Η Ιωάννα Παυλάκη πιστεύει ότι η ελληνική κουζίνα ήταν vegan… πριν αυτό γίνει cool
Ένα πρωτότυπο βιβλίο μαγειρικής με 65 μαμαδίστικες συνταγές μάς ξαφνιάζει με την «αιρετική» οπτική του για την ελληνική κουζίνα
- Ποιοι ηγέτες της Σίλικον Βάλεϊ μετακομίζουν με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον
- Η ζαριά της… ευτυχίας - Το χρήμα και ένα αιώνιο δίλημμα
- Σαλαμίνα: Πέθανε ενώ έκανε ναρκωτικά με την παρέα του και αυτοί πέταξαν μετά τη σορό στο δάσος
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
Χρόνια πριν το σουβλάκι μετατραπεί σε εθνικό μας φαγητό και οι χασαποταβέρνες κυριαρχήσουν στη λαϊκή μας διασκέδαση, η ελληνική κουζίνα ήταν πολύ πιο φτωχική –ως εκ τούτου και σαφώς πιο χορτοφαγική. Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει, και το κρέας συχνά αντιμετωπίζεται ως απαραίτητο συστατικό ενός πραγματικά «ελληνικού» γεύματος. Και αυτό εξηγεί εν μέρει τους λόγους που ο τίτλος του βιβλίου μαγειρικής «My Greek Vegan» που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πεδίο, με 65 vegan ελληνικές συνταγές της Εύας Μονοχάρη σε επιμέλεια και σύλληψη της Ιωάννας Παυλάκη, μοιάζει τόσο αιρετικός.
Τι σχέση έχει, λοιπόν, η Ελλάδα με τον… βιγκανισμό; Πώς προέκυψε η ιδέα για ένα βιβλίο που θα αναδεικνύει αυτή την πτυχή της ελληνικής κουζίνας; Και –κυρίως- πώς μπορούμε να χορτάσουμε χωρίς γεύματα με βάση το κρέας; Η Ιωάννα Παυλάκη λύνει κάθε μας απορία μιλώντας στο in.gr.
Έχουμε την τάση να αντιμετωπίζουμε τη vegan διατροφή ως κάτι ξενόφερτο –μια «αμερικανιά»- και ίσως για αυτό ο τίτλος του βιβλίου σας προκαλεί τόση εντύπωση. Αποδεικνύουν, όμως, αυτές οι συνταγές ότι η ελληνική κουζίνα έχει (και) vegan χαρακτήρα, κάνοντας τους Έλληνες πιο φιλικούς στην ιδέα του βιγκανισμού; Καθιστούν πιο προσιτή την ελληνική κουζίνα σε ένα vegan κοινό; Ή και τα δύο μαζί;
Η Ελλάδα ήταν vegan, αιώνες πριν εφευρεθεί ο όρος. Τα λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα φρέσκα μυρωδικά και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν και παραμένουν το θεμέλιο της ελληνικής κουζίνας. Το «My Greek Vegan Food» λοιπόν φιλοδοξεί να συστήσει στο παγκόσμιο vegan κοινό την ελληνική κουζίνα ως την κατεξοχήν vegan διατροφική επιλογή και ταυτόχρονα να ξανασυστήσει σε εμάς τους Έλληνες την ίδια μας την κουζίνα και ως vegan.
Η ελληνική μαγειρική παράδοση είναι γεμάτη λαχταριστά πιάτα που δεν περιέχουν καμία ζωική ουσία, είναι φιλικά προς τον πλανήτη και ανταποκρίνονται απολύτως στη νέα παγκόσμια διατροφική τάση. Οι 65 υπέροχες συνταγές με την υπογραφή της Εύας Μονοχάρη (Funky Cook) αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την «πράσινη» πλευρά της ελληνικής κουζίνας.
Με ένα μαγικό τρόπο το βιβλίο αυτό όταν το πάρεις στα χέρια σου και το ξεφυλλίσεις καταφέρνει να καταρρίψει τον διαχωρισμό μεταξύ vegan και μη vegan και απευθύνεται σε όλους. Γιατί περιέχει αγαπημένες μαμαδίστικες συνταγές που λαχταρά ο καθένας να μαγειρέψει στην καθημερινότητα του.
Γενικώς το vegan κίνημα έχει δεχθεί σφοδρή κριτική. Αφήνοντας στην άκρη την πολιτική του πτυχή και εστιάζοντας στην γαστρονομική, ποια είναι η γνώμη σας για τα υποκατάστατα ζωικών προϊόντων που χρησιμοποιούνται συχνά στις vegan συνταγές; Χάνεται η αυθεντικότητα όταν μιλάμε για «φυτικό γάλα» ή ακόμη και «κρέας»;
Εγώ δεν είμαι vegan και δεν νομίζω ότι μπορώ και καταλάβω απόλυτα στην διατροφική ψυχολογία ενός vegan. Όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι η ελληνική κουζίνα είναι μια κουζίνα που σέβεται την εποχικότητα, γνωρίζει από ένστικτο τους σωστούς διατροφικούς συνδυασμούς ενώ είναι πλούσια σε γεύση και θρεπτική αξία χωρίς να χρησιμοποιεί υποκατάστατα. Οι συνταγές του βιβλίου αποτελούνται από υλικά που βρίσκονται σε κάθε ντουλάπι – ψυγείο ελληνικού σπιτιού, με μικρές εξαιρέσεις. Η vegan ελληνική δίαιτα ουσιαστικά μας φέρνει ακόμα πιο κοντά σε σημερινές τάσεις όπως το food miles, δηλαδή την κατανάλωση της τροφής που βρίσκεται μόνο γύρω σου και ξαφνικά συνειδητοποιείς πως η φύση έχει να σου προσφέρει ολόφρεσκη την πιο υγιεινή τροφή, αρκεί να μπεις στον κόπο να την παρατηρήσεις.
Το κρέας ως συνηθισμένη τροφή στο ελληνικό τραπέζι αποτελεί πολύ πρόσφατη ιστορικά εξέλιξη. Φιλοδοξούν οι συνταγές του βιβλίου σας να μας υπενθυμίσουν την αυθεντική –και σίγουρα πιο υγιεινή- εκδοχή της διατροφής μας;
Ναι, σε αυτό ακριβώς αποσκοπούν, να ξανασυστήσουν, σε εμάς τους ίδιους την ίδια μας την κουζίνα, δίνοντας έμφαση στον «πράσινο» χαρακτήρα της. Για αυτό και λέω ότι το βιβλίο δεν είναι μόνο για vegan, βασικά είναι για όλους όσους θέλουν να εντάξουν μια πιο υγιεινή και eco-friendly μαγειρική στη ζωή τους. Επίσης, θεωρώ ότι το «Μy Greek Vegan Food» προσφέρει ένα χέρι βοηθείας σε όλους όσους θέλουν να περιορίσουν το κρέας από την ζωή τους και δεν το τολμούν γιατί αναρωτιούνται «εάν κόψω το κρέας, τι θα τρώω;», δίνοντας 65 λαχταριστές επιλογές.
Σε ποιους απευθυνόσασταν όταν συλλάβατε την ιδέα του βιβλίου;
Η μαγειρική σειρά «Μy Greek» βασικά απευθύνεται στους επισκέπτες της χώρας μας. Με αυτό το κριτήριο γίνεται η επιλογή της θεματολογίας αλλά και των συνταγών. Το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι το «My Greek Taverna» που κυκλοφορεί στα αγγλικά και τα γαλλικά. Το δεύτερο βιβλίο, το «Μy Greek Vegan Food», γεννήθηκε τον Μάιο του 2019 σε μια βόλτα στο Μοναστηράκι όταν με σταμάτησαν δύο κοπέλες από την Αγγλία για να με ρωτήσουν αν έχω να τους προτείνω κάποιο vegan εστιατόριο στην περιοχή. Στην αρχή δίστασα, γιατί δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου να τους προτείνω, αν και τον τελευταίο καιρό έχουν ανοίξει πολλά εστιατόρια του είδους στο κέντρο της Αθήνας. Όμως σαν από μηχανής θεός ήρθε στο μυαλό μου η γεύση των γεμιστών της μαμάς μου! Αμέσως τους χαμογέλασα και τους πρότεινα να πάνε σε κάποια ταβέρνα ή εστιατόριο με ελληνική κουζίνα και απλά να δοκιμάσουν παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Και ένα χρόνο μετά γεννήθηκε το «Μy Greek Vegan Food».
Ποιες συνταγές ξεχωρίζετε και γιατί;
Μου αρέσουν πολύ τα ρεβύθια, οπότε οι ρεβυθοκεφτέδες με επικάλυψη σουσάμι με ξετρέλαναν. Αλλά έχω ξεχωρίσει και άλλες συνταγές της Εύας όπως την λεμονάτη σελινόριζα, όταν την έκανα έφαγα όλη την κατσαρόλα σε μία μέρα. Ζεστή-ζεστή, μαζί με φρέσκο ψωμάκι, όνειρο!
Το βιβλίο εντάσσεται σε μια σειρά αγγλόφωνων βιβλίων μαγειρικής. Τι σας έκανε να αποφασίσετε να προχωρήσετε σε έκδοση και στα ελληνικά στην περίπτωση του My Greek Vegan;
Δεν σας κρύβω ότι αρχικά ήμουν διστακτική να κυκλοφορήσει στα ελληνικά, όμως οι εκδόσεις Πεδίο πίστεψαν πολύ στο concept. Έτσι, αποφασίσαμε να κυκλοφορήσει πρώτα στα ελληνικά και με το καλό τον Μάρτιο στα αγγλικά. Η έως τώρα πορεία του βιβλίου δικαιώνει την απόφαση του εκδοτικού οίκου και βλέπουμε ότι αρέσει πολύ και στην Ελλάδα. Επίσης, η καινούρια γενιά Ελλήνων, που μετοίκησε πρόσφατα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ενθουσιάστηκε από την πράσινη ματιά στην ελληνική κουζίνα σε μια ελληνόφωνη έκδοση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις