Κοροναϊός : Οι απρόβλεπτοι παράγοντες του μαζικού εμβολιασμού και η απαισιοδοξία των επιστημόνων
Πάνω από 85.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας από τις 27 Δεκεμβρίου του 2020, όταν και εμβολιάστηκε ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα. Πρόκειται για το 0,8% του πληθυσμού της χώρας, ένας αριθμός κατά... 69,2% μικρότερος από αυτό που χρειάζεται η χώρα μας για να επιτύχει την ανοσία της αγέλης και συνεπώς να επιστρέψει στην κανονικότητα
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Πάνω από 85.000 εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί στη χώρα μας από τις 27 Δεκεμβρίου του 2020, όταν και εμβολιάστηκε ο πρώτος άνθρωπος στην Ελλάδα. Πρόκειται για το 0,8% του πληθυσμού της χώρας, ένας αριθμός κατά… 69,2% μικρότερος από αυτό που χρειάζεται η χώρα μας για να επιτύχει την ανοσία της αγέλης και συνεπώς να επιστρέψει στην κανονικότητα.
Δεδομένου ότι χρειάζεται να εμβολιαστεί το 70% του συνόλου της χώρας, δηλαδή 7,5 εκατομμύρια πολίτες, γίνεται ξεκάθαρο ότι η υπόθεση… ανοσία της αγέλης θα καθυστερήσει πολύ περισσότερο από όσο περιμέναμε, ή ελπίζαμε…
Με τον σχεδιασμό για εμβολιασμό του 70% μέχρι το Πάσχα να καταλήγει… στα σκουπίδια πολύ νωρίς, το κύριο ερώτημα που κυριαρχεί σε όλους μας είναι πότε θα προχωρήσει ο εμβολιασμός στον ευρύτερο πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός των 85 και άνω, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες ηλικιακές ομάδες και άτομα με υποκείμενα νοσήματα, μέχρι να έρθει η ώρα να εμβολιαστούν και οι νεότεροι πολίτες, για να επιτευχθεί και το παραπάνω ποσοστό του 70%.
Σε αυτό το ποσοστό εμμένει και η Κομισιόν, η οποία -σύμφωνα με το Bloomberg- θα ενημερώσει την Τρίτη τα κράτη μέλη, πως στόχος είναι ο εμβολιασμός του 70% των ενηλίκων στην ΕΕ ως το καλοκαίρι.
Ωστόσο φαίνεται πως… έχουν ήδη αρχίσει τα όργανα. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, σήμερα η Ελλάδα παρέλαβε 49.160 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BionTech, που αποτελεί μικρότερο αριθμό από την αναμενόμενη ποσότητα.
Ο ίδιος εξήγησε πως «οι μειωμένες παραδόσεις αφορούν όλες ανεξαιρέτως της χώρες της ΕΕ» προσθέτοντας, δε, πως η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι οι παραλαβές θα αποκατασταθούν από την ερχόμενη εβδομάδα και θα τηρηθούν οι ποσότητες και το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα.
Παράλληλα το ίδιο συνέβη και στην Ιταλία, με την Pfizer να μειώνει κατά 29%, τις δόσεις εμβολίου που θα παραδώσει στην γειτονική χώρα. Αυτό ανακοίνωσε ο ειδικός επίτροπος που έχει ορίσει η ιταλική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μονομερή απόφαση». Συγκεκριμένα, αντί για τις προγραμματισμένες 562.770 δόσεις, δηλαδή, από την εταιρία θα παραδοθούν στην Ιταλία 397.800 εμβόλια. Αυτό φυσικά είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των ρυθμών της διαδικασίας εμβολιασμού, σε δεκατέσσερις περιφέρειες της χώρας, επί συνόλου είκοσι.
Την περασμένη, δε, εβδομάδα οι Financial Times μετέδιδαν πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν λιγότερα εμβόλια για τον κοροναϊό από την εταιρεία Pfizer το επόμενο διάστημα.
Η προσωρινή μείωση στον αριθμό των εμβολίων, κατά περίπου 18% οφείλεται στο γεγονός πως η Pfizer αναδιοργανώνει την παραγωγή της προκειμένου να αυξήσει τις δόσεις των εμβολίων που τελικά παράγει. Η Pfizer περιορίζει προσωρινά την παραγωγή ώστε να είναι σε θέση να αναβαθμίσει την παραγωγική της ικανότητα σε 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως, έναντι 1,3 δισεκατομμυρίου σήμερα, αναφέρει χαρακτηριστικά το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας. Ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθάρισε πως με βάσει τον υφιστάμενο προγραμματισμό, είναι εξασφαλισμένες οι δεύτερες δόσεις για όσους έχουν κάνει την πρώτη.
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι εφόσον «τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων πιστεύουμε ίσως προς το τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους να εμβολιαστούν και οι νεότεροι συμπολίτες μας». Βέβαια, όπως έχουν δείξει τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το χρονοδιάγραμμα κάθε άλλο παρά τηρείται, έτσι ο εμβολιασμός όλο και απομακρύνεται, προκαλώντας δυσφορία στους επιστήμονες.
«Δεν βλέπω να έχει εμβολιαστεί το 60% ως το καλοκαίρι»
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Η κ. Παγώνη εξήγησε πως ο εμβολιασμός στη χώρα μας προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα grtimes.gr, είπε πως η διαδικασία του εμβολιασμού στην Ελλάδα κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Ενώ θα έπρεπε μέχρι τα τέλη του Ιουνίου να έχει επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, δεδομένου και του ερχομού της τουριστικής περιόδου, οι αριθμοί των μέχρι τώρα εμβολιασμών στη χώρα μας, σύμφωνα με την ίδια, δε μας επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι. «Δεν έχουν γίνει όσοι εμβολιασμοί θα θέλαμε» εκτιμά.
Θεωρεί, μάλιστα, ότι απ’ τη στιγμή που τα νοσοκομεία έχουν επωμιστεί το έργο του εμβολιασμού, πρέπει να ενισχυθούν.
Τονίζει μάλιστα, ότι είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός τους με το διπλό προσωπικό, ώστε να προχωρήσει ο εμβολιασμός με ικανοποιητικούς ρυθμούς και να επιτευχθεί το καλοκαίρι η ανοσία στη χώρα μας.
«Πρέπει να κινηθούμε γρηγορότερα. Στις 30 Ιουνίου, θα πρέπει το 60% του πληθυσμού μας να είναι εμβολιασμένο, ώστε να έχουμε σχετική ανοσία. Έτσι όπως πάμε όμως, δεν το βλέπω. Οι αριθμοί των εμβολιασμένων ως τώρα δεν είναι ικανοποιητικοί. Μπορεί ο αριθμός των αρνητών να έχει πέσει, αλλά η διαδικασία του εμβολιασμού προχωρά πολύ αργά» σχολιάζει χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.
Ταραντίλης: Έρχονται τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης εξήγησε πως από το Σάββατο η επιχείρηση «Ελευθερία» πέρασε στη δεύτερη φάση της, με την έναρξη του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας των 85 και άνω ετών.
«Μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία, θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως» είπε. Βέβαια, είναι καλό να υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα που έχουν τη δυνατότητα τόσων χιλιάδων εμβολιασμών κάθε μέρα, ωστόσο για να μπορούν να λειτουργήσουν θα πρέπει να έχουν και τις απαιτούμενες δόσεις.
Τα τρία εμβολιαστικά κέντρα θα είναι δύο στην Αθήνα και το ένα στην Θεσσαλονίκη.
Ακόμα, ο κ. Ταραντίλης εξήγησε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών δόσεων καθιστώντας εφικτό τον στόχο εμβολιασμού της πλειονότητας των πολιτών το καλοκαίρι.
Ήδη, άλλωστε, από τη μέχρι σήμερα διεθνή εμπειρία επιβεβαιώνεται τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Χαρακτηριστικά και εξαιρετικά θετικά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης στο Ισραήλ, που καταδεικνύει ότι μετά τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού, διαπιστώνεται μείωση των νέων λοιμώξεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις