Το 2021 διεθνές έτος φρούτων και λαχανικών
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε το 2021 το Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών (IYFV 2021)
- «Ήταν το θαύμα των Χριστουγέννων» – Τι λέει ο πατέρας που έδωσε τμήμα από το ήπαρ του στην κόρη του
- Τι ανακάλυψαν έκπληκτοι Ρώσοι ειδικοί που εξέτασαν δυτικά λάφυρα από το ουκρανικό μέτωπο
- Πάρος: Έκλεψαν το… Θείο Βρέφος από φάτνη σε κεντρική πλατεία
- Οι σκοτεινές διαδρομές της κοκαΐνης: Η παγκόσμια έκρηξη στην διακίνηση της και οι νέοι κυρίαρχοι του εμπορίου
Η Οργάνωση για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία των Ηνωμένων Εθνών (FAO)είναι ο κύριος οργανισμός για τον εορτασμό του έτους σε συνεργασία με άλλους σχετικούς οργανισμούς και φορείς του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών.
Το IYFV 2021 είναι μια μοναδική ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον σημαντικό ρόλο των φρούτων και λαχανικών στην ανθρώπινη διατροφή, την ασφάλεια των τροφίμων και την υγεία, καθώς και στην επίτευξη των στόχων αειφόρου ανάπτυξης του ΟΗΕ.
Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ:
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιεινούς και ποικιλόμορφης διατροφής. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιεινούς και ποικιλόμορφης διατροφής. Προσφέρουν στο ανθρώπινο σώμα μία αφθονία θρεπτικών συστατικών, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων από έναν αριθμό ασθενειών.
Ωστόσο, παρά τα φοβερά αυτά οφέλη, δεν καταναλώνουμε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Με την ανακήρυξη του 2021 ως Διεθνούς Έτους Φρούτων και Λαχανικών, ρίχνουμε μία προσεκτική ματιά σε έναν κρίσιμο τομέα και ζητούμε την υιοθέτηση μίας περισσότερο ολιστικής προσέγγισης στην παραγωγή και την κατανάλωση που ωφελεί την υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
Μία σημαντική στιγμή στο Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών θα είναι η Διάσκεψη για τα Διατροφικά Συστήματα, όπου θα κληθούν όλοι οι συμμετέχοντες να εντείνουν τις προσπάθειες τους προκειμένου να γίνουν τα διατροφικά συστήματα πιο ανθεκτικά, βιώσιμα και χωρίς να αποκλείουν κανέναν. Η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη δίνει έμφαση στον ρόλο των διατροφικών συστημάτων, στην καταπολέμηση της πείνας, στην εξάλειψη της φτώχειας και στην προστασία του πλανήτη.
Ωστόσο, οι αυξανόμενοι σήμερα πληθυσμοί, η αυξανόμενη αστικοποίηση, η αυξανόμενη σπανιότητα των φυσικών πόρων, η αγροτική μόλυνση και η αλλαγή χρήσης γης, τα υψηλά επίπεδα απώλειας και σπατάλης τροφίμων και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζουν την ευθραυστότητα των διατροφικών μας συστήματων.
Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να πλήττει την υγεία και τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο πρέπει να ενωθούμε για να εξασφαλίσουμε ότι θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, φτάνουν στους πιο ευάλωτους χωρίς να αποκλείουμε κανέναν. Σε αυτό το Διεθνές Έτος ας ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με το πως παράγουμε και καταναλώνουμε τρόφιμα.
Ας επανεξετάσουμε τα διατροφικά μας συστήματα και ας δεσμευτούμε για έναν πιο υγιή, ανθεκτικό και βιώσιμο κόσμο όπου όλοι θα έχουν πρόσβαση στην διαφορετική διατροφή που χρειάζονται.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις