Εκτεθειμένοι στο τσουχτερό κρύο και σε θερμοκρασίες κατάψυξης αναγκάζονται οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τους καταυλισμούς σε Χίο Λέσβο, αλλά και στη Μαλακάσα αποδεικνύουν την προχειρότητα των δομών και την ακαταλληλότητα των τοποθεσιών, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε απέραντους λασπότοπους μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Η κακοκαιρία δημιούργησε προβλήματα ηλεκτροδότησης στα καμπς με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να αναγκαστούν να περάσουν τα βράδια τους στις σκηνές τους χωρίς να έχουν τρόπο να ζεσταθούν.

Κάποιοι μόνο κατάφεραν να ανάψουν μικρές φωτιές για να προστατευθούν από το πολικό ψύχος.

«Ο παγωμένος χειμώνας είναι πιο βαρύς στα νησιά του Αιγαίου: οι περισσότεροι αιτούντες άσυλο στη Λέσβο είναι γυναίκες και παιδιά. Η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο στον καταυλισμό ο οποίος αντικατέστησε την Μόρια, αλλά οι 7.300 κάτοικοί του βιώνουν ζοφερές συνθήκες εν μέσω κρύου, παρά τις προσπάθειες ανθρωπιστικών οργανώσεων να βοηθήσουν την Ελλάδα να καλύψει τα κενά έκτακτης ανάγκης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενώ τονίζει πως:

«Απαιτούνται μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως μεταφορά σε κατάλληλο καταφύγιο, καλύτερες προοπτικές ένταξης και μετεγκατάσταση σε άλλα κράτη της ΕΕ για να βοηθήσουν τους ευάλωτους».

«Ξεκινάει ο χειμώνας και φοβάμαι…»

«Βρέχει και έχει κρύο. Έχει τόσο κρύο που αναγκαζόμαστε να φοράμε ό,τι έχουμε για να ζεσταθούμε ενώ ζούμε σε μια σκηνή. Φοβάμαι ότι αυτό που γινόταν στη Μόρια συμβαίνει και εδώ. Στη Μόρια τον χειμώνα δεν είχαμε ηλεκτρισμό και έπρεπε να κάνουμε ότι κάνουμε και τώρα εδώ. Μόλις ξεκινάει ο χειμώνας και φοβάμαι γιατί δεν έχουμε με τι να ζεσταθούμε, ζούμε σε σκηνές και δεν έχουμε ρεύμα» λέει σε ένα βίντεο Yasser που μένει στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.

Βίντεο της γερμανικής οργάνωσης ανθρωπίνων Medico International αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση στο καμπ του Καρά Τεπέ.

Στο βίντεο διακρίνει κανείς τους θυελλώδεις ανέμους που διαλύουν τις σκηνές των προσφύγων, ενώ πέφτει έντονο χιονόνερο.

Σύμφωνα με την οργάνωση ο καιρός ήταν τόσο άσχημος που ο δήμαρχος του νησιού αναγκάστηκε να ανοίγει τις αίθουσες στο λιμάνι για να στεγάσει τους άστεγους.

«Εντωμεταξύ το σταρτόπεδο του Καρά Τεπέ βρίσκεται ακόμα σε καραντίνα ενώ σχεδόν οι μισές σκηνές έχουν πλημμυρίσει» αναφέρει η οργάνωση.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελίες, οι πρόσφυγες απαγορεύεται να τραβάνε φωτογραφίες. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται ότι «θα τους σπάσουν τα κινητά».

Στον «πάγο» η ΒΙΑΛ

Στη ΒΙΑΛ Χίου οι πρόσφυγες παρέμειναν για αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα με τα μοναδικά τους μέσα, να αντιμετωπίζουν το αφόρητο κρύο, οι κουβέρτες και οι υπνόσακοί τους.

Όπως φαίνεται από φωτογραφίες, λίγο πιο πάνω από τον καταυλισμό το χιόνι έχει σκεπάσει τις βουνοκορφές.

Ευτυχώς η χιονόπτωση δεν έφτασε μέχρι το καμπ, ωστόσο το βράδυ η θερμοκρασία έδειχνε υπό το μηδέν.

«Λες και είμαι σε νεκροταφείο…»

Αντίξοες συνθήκες φαίνεται να αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και στον καταυλισμό της Μαλακάσας, όπου, όπως φαίνεται από εικόνες που έφερε στη δημοσιότητα η οργάνωση Refugee Support Aegean (Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο), τα πάντα έχουν καλυφτεί με χιόνι.

«Χθες υπήρχε χιόνι παντού. Ένιωθα σαν να ήμουν σε νεκροταφείο, τόσο κρύο. Πήγα να πάρω νερό από τις βρύσες έξω. Έπρεπε να περιμένω μέχρι το νερό να αρχίσει να τρέχει, γιατί νωρίς το πρωί ήταν παγωμένο…» ανέφερε ένας πρόσφυγας.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι ζουν σε κοντέινερς, αλλά μερικές οικογένειες με παιδιά και ή όσοι είναι ανύπαντροι βρίσκονται σε σκηνές μέσα σε ένα κτίριο. Υπάρχουν περισσότερες από 30 σκηνές. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί πρέπει να χρησιμοποιούν τα ντους, τουαλέτες και βρύσες έξω».