Διερευνητικές επαφές : Τουρκικές απειλές, γερμανικές υποδείξεις, ρωσική ικανοποίηση και ελληνική …σιγουριά
Διαμετρικά αντίθετα μηνύματα εκπέμπουν Αθήνα και Άγκυρα λίγο πριν από την πρεμιέρα των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου, με την τουρκική πλευρά δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κάνει επίδειξη πυγμής, αδιαλλαξίας. Το μήνυμα Μάας, η ικανοποίηση Λαβρόφ, η σιγουριά Μητσοτάκη και ο προβληματισμός της αντιπολίτευσης
Διαμετρικά αντίθετα μηνύματα εκπέμπουν Αθήνα και Άγκυρα λίγο πριν από την πρεμιέρα των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου, με την τουρκική πλευρά δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κάνει επίδειξη πυγμής, αδιαλλαξίας και να εξαπολύει ακόμα και απειλές πολέμου εναντίον της Ελλάδας ενώπιον του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας.
Bulling για να φορτώσει και να διευρύνει την ατζέντα
Μία εβδομάδα πριν από το πρώτο ραντεβού της Κωνσταντινούπολης ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν δίστασε να προχωρήσει σε μια εμπρηστική δήλωση, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει ασκήσεις οπουδήποτε θέλει και άλλα βήματα σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει».
Ουσιαστικά η δήλωση Τσαβούσογλου φωτογράφιζε την κοινή άσκηση Ελλάδας και ΗΠΑ, όταν η ίδια η Τουρκία έχει εκδώσει νέες παράνομες Navtex για το Αιγαίο. Όπως φαίνεται η Τουρκία έχει σκοπό να συνεχίσει μια τακτική bulling σε βάρος της Ελλάδας με σκοπό να πιέσει και να επιτύχει το σκοπό της που δεν είναι άλλος από το να φορτώσει και να διευρύνει την ατζέντα και το πλαίσιο της συζήτησης ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε λειτουργεί η προσπάθεια από την τουρκική διπλωματία να δημιουργήσει θόρυβο για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αναφορικά με τις διαφορές ισλάμ και χριστιανικής θρησκείας με τον κ. Τσαβούσογλου να φτάνει στο σημείο να μιλάει για καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιώματων από την πλευρά της Ελλάδας σχετικά με τους μουσουλμάνους της Θράκης κλπ.
Είναι ενδεικτική η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη ο οποίος αποσύνδεσε το περιεχόμενο των διερευνητικών επαφών από θρησκευτικά ζητήματα και τη διαμάχη του τουρκικού ΥΠΕΞ με την Αρχιεπισκοπή, υπογραμμίζοντας ότι στις διερευνητικές επαφές το αντικείμενο των συνομιλιών είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας).
Γερμανική υπόδειξη για «ρεαλισμό»
Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Μάας επιδεικνύοντας «αφωνία» για τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου κατά την κοινή συνέντευξη τύπου, χαρακτήρισε «παράθυρο» για διπλωματική λύση την επικείμενη έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν τον «απαραίτητο ρεαλισμό» κάνοντας λόγο για «διαφιλονικούμενα θέματα».
Ο Χάικο Μάας αν και πριν μεταβεί στην Άγκυρα είχε καλέσει την κυβέρνηση Ερντογάν να σταματήσει το παιχνίδι με τη φωτιά στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτό που κατέστησε σαφές η παρουσία του στην τουρκική πρωτεύουσα είναι ότι η Γερμανική πλευρά επιδιώκει πάση θυσία μια ελληνοτουρκική συναίνεση στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν πολλοί μηχανισμοί που προσφέρει και το διεθνές δίκαιο».
Λίγο πριν το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης, Ελλάδα και Τουρκία είχαν σήμερα συνομιλίες σε επίπεδο στρατιωτικών αντιπροσωπειών στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του μηχανισμού του ΝΑΤΟ, κάτι που έγινε γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και τα τουρκικά ΜΜΕ.
Ρωσική ικανοποίηση
Η έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας προκαλεί και ρωσική ικανοποίηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ να δηλώνει έτοιμος για διαμεσολάβηση εφόσον ζητηθεί από τους εμπλεκόμενους δηλώνοντας ταυτόχρονα πως «άκουσα ότι ο υπουργός Εξωτερικών, ο συνάδελφός μου Νίκος Δένδιας συμφώνησε να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα τέλη Ιανουαρίου».
Σιγουριά αλλά όχι ψευδαισθήσεις
Από την πλευρά της η Ελλάδα εμμένει στις θέσεις της σύμφωνα με τις οποίες αποφεύγει να καλλιεργήσει υπέρμετρες προσδοκίες και ταυτόχρονα αποφεύγει να δυναμιτίσει το κλίμα σε αντίθεση με τη στάση της Τουρκίας.
«Υποδεχόμαστε αυτήν την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια αφενός με τη σιγουριά του Διεθνούς Δικαίου αφετέρου με την ασφάλεια της άμυνάς μας, και γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας για το μοναδικό θέμα που φέρνει ουσιαστικά μεγάλες εντάσεις στη σχέση μας με τη γείτονα χώρα, τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και σε Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό αλλά και χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό» ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.
Ο Χρήστος Ταραντίλης μάλιστα σήμερα ξεκαθάρισε ότι μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών και εφόσον υπάρξει σύγκλιση στο ζήτημα της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο τότε θα εξετάσει η κυβέρνηση συνάντηση μεταξύ του ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Προβληματισμός
Σε αντίθεση με τη σιγουριά του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, το κλίμα στις συναντήσεις που είχε ο Νίκος Δένδιας με τους εκπροσώπους των κομμάτων, έδειξε προβληματισμό και επιφυλάξεις από την αντιπολίτευση, για τους δυσμενείς για την Ελλάδα όρους έναρξης και διεξαγωγής αυτών των διερευνητικών επαφών παρά τη στήριξη που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες και την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία μέσω του διαλόγου.
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;