων που χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία.
Προτεραιόητα οι αδύναμοι
Κάθε νοικοκυριό θα λάβει επιταγή 1.400 δολαρίων, υπερδιπλάσια στήριξη δηλαδή από τα 600 δολάρια που εισέπραξαν με βάση το τελευταίο πακέτο βοήθειας που είχε εγκρίνει το Κογκρέσο. Επιπλέον, η συμπληρωματική στήριξη των ανέργων θα αυξηθεί από τα 300 στα 400 δολάρια και η διάρκειά της θα παραταθεί έως τον επόμενο Σεπτέμβριο.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν υπερεπειγόντως, αμέσως μετά την ορκωμοσία και την εγκατάσταση του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. Και, όπως σημειώνει το Reuters, αποτυπώνουν τη διαφορά του μοντέλου διακυβέρνησης του νέου προέδρου από εκείνο του Τραμπ, «ο οποίος αφιέρωσε τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του επιχειρώντας να υπονομεύσει τη διαφαινόμενη εκλογική νίκη του Μπάιντεν αντί να εστιάσει την προσοχή του στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την ανακούφιση των χειμαζόμενων Αμερικανών από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας».
Ο απερχόμενος πρόεδρος, πάντως, ενέκρινε συνολικά τη χορήγηση επιταγών 2.000 δολαρίων συνολικά σε κάθε ευάλωτο Αμερικανό πολίτη, «παρά τις ζωηρές διαφωνίες πολλών μελών του Κογκρέσου», όπως αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Και ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει ανάλογες ενστάσεις εκ μέρους μελών του Κογκρέσου, που αναμένεται να αντιταχθούν στο νέο πακέτο στήριξης που θα τους ζητήσει να εγκρίνουν ένα μήνα αφότου ενέκριναν πακέτο 900 δισ. δολαρίων (το Δεκέμβριο). Ωστόσο το νέο πακέτο πιστεύεται ότι θα εγκριθεί, καθώς οι Δημοκρατικοί ελέγχουν και τα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου.
Τσουνάμι μέτρων
Συνεργάτες του Μπάιντεν αποκάλυψαν ότι το πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων που ανακοίνωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος είναι μόνο η αρχή μιας δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.
Τα μέτρα αυτά, που θα κωδικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες, περιλαμβάνουν αναστολή κατασχέσεων και αγωγών έως το Σεπτέμβριο, οικονομική στήριξη ιδιωτών και επιχειρήσεων που αδυνατούν να πληρώσουν ενοίκια για την στέγαση ή για τον εξοπλισμό τους και επίσης τη νομοθέτηση με προεδρικό διάταγμα της αύξησης του κατώτατου ημερομισθίου στα 15 δολάρια, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Μπάιντεν.
Επίσης, σχεδιάζονται μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας που καλπάζει στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, αλλά και της… πείνας που μαστίζει τμήματα του πληθυσμού ακόμα και στην ισχυρότερη (από κάθε άποψη) χώρα του πλανήτη.
1 εκατ. εμβολιασμοί ημερησίως
«Ξέρω ότι αυτά που σας περιέγραψα δεν θα γίνουν δίχως κόστος. Αλλά αν δεν τα κάνουμε, αυτά που θα χάσουμε θα μας κοστίσουν ακόμα πιο ακριβά», τόνισε χθες το βράδυ ο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι οι οικονομολόγοι, οι χρηματοοικονομικοί θεσμοί και οι τράπεζες της Wall Street αντιλαμβάνονται την ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και της κοινωνίας.
«Αν επενδύσουμε τώρα με τρόπο γενναιόδωρο και έξυπνο εστιάζοντας αταλάντευτα την προσοχή μας στους Αμερικανούς εργαζομένους και τις οικογένειέες τους, θα καταφέρουμε να ισχυροποιήσουμε την οικονομία, να περιορίσουμε τις ανισότητες και να εξασφαλίσουμε μια μακροπρόθεσμα βιώσιμη πορεία στα δημόσια οικονομικά της χώρας μας», είπε ο νέος πρόεδρος.
Όσο για το άμεσης εφαρμογής πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προβλέπει τον πολλαπλασιασμό των εμβολιασμών.
«Τα εμβόλια μας δίνουν ελπίδα, αλλά ο ρυθμός που διενεργούνται προσώρας οι εμβολιασμοί συνιστά πλήρη αποτυχία. Ο στόχος που βάζω σήμερα είναι να πετύχουμε τον εμβολιασμό 100 εκατομμυρίων Αμερικανών τις 100 πρώτες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου», είπε ο νέος πρόεδρος, βάζοντας αναμφίβολα, πολύ ψηλά τον πήχη. Ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί κάθε μέρα θα ήταν, όντως, ένα μεγάλο κατόρθωμα!
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-0: Όλα μηδέν στις Σέρρες
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιος θα υπερισχύσει;
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων