Ενα απίθανο σενάριο
Μου κάνει εντύπωση πώς επανέρχεται, είτε με τη μορφή ερωτήσεων είτε αναλύσεων, το σενάριο περί πρόωρων εκλογών το 2021. Το αποδίδω στη μόνιμη δημοσιογραφική καχυποψία, η οποία πηγαίνει με την κεκτημένη ταχύτητα αλλοτινών εποχών, ανεξαρτήτως των εκάστοτε αντικειμενικών συνθηκών.
Μου κάνει εντύπωση πώς επανέρχεται, είτε με τη μορφή ερωτήσεων είτε αναλύσεων, το σενάριο περί πρόωρων εκλογών το 2021. Το αποδίδω στη μόνιμη δημοσιογραφική καχυποψία, η οποία πηγαίνει με την κεκτημένη ταχύτητα αλλοτινών εποχών, ανεξαρτήτως των εκάστοτε αντικειμενικών συνθηκών.
Στην περίπτωσή μας, οι συνθήκες αυτές είναι η πανδημία. Φαντάζεται κάποιος εκλογές, αν προηγουμένως δεν έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό; Είναι στην πράξη αδύνατον. Δύσκολο, επίσης, αν και όχι απίθανο, είναι να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού μέσα στους επόμενους 3 ή 4 μήνες, ώστε το φθινόπωρο να έχουμε πετύχει την επιθυμητή ανοσία του πληθυσμού. Καλώς ή κακώς, ακολουθούμε τον ρυθμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία στην προμήθεια των εμβολίων τα έκανε θάλασσα.
Επίσης, όμως, γιατί να κάνει εκλογές ο Μητσοτάκης αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας; Μήπως για να εισπράξει τη δυσαρέσκεια του κόσμου από την ταλαιπωρία; Το λογικό θα ήταν να τις κάνει, αφού θα έχει γίνει αισθητή η ανάκαμψη της οικονομίας και των εσόδων από τον τουρισμό. Αν πιστεύει κάποιος ότι όλα αυτά είναι δυνατά μέσα σε δέκα μήνες, εγώ τον συγχαίρω για την αισιοδοξία του…
Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ
«Η Ελλάδα», δήλωσε ο Μ. Τσαβούσογλου, παρουσία του γερμανού ομολόγου του, «δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε άλλα βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει». Το γεγονός ότι ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών παίζει με τα νεύρα της Αθήνας, λίγο πριν από την έναρξη των διερευνητικών, είναι η απόδειξη ότι τους έχουμε φέρει εκεί που εμείς θέλαμε και εκείνοι δεν ήθελαν. Τόσο απλό είναι…
Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ
Ο ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας Νίκος Κακλαμανάκης είχε καταγγείλει στην προηγούμενη κυβέρνηση (πρώτη φορά Αριστερά…) την παντοδυναμία της ομοσπονδίας. «Δεν υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα, δεν υπάρχει έλεγχος νόμων, δεν υπάρχει υγιής διαχείριση του δημόσιου χρήματος, δεν υπάρχει έλεγχος κατά των φαινομένων κατάχρησης ή υπεξαίρεσης», ήταν τα λόγια του. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, η απάντηση του αρμοδίου υπουργού, Γ. Βασιλειάδη, ήταν: «Δεν θέλω να ξέρω. Αν είσαι μάγκας κατέβα στις εκλογές να γίνεις πρόεδρος». Με άλλα λόγια, όχι απλώς πέρα βρέχει, αλλά μη θίγετε τα κακώς κείμενα.
Κατόπιν αυτού, το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Από τη μια έχουμε μία αριστερή κυβέρνηση που αδιαφορεί και, από την άλλη, τη σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία το πρώτο που έκανε στον Αθλητισμό ήταν να αλλάξει το καθεστώς ισοβιότητας και παντοδυναμίας των ομοσπονδιών, παρά τις έντονες αντιδράσεις από τον δικό της πολιτικό χώρο· ποια είναι, λοιπόν, η προοδευτική στάση εν προκειμένω και ποια η συντηρητική; Ας το απαντήσει ο καθένας για τον εαυτό του…
ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ
Αν υπάρχει, λέει; Οχι μόνον υπάρχει αντισημιτισμός στην Ελλάδα, αλλά τον βρίσκεις και εκεί που ποτέ δεν θα το περίμενες. Σχετικό παράδειγμα η γελοιογραφία εφημερίδας προσκείμενης στην Αριστερά, στην οποία το νομοσχέδιο για την Ανωτάτη Παιδεία συγκρίνεται με το Αουσβιτς. Το απορίας άξιο εν προκειμένω είναι πώς ο δημιουργός της γελοιογραφίας, αλλά και όσοι ενέκριναν τη δημοσίευσή της, δεν αντελήφθησαν ότι η σύγκριση είναι τόσο δυσανάλογη, ώστε καταλήγει να προσβάλλει το Ολοκαύτωμα και όχι το νομοσχέδιο; Μήπως τα έξι εκατομμύρια των Εβραίων, που αφανίστηκαν στο Αουσβιτς-Μπίρκεναου, το Σόμπιμπορ και την Τρεμπλίνκα, έδιναν εισαγωγικές εξετάσεις για να κερδίσουν τη θέση τους εκεί; Κρίμα…
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
«Η διαγραφή του λογαριασμού του Τραμπ ήταν σωστή, διότι είναι υπεύθυνος για την επίθεση στο Καπιτώλιο. Ηταν όμως και εντελώς οπορτουνιστική. Το Facebook μάζευε έσοδα από πολιτικές διαφημίσεις μέχρι πρόσφατα και, τώρα, στο τέλος της θητείας Τραμπ, του επιβάλλουν κυρώσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ενδιαφέρεται μόνο για το χρήμα, είναι ένας απολύτως αηδιαστικός τύπος. Το Twitter και οι άλλες πλατφόρμες είναι κακές, το Facebook είναι ακόμη χειρότερο». Από συνέντευξη του διάσημου οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί, στο τελευταίο τεύχος του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel». Πες τα χρυσόστομε!
- Μεξικό: 17 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στην πολιτεία όπου σαρώνει το κύμα της βίας
- Κολομβία: Ο ELN κηρύσσει «μονομερή κατάπαυση του πυρός» για την περίοδο των γιορτών
- Δυτική Οχθη: Πυρά παλαιστινιακής οργάνωσης σκοτώνουν μέλος της Παλαιστινιακής Αρχής
- Τραμπ: Θα σταματήσω το «παραλήρημα των τρανσέξουαλ» από την πρώτη μέρα στον Λευκό Οίκο
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό