Πώς αλλάζει το προφίλ του ηγέτη: Η ατάκα «επειδή το λέω εγώ» θα εξαφανιστεί
Μάνατζερ και διευθυντές θα περνούν στο μέλλον λιγότερο χρόνο δίνοντας εντολές και περισσότερο καλλιεργώντας την αίσθηση συνεργασίας.
Ανεξάρτητα από το πόσο η εργασία έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό, το πρότυπο του αφεντικού έχει μείνει ίδιο: Είναι κάποιος που πέρασε χρόνια προσπαθώντας να ανελιχθεί και τα κατάφερε συνήθως αυξάνοντας τα έσοδα της εταιρίας του.
Ξέρει να γοητεύει τους νέους πελάτες και να κλείνει συμφωνίες. Έχει τον τελευταίο λόγο για τους στόχους της ομάδας και είναι εκείνος που κρίνει την απόδοσή σας. Αυτός που θα σας πει χωρίς ντροπή «Ναι, θα σε χρειαστεί να έρθεις το Σάββατο».
Ήρθε η ώρα να εξαφανιστεί αυτό το αφεντικό;
Καθώς πολλές αρμοδιότητες αυτοματοποιούνται ένα νέο μοντέλο αφεντικού αναδύεται. Είναι προπονητής και όχι δικτάτορας, μέντορας, αλλά όχι απαραίτητα λόγω της εμπειρίας με στις πωλήσεις.
Οι νέοι ηγέτες δεν θέλουν να ξεχωρίσουν αλλά να καλλιεργήσουν την συνεργασία ανάμεσα στους εργαζομένους. Επίσης είναι πιθανό να είναι νεότεροι από εσάς, και να έχουν μικρότερη εμπειρία στον κλάδο.
«Οι ηγέτες του μέλλοντος θα είναι λιγότερο τεχνικοί εμπειρογνώμονες αλλά θα έχουν καλύτερες κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες και θα μπορούν να βοηθούν τους υπαλλήλους να ενταχθούν στην κουλτούρα της εταιρίας», λένε οι ειδικοί.
Τα αφεντικά προηγούμενων γενιών τοποθετούνταν σε διευθυντικές θέσεις με σκοπό να διδάξουν την ομάδα. Ήταν ένα μοντέλο που λειτούργησε αποτελεσματικά όσο ο ρυθμός αλλαγής στο χώρο εργασίας παρέμενε χαμηλός.
Τώρα όμως τεχνολογίες όπως η αυτοματοποίηση και η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να απαλλάξουν τους διευθυντές από το 70% του φόρτου εργασίας τους μέχρι το 2024.
Οι ιδέες και η ανάπτυξη ταλέντων είναι αυτά που θα έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Οι διευθυντές θα επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην καθοδήγηση των υπαλλήλων και στην παροχή συναισθηματικής υποστήριξης.
Η ατάκα «επειδή το λέω εγώ» θα εξαφανιστεί.
Ο ρόλος του διευθυντή μετατοπίζεται από ηγετική φυσιογνωμία σε αρωγό. Οι ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να αλληλοεπιδρά κανείς αποτελεσματικά με άτομα που δεν γνωρίζει, η ικανότητα κάποιου να κούει και να επεξεργάζεσαι τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, είναι τα χαρακτηριστικά που θα οδηγούν πλέον σε ηγετικές θέσεις.
Αυτό θα αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντικό σε εικονικά περιβάλλοντα. Η ικανότητα να κερδίσεις την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον κάποιου μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες θα αποδειχθεί ιδιαίτερα σημαντική.
Με πληροφορίες από: Wall Street Journal
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής
- Πώς θα πάρουν επίδομα θέρμανσης οι ένοικοι πολυκατοικίας – Όλα τα SOS
- Τα ζώδια σήμερα: Πανσέληνο θα λες και θα κλαις
- Έλον Μασκ: Συναντήθηκε με τον πρεσβευτή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, λένε οι New York Times
- Σταύρος Ζαλμάς – Πέμη Ζούνη: Μετά από πολλά χρόνια σε συνεργασία έκπληξη
- Μπαίνουν περιορισμοί στη δόμηση κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων στη Σαντορίνη