Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Μυθολογία» από την Εκδοτική Αθηνών
Ενα μνημειώδες έργο για τον μαθητή, τον δάσκαλο, τον γονιό, πλούσια εικονογραφημένο, με τα αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Το Σάββατο με «ΤΑ ΝΕΑ»: «Ελληνική Μυθολογία»
Ελληνική Μυθολογία
Σε συνεργασία με την Εκδοτική Αθηνών.
Ενα μνημειώδες έργο για τον μαθητή, τον δάσκαλο, τον γονιό, πλούσια εικονογραφημένο, με τα αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης.
Ενα έργο αναφοράς για κάθε αναγνώστη που θέλει να συνδυάσει την απόλαυση με τη γνώση, διαβάζοντας κείμενα για τους αρχαίους μύθους γραμμένα με τρόπο επιστημονικό και παράλληλα γλαφυρό.
Αυτή την εβδομάδα:
Κοσμογονία. Δωδεκάθεο: Δίας και Ηρα
Των Ιωάννη Κακριδή και Ευάγγελου Ρούσσου.
-Πώς δημιουργήθηκε το Σύμπαν.
-Πώς δημιουργήθηκαν οι θεοί και πώς οι πρώτοι άνθρωποι.
-Ποια η δράση και οι πλούσιοι έρωτες του Δία.
-Ποια τα πάθη του πατέρα των θεών και της συζύγου του.
-Ποια λατρευτικά έθιμα αποκαλύπτουν οι μύθοι.
Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό τη σειρά «Ελληνική Μυθολογία», την έγκριτη έκδοση της «Εκδοτικής Αθηνών», το μεγαλόπνοο έργο που ο κορυφαίος Έλληνας φιλόλογος Ι. Θ. Κακριδής σχεδίασε και επεξεργάστηκε, αφενός συγγράφοντας μεγάλο μέρος ο ίδιος, αφετέρου συντονίζοντας κι εποπτεύοντας τα κείμενα άλλων ειδικών στη μυθολογία, Ελλήνων και ξένων, που περιέχονται σε αυτό.
Επειτα από τον πρώτο, εισαγωγικό τόμο, ακολουθούν τόμοι στους οποίους θα παρουσιαστούν οι μύθοι σχετικά με την Κοσμογονία και τους θεούς. Σε κάθε μυθολογική ενότητα, πρώτα δίνεται ο μύθος, και οι κύριες παραλλαγές του, με τρόπο ώστε το ευρύ κοινό, και όχι μόνο οι «ειδικοί», να τον διαβάζει ευχάριστα, σαν παραμύθι· έπειτα, ακολουθεί ο αναλυτικός σχολιασμός του μύθου: τα συστατικά του στοιχεία, τα στερεότυπα θέματα, η τυχόν αναγωγή του σε αναμνήσεις πολέμων και μακρινών ταξιδιών, ή σε λαϊκά παραμύθια, ή και σε παλιά μαγικά και λατρευτικά έθιμα· τέλος, σημειώνεται η ενδεχόμενη εκμετάλλευση του μύθου από την πολιτική προπαγάνδα.
Πρόκειται για έργο μνημειώδες ˗πλούσια εικονογραφημένο με αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης, το οποίο επίσης περιλαμβάνει γεωγραφικούς χάρτες, γενεαλογικά δέντρα, σχέδια και, στο τέλος κάθε τόμου, βιβλιογραφία˗ γραμμένο με τρόπο γλαφυρό και παράλληλα επιστημονικό, έτσι ώστε ο αναγνώστης να απολαμβάνει το ανάγνωσμα και συγχρόνως να μαθαίνει την πρώτη αρχή και την εξέλιξη κάθε μύθου.
Στον δεύτερο τόμο της σειράς «Ελληνική Μυθολογία» πρώτα εξιστορείται η Κοσμογονία, το πώς δηλαδή φαντάζονταν στα αρχαϊκά χρόνια ότι δημιουργήθηκε το σύμπαν: ο Ουρανός, η Γη, οι πρώτοι θεοί και οι πρώτοι άνθρωποι. Επειτα, εισαγόμαστε στο Δωδεκάθεο -που είναι το πιο γνωστό σύνολο ελληνικών θεών και το πιο οικείο στον αναγνώστη- για να δούμε πώς οι αρχαίοι Ελληνες έπλεξαν στους μύθους τους τη δράση των θεών, τους έρωτές τους ή τα πάθη τους, καθώς και άλλες ιστορίες που έχουν σχέση με τα λατρευτικά τους έθιμα. Στον τόμο αυτό, εξετάζονται ο «πατέρας των θεών και των ανθρώπων», Δίας, και η αδερφή και σύζυγός του, Ηρα. Κάθε θεός παρουσιάζεται χωριστά, έτσι ώστε όλες οι πληροφορίες γι` αυτόν -τα χαρακτηριστικά του, οι σχέσεις του με τους άλλους θεούς και με τους ήρωες- να βρίσκονται στο κεφάλαιο που αφιερώνεται αποκλειστικά στον συγκεκριμένο θεό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις