Κίνα : Πατάει γκάζι στην οικονομία, μειώνει την απόσταση από τις ΗΠΑ
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και πολυπλυθέστερη χώρα του πλανήτη είδε το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 2,3% το 2020, όταν σε ΗΠΑ και ευρωζώνη καταγράφηκε συρρίκνωση, ενώ αναμένεται να «τρέξει» με 8,4% φέτος.
Υπάρχουν δύο τρόποι να ερμηνεύσει κανείς την εικόνα της κινεζικής οικονομίας το 2020, στο φόντο των επίσημων ανακοινώσεων για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3%. Ο ένας είναι πως πρόκειται για τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που έχει καταγραφεί εδώ και πάνω από τέσσερις δεκαετίες και συγκεκριμένα από το 1976 (έτος θανάτου του Μάο Τσετούνγκ). Ο άλλος είναι ότι η Κίνα είναι την μοναδική ανάμεσα σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη η οποία κατέγραψε ανάπτυξη και δεν παρέμεινε βυθισμένη στην ύφεση στη διάρκεια της χρονιάς του κοροναϊού.
Οι περισσότεροι φαίνεται πως προτιμούν τη δεύτερη εκδοχή. Πολύ περισσότερο που, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, φέτος η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη θα «τρέξει» με 8,4%, με ένα ρυθμό δηλαδή τον οποίο ούτε να… φανταστούν δεν τολμούν οι ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης.
Κακή ανάμνηση η αρχή του 2020
«Η ικανότητα της Κίνας να αναπτυχθεί, την ώρα που ο κόσμος αγωνιζόταν να ελέγξει ένα φονικό ιό ο οποίος έχει σκοτώσει πάνω από δύο εκατομμύρια ανθρώπους, υπογραμμίζει την επιτυχία της χώρας στο να ελέγξει σε γενικές γραμμές τον κοροναϊό εντός των συνόρων της, ενώ κατοχυρώνει περαιτέρω τη θέση της ως κυρίαρχης οικονομίας στην Ασία», σχολίασε χαρακτηριστικά η Wall Street Journal.
Συγκριτικά, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως η συρρίκνωση του ΑΕΠ των Ηνωμένων Πολιτειών πέρυσι διαμορφώθηκε στο 3,6%, ενώ για την ευρωζώνη τη αντίστοιχο ποσοστά φτάνει στο 7,4%. Όσο για την παγκόσμια οικονομία, η ύφεση φτάνει – πάντα με βάση τις ίδιες προβλέψεις – στο 4,3%.
Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της Κίνας αποτυπώθηκε στα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο. Το ΑΕΠ αυξήθηκε, συγκεκριμένα, κατά 6,5% στο διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2019, ρυθμός σαφώς πιο ισχυρός τόσο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων (6,1%) όσο και από τους αντίστοιχους του δεύτερου και τρίτου τριμήνου (3,2% και 4,9%).
Έτσι, η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020, σε μεγάλο μέρος του οποίου το επίκεντρο της πανδημίας βρισκόταν στην Κίνα, μοιάζει πλέον με μια μακρινή και κακή ανάμνηση. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες πλευρές που δικαιολογούν την ύπαρξη επιφυλάξεων, ενδεχομένως και ανησυχιών για την επόμενη ημέρα.
Βιομηχανική παραγωγή αντί κατανάλωσης
Ένας από αυτούς αφορά στην εσωτερική κατανάλωση στην Κίνα, η αύξηση της οποίας παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας δύο κυρίως λόγων: Αφενός, του φόβου για αναζωπύρωση της πανδημίας και, αφετέρου, της πολιτικής που ακολούθησε η κεντρική τράπεζα η οποία, σε αντίθεση με την αμερικανική Fed, προτίμησε να τονώσει την βιομηχανική παραγωγή αντί της κατανάλωσης.
Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Κίνας, οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 4,6% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες πριν ένα χρόνο – ποσοστό χαμηλότερο έναντι του 5% του Νοεμβρίου και του 5,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Συνολικά, επίσης, είναι ενδεικτικό ότι οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν στο σύνολο του 2020 κατά 3,9%, έναντι αύξησης κατά 8% το 2019.
Αντιθέτως, η βιομηχανική παραγωγή εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο ενισχυμένη κατά 7,3%, έναντι 7% τον Νοέμβριο και πρόβλεψης των αναλυτών για 6,8%. Κινητήριος δύναμη αποτέλεσαν οι παραγγελίες από το εξωτερικό και οι εξαγωγές, που αυξήθηκαν μαζί με το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας.
- Ισραήλ: Νέο σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο με τη Γαλλία σε χώρο γαλλικής δικαιοδοσίας
- Τραμπ: Η διευθύντρια της εκστρατείας του αναλαμβάνει προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο
- Μέση Ανατολή: Στέλνουν και άλλα F-15 οι ΗΠΑ εν είδει προειδοποίησης στο Ιράν
- Πούτιν: Χωρίς ουδετερότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη
- Ρέθυμνο: Νέος βαρύς φόρος αίματος στον ΒΟΑΚ – Αλλοι 2 νεκροί σε σφοδρή μετωπική (βίντεο)
- Πώς ετοιμάζεται η Κίνα για δασμούς Τραμπ